Bandırma’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 95. Yılı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinde ki Etkinliklerle Kutlandı
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi 17 Eylül Bandırma’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 95. yıldönümü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinlikler kapsamında ilk olarak Rektörlük Sergi Salonunda, Osmanlı Arşiv Belgelerinde “İşgal Yıllarında Bandırma ve Çevresi” temalı sergi düzenlendi. Serginin açılışına Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Garnizon Komutan Vekili Albay Uğur Pesen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kılıçgil, Bandırma Müftüsü Süleyman Küçük, ilçe protokolü, STK temsilcileri, gaziler, üniversitemiz öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Sergininin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, “Kurtuluş Savaşı esnasında yaklaşık iki yıllık süre boyunca Bandırmamız işgale uğramış ve bu işgal süresince Bandırma ve çevresinde büyük acılar yaşanmıştır. Bizler de Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak Bandırma’nın Kurtuluşu’nun 95. yıldönümünü yâd etmek istedik. Özellikle gençlerimizin bunu hafızasında canlı tutması ve unutmaması için bu sergiyi düzenledik. Sergilemekte olduğumuz eserleri önümüzdeki yıllarda basılı yayın haline getireceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Serginin açılışının ardından serginin düzenlenmesinde büyük emeği olan üniversitemiz öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Çağman sergi hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Serginin ardından Bandırma’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 95. yıldönümü kapsamında düzenlenen ikinci etkinliğe geçildi. Rektörlük Konferans Salonu’nda “İşgalden Kurtuluşa Bandırma” konulu panel düzenlendi.
Panelin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir yaptı. Rektörümüz, “Bandırma’da 2 yıldan fazla süren bu işgal sürecinin ardından bu asil millet Yunanlıları ve tüm düşmanları vatan topraklarından uzaklaştırmıştır. Bizler de Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak Bandırma’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunu anma etkinlikleri kapsamında bugün sergi ve panel gerçekleştiriyoruz. Sergide yaklaşık olarak 30 belge bulunuyor. Belgelerde, Bandırma ve çevresinde halkın maruz kaldığı zulüme tanık olabilirsiniz. Tüm bu zorluklara rağmen Bandırmamız işgal altındaki diğer tüm vatan topraklarında olduğu gibi, Gazi Mutafa Kemal ve silah arkadaşları, vatanı bu işgalcilerden temizlemiştir. Tarihi iyi bilmeliyiz ve gelecek için dersler çıkarmalıyız. Üniversitemizde tarih bilincine sahip gençler yetiştirmek amacıyla Tarih bölümünün açılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle bugün burada olan değerli konuklarımıza teşekkür ediyorum. Bu vatanın birliğini ve dirliğini korumak hepimizin borcudur. Tüm şehit ve gazilerimizi saygı ile yâd ediyorum” diye konuştu.
Rektörümüzün konuşmalarının ardından Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı selamlama konuşması yaptı. Kırcı, “15 Temmuz yaşandığı zaman bu milletin nasıl çılgın bir millet olduğunu anlayamayanlar olmuştu. Ama bu 15 Temmuz bizim tarihimizin şanlı sayfalarında yerini almıştır. Yapılan bu çalışmalar genç nesillerimizde tarih bilincinin oluşmasıyla aşk ve şevk ile çalışmamıza katkı sağlaması açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.
Moderatörlüğünü Üniversitemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Şahin’in yaptığı panele, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi ve kökeni Bandırma’nın Külefli Köyü olan Doç. Dr. Zekai Mete ve Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Recep Çelik panelist olarak katıldı.
Panelde ilk olarak söz alan isim Doç. Dr. Zekai Mete oldu. Mete, Bandırma tarihinden önemli bilgiler paylaşarak köy isimlerinin birer tapu niteliği taşıdığını belirtti. Mete, “Özellikle köy isimleri birer tapudur. Bu nedenle köy isimleri orijinal halinde muhafaza edilmelidir” dedi. Kültür değerlerinin korunması için yapılması gereken çalışmalar hakkında da bilgi veren Mete, “Kültür değerlerini muhafaza etmek amacı ile yerel tarih çalışmaları yapılmalıdır. Ayrıca kent arşivi oluşturularak bu çalışmalar esnasında üniversiteden de yararlanılmalıdır” şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Recep Çelik ise panelde “İşgale giden süreçte kurtuluş mücadelesi” konulu bir sunum yaptı. Çelik, Bandırma, Gönen, Erdek ve çevresinde düşman işgali esnasında yaşanan mezalim ile ilgili dönemin Bandırma Kaymakamı’nın hariciye nezaretine ayrıntılı raporlar gönderdiğini ve bu raporların işgal dönemine ışık tuttuğunu ifade etti.
Panel sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir tarafından panel moderatörü Yrd. Doç. Dr. İsmail Şahin’e, Garnizon Komutan Vekili Albay Uğur Pesen tarafından panelist Doç. Dr. Zekai Mete’ye, Bandırma Kaymakamı Sayın Günhan Yazar tarafından Yrd. Doç. Dr Recep Çelik’e teşekkür plaketi ile Bandırma Vapuru maketi takdim edildi.
Ayrıca Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, etkinlikleri şereflendirmeleri münasabetiyle günün anısına Bandırma Kaymakamı Sayın Günhan Yazar’a Bandırma Vapuru maketi takdim etti.
BANDIRMA GERÇEK-Editör C.DOĞAN