Bayramda Telefonlar Neden Kilitlendi. TEDER Başkanı Serhat Özeren Açıkladı

Sokağa çıkma kısıtlamasına denk gelen  ilk bayram tatilinin ilk gününde yaşanan telefon hatlarının kilitlenmesi ve iletişimin tıpkı deprem de yaşananlar gibi  hatların bir süre çalışmaması saklanan önemli bir gerçeği ortaya çıkardı.

TÜRKİYE'DE GSM ALT YAPISI YETERSİZ.

 Telekomünikasyon İnternet ve Bilgi Teknolojileri Derneği (TEDER) Başkanı Serhat Özeren, GLOBAL HABERDE yayınlanan haberde şu bilgileri paylaştı. 

 Türkiye'de canlı, bireysel abone olarak 65 milyon civarıdır. "Machine to machine "yani makineler arası abonelik de hesaba katılırsa 100 milyonun üzerinde bir abone sayısı mevcut. Avrupa ortalamasına baktığımız zaman oldukça üzerinde bir rakam. 

Pandemiden dolayı insanlar birbirini ziyaret edemediği için görüntülü arama ihtiyacına daha çok talep oldu ve tabi bu yüzden hem görüntülü yani internet trafiği hem de ses trafiği aramaları yoğun bir şekilde oldu. Böyle günlerde bu 4 şerit gidiş 4 şerit geliş dediğimiz otoyol gibi düşünelim birdenbire 20 gidiş 20 geliş şeklinde bir yola dönüşüyor. GSM operatörleri de senede birkaç defa oluşabilecek bu tip yoğunluklara karşı bu boyutlarda bir otoyol yapmıyorlar.

FİBER OPTİK ALTYAPISININ ARTTIRILMASI GEREKİYOR AMA BELEDİYELERİN HAKSIZCA TALEP ETTİĞİ  YÜKSEK KİRALAR YÜZÜNDEN ALT YAPI GECİKİYOR

Burada tamamen altyapının özellikle internet altyapısının daha fazla güçlendirilmesi ve fiber optik altyapısının arttırılması gerekiyor. Burada geçmiş dönemlerde GSM operatörlerinin maalesef kamusal alanlarda, belediyelerde ve benzer kurumlarda bazı engelleyici durumlar olduğunu gördük. Örneğin bir belediye sınırları içinde bir operatör fiber optik altyapı için kazı yapmak istediği zaman çok fahiş fiyatlarda kazı bedelleri ortaya çıkıyor veya bir geçiş alanında ya da ormanlık alanda dahi bir GSM operatörü çalışma yapmak istediğinde bakın altyapıdan bahsediyorum ki iletişim ağının en önemli ayağı fiber altyapıdır. Üstyapıdan bahsetmiyorum. İstediğiniz kadar verici ve baz istasyonunuz olsun sonuç olarak bütün trafik fiber optik altyapı üzerinden gider. Burada yanlış politikalar ve para kazanma sevdası yüzünden ''kamusal şirket ve kurumlardan bahsediyorum'' bu tip yüksek fiyatlarla kazı bedelleri talep ettikleri için GSM operatörlerini de engelleme noktalarına gittiler. Yani bir yandan bakıyorsun bir GSM operatörü kazı yapmak istiyor diğer taraftan bir kamu kuruluşu ''yok kardeşim sen burada kazı yapmak istiyorsan bana metresi şu kadardan şu kadar vereceksin'' diyor.

Bu durum yani haberleşme evrensel bir haktır. Bunu ticari bir odaktan çıkartıp vatandaşlarımıza hizmet edecek bir yapı haline getirmemiz lazım. Bunu tabi ki birkaç boyutu birkaç parametresi var. Hepsini aynı anda çözebilecek kurumda hem Bilgi Teknoloji İletişim Kurumu hem de Ulaştırma Altyapı Bakanlığı'dır. Onların bu konularda uzun zamandır koydukları iradeler var ama özellikle bu konuda ''fiber optik altyapının rahatlıkla kazınabileceği, erişimin ve rekabetin sağlanabileceği bir hale getirmeleri en büyük avantaj olacaktıR.

25-05-2020