Biyogazlı Balıkesir, Biyogaz Enerjili Türkiye

BALIKESİR VE GÖNEN'DE BİYOGAZ TESİSLERİNİN VERİMLİLİĞİ ÖRNEK OLUYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Almanya Federal Cumhuriyeti Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı arasında Türk-Alman Biyogaz Projesi’nin başlatıldığını kaydedildi.

Türk halkının birçok konuda bilgilendirilmesi gerektiği gibi biyogaz konusunda da bilgilendirilmesi gerekmekte olduğunu ifade edilirken  Yurt dışı şirketlerin Türkiye’nin enerji sektörünü araştırmakta buna fonlar ayırmakta ve kendilerine pazar arayışı içerisine girmekte olduğu gözlemlerine dayanarak özellikle belediyelerin bu konuda girişimlere ortak olarak marjinal fayda ve kaynak sağlayabileceği ileri sürülüyor. 

BİYOGAZLI BALIKESİR BİYOGAZLI TÜRKİYE

Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen projenin Alman hükümeti fonlarından desteklenen Biyogazlı Balıkesir Biyogazlı Türkiye Proje Çalışması başlatıldı. 
Yapılan açıklamada ”Projeyi hazırlarken bir analiz çalışması yaptık. Bölge potansiyellerinin belirlenmesi amacıyla Türkiye’de il il tarama yapıldı. Çalışma sonucunda, Türkiye’de 4 bin 500 biyogaz tesisini işletecek kadar hayvansal atık potansiyeli olduğunu saptadık. Sadece hayvansal atıktan kazanılan biyogazla Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 6-11’ini karşılamak mümkün. Biyogaz üretimi sonrasında ortaya çıkan fermantasyon artıklarının gübre olarak kullanımıyla kimyasal gübre kullanımı da önemli oranda düşecek. Bu sayede yer altı sularındaki tarımsal atık kaynaklı nitrat önlenecek.” dendi.

 Balıkesir'de Biyogaz Projeleri ile Enerji Üretimine Büyük Katkı Bekleniyor

Proje kapsamında, Kırşehir Çiçekdağ ve Balıkesir Gönen’de iki örnek biyogaz tesisinin kurulmasına destek verildiği ve  işletmelerin 2014 yılına kadar tamamlanıp, elektrik üretimine başlamasının hedeflendiği açıklandı. Bunun yanında Balıkesir ,Bandırma, Gönen’in biyogaz tesislerini karşılayacak kapasitede atık üretildiği  gibi şirketlerin bu konuya desteklerini arttırılarak Bandırma bölgesinin ismi yenilenebilir enerjiyle daha fazla gözde coğrafya olacağı ileri sürülüyor.

konuyla ilgili veri çalışması için tıklayınız. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/841309

30-04-2021