Bandırma'lıların "Kaldırım" yerine cadde veya sokakta yürümeyi sevdiğine dair Türkiye'nin hemen her yerinde ironiyle özdeşleşen efsane aforizması vardır.
Farklı bir kente gittiğinizde farkında olmadan sokağın ortasından yürüdüğünüzde çevrenizde şu ünlü sözü duyabilirsiniz " Bandırmalımısın kardeşim!"
Evet Bandırmalılar maalesef ki ; kaldırım yerine cadde veya sokağın ortasından yürümeye alışkın bir kitle. Ancak bu bir tercih meselesi ,sevildiği için ya da özellikle konulan bir tavır değil.
Gayri ihtiyari "Alışkanlık".
Bandırma'ya gelip kısa bir süre ikamet eden bir kişi ;bir süre sonra sokağın ortasından yürüme alışkanlığını ediniyor.
Çünkü Bandırma'da öncelikle modern bir kent anlamında Kaldırım yok. Mevcut kaldırımlar ise zorunlu olarak araçlar tarfından işgal altında.
Araç sahiplerini suçlamak gibi kolaycı bir suçlama triplerini sosyal medyamızda çokça görebilirsiniz bu anlayış haksız ve yersiz. Çünkü hepimiz biliyoruz ki her apartman inşaatında Belediyece otopark harcı altında para tahsil edildi ediliyor. Ancak bugüne kadar bu tahsilat kalemi hiç bir zaman otopark yapımı için kullanılamadı. Bütçe kapanışlarında başka fasıllara aktarılarak deyim yerindeyse iç edildi. Belediye arsalarının satılıp kısa vadede gelir elde etme yerine katlı otoparklar yapılabilirdi, özel mülkiyete ait arsalara zorunlu otopark alanı ilan edilebilirdi,Her mahallede otopark yapılamayacağına göre de yüksek katlı binalarda otopark zorunlu olmalıydı.
M.Ö 400’de Yunanistan'ın Korinth kenti yollarına kaldırım döşeyen ilk şehir olmuş.Roma İmparatorluğu döneminde " her yol Roma'ya çıkar " sözünü kanıtlayan 400 bin kilometre taş döşemeyle kaldırımlı yol yapıldığı kayıtlarda. 1800’lerin sonlarına kadar halktan zorunlu vergi toplanarak Londra’nın ve Avrupa’daki başkentlerin tüm sokaklarına kaldırım döşendiği ve bildiğimiz klasik tarz bordür taşıyla yerden yükseltildiği de Kaldırım Tarihinde yer alan bilgi.. Ve yıl 2019 . Modern yaşanabilir kent olma iddiasında metropol adayı kentimiz Bandırma.
Bandırma'da son olarak göze görülür modern kaldırım çalışması yakın geçmişte Öztaylan - Eraydın döneminde oldu. İnönü ve Atatürk ve de Ordu caddelerinde modern kaldırımlar yapıldı.Ve o dönemden sonra sadece Kurtuluş Caddesinin Kapalı Pazar yerine kadar güzergah kaldırıma kavuşturuldu ve bitti. Bugün Bandırma'nın yüzde seksen yolları kaldırımsızdır. Var olan ara sokak kaldırımlarıda zorunlu olarak araçlara tahsis edilmiştir.
Dolayısıyla yukardaki fotoğrafta örneklediğimiz enstantane de görüldüğü gibi Bandırmalı Vatandaşlar sokağın ortasından yürümek zorundadır.
Bu alışkanlığı değiştirecek radikal bir karar veya yöntem kısa vadede ben de hayal edemiyorum. Bir sihirbaz dokunuşu lazım. Belki pilot bir çalışmayla sadece bu işe odaklanıp kıt kaynaklar yönlendirilebilirse olabilir. Olursa da çok güzel olur. Bu konuda yeni yerel yönetim grubumuz iyiniyetli olarak bir "ÇALIŞTAY" düzenledi. Ancak kent Trafiğine çözüm ortak buluşmasından sonra bir sonuç bildirgesi açıklanamadı?? Toplantıdan aldığımız bilgilere göre sadece sorunların dile getirildiği ve mutlaka çözülmelidir iyi niyet dilekleriyle soslanmış çözümsüzlüğün itirafı beyanların yer aldığı bildik sunumlara plaket verildiğine göre umudumuz bu dönem politik hiziplere arka bahçe olmaktan öte beklentilerimizin olduğu Kent Konseyimizin müstakbel yöneticilerinin göstereceği çabalarla üretilecek uygulanabilir gerçekçi proje tekliflerine kaldı.Örneğin her ne kadar araç sahipleri beleşe alıştığı için tepki koysa da tüm caddelerde araçlardan istisanasız park ücreti alınarak hiç bir kaleme aktarılmadan otopark yapımına aktarılsın.
Bir gün Bandırmalılar mutlaka yürüyecek kaldırıma kavuşacak.
MEHMET LEVENTOĞLU - BANDIRMA 03-07-2019