Soma
da 100 ton altın rezervi bulduk` Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, gazeteler yansıyan açıklamalarının başlığı buydu sanırım hemen herkesin dikkatini çekmiştir.
Bu açıklama bana akademide öğrenci iken dinlediğim bir örneği hatırlattı.
Denizin derinliklerinde bir hazine var tapusu sizde ama ona ulaşma şansınız yok ya da hazineyi elde etmeık için harcayacağınız para hazineden daha pahalıya mal olacaksa o hazine benim demenin hiç bir anlamı yoktur. Bu iktisat bilimine dair bir hipotezdir. Manisa Soma`da, 100 tonun üzerinde altın rezervi bulunmasının anlamı eğer o maden uluslararası küresel sektörlere rağmen o altını ülke ekonomisine kazandırabilmenize bağlı.
Çıkartmazlar. Güçlenmenizi istemezler. Ama yapacaksınız.
Bulunan altının ülkemize katkısı 2.5 milyar dolar civarında olabilirmiş. Begama da altın madeni üzerinden yapılan ve toplumun çevre hassasiyetlerini kaşıyarak özellikle sol çevreleri manipüle ederek yapılanları biliyorsunuz. Arkasında dünya altın sektörünü kontrol eden Almanya vardı. İstemedi Türkiye’nin pişmiş aşa su katmasını. Ajanlarıyla medya ile bayağı ince işler yaptı. Siyanür çevre için bir felaket ama sorun çözümsüz değil dünya nasıl kullanıyor ? Bir denetimi bile beceremeyecek miyiz ? Bence siyanür bahane .
Benim aklım altın da değil ,Bor’da. Bor da da sürekli yanlış yönlendirmelerle ülkemiz zaman kaybediyor. Özelleştirme konusu saptırılıyor. Ama o başka bir konu.
**
Bakan Alaboyun ayağının tozuyla güzel şeyler söyledi ! Ama sonrası ne olacak ? Artık buna alışığız. Her gelen bir şeyler söylüyor ama alınan yol kaplumbağa misali. Cumhurbaşkanımız , zamanın başbakanı iken Bor konusunuda iddialı açıklamalar yapmıştı ama sonra unuttu geldiğimiz nokta bugün FİYASKO.
Aynı tas aynı hamam Türkiye’ye çağ atlatacak gelir sağlayabilecek sektör bugün partizanlığın bindirme kıtalarına yuva olmaktan öte bir atılım yapma niyeti olmayan mevcutla durumu idare eden görüntüsüyle kısır döngü içinde. Etimatik gururumuz olurdu eğer 1960 ta yapsaydık.
Umut Ufukta gözükmüyor.
**
Bu işler lafla olmaz yapacağız edeceğizle olmaz. Önce Bor Bakanlığı kurulacak. Bu şart. Neden bekliyorsunuz ? Türkiyenin geleceğini kurtaracak misyon neden erteleniyor ? Kim ya da kimler çomak sokuyor ? Kurulacak Bakanlığa verilecek yetkilerle hızla Bor ve Bor’la ilgili ürünlere yönelik hızlı inovasyon çabaları eşliğinde bilinen bilumum ürünlerin Türkiye’de üretilmesi için ne gerekiyorsa yapılacak. Yapılmalı. Kendi bağımızın sahibi olmak o kadar zor mu ?
İthal hammadde ile çalışan sanayiinin katma değeriyle kazanılan Üç kuruşa beş kuruşa döviz için gösterilen çabalara sinerjiye yazık.
İşte bu kadar Bor ihracatından döviz kazandık diye açıklanan rakamlarla yıllarca uyutulmamıza da yazık.
Türkiyenin bor potansiyeli yüksek. Dünyadaki borik asitin halen yüzde 45
i Türkiyede üretiliyor . Bakanın açıklaması bu ama eksik. Bor Hava yastığından, seramik tabakların sırlanmasına kadar birçok işte kullanılıyor evet ama eksik daha binlerce potansiyel teknoloji içeren üründe kullanılıyor bor .. Bunun işlenmiş halinin satılması Türkiye
ye gelir getirir. Yoksa hammadde olarak çok ucuz. Hele devlet eliyle satılması rekabet şartları oluşturulmaması ,yatırımcıların Türkiye’ye özendirilmemesi ekonomik açıdan tam bir beceriksizlik.
Altın’da neymiş. Sonuçta süs sektörü. Bor hayati sektör ! Ve maden bizde !
Bor, seramikten camdan tut ilaç sektörü kimya,sağlık,tarım ,savunma sanayi başta olmak üzere farklı sektörlerde ticari olarak yüksek potansiyel dövize endeksli sanayinin 250`den fazla türünde kullanılıyor. Bakanın dediği gibi sanayinin tuzu.
Bor ve türevlerinin ülkemiz sanayisinde aktif kullanılması için mutlaka know how olmak üzere ülke içinde üretilmesi yönünde gerek girişimler şart. Yatırımların ülkemize kaydırılması için Devlet teşviği desteğinde teşvik altyapı ve diğer kolaylıklar önerilmesi şart.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Ali Rıza Alaboyun : “Bor kimyasallarını tüketen ve katma değer sağlayan sektörlerin ülkemizde kurulması ve gelişmesi için Bor Organize Sanayi İhtisas Bölgesi (BOROSİB) kurulmasına karar verdik. BOROSİB`de firmalar, enstitüler, üniversiteler, yerel yönetimler, bankalar, kamu kurumları bir arada yer alabilecek. Üniversite sanayi işbirliği sağlanacak. Kurulacağı yer Ankara olabilir, başka bir yer olabilir. ” açıklamasını yaptı.
Ben sayın bakanı Bandırma’ya davet ediyorum.
Bor’la ilgili olarak kurulacak organize sanayi ve İhtisas Bölgesi için en uygun yerin Bandırma olduğunu gözleriyle görsün .
Bandırma’da halen 1965 yılından itibaren faaliyette olan Bor ve Asit Fabrikaları ile bağlantılı olarak yapılması gereken tüm yatırımlar için en uygun bölge Güney Marmara ve Bandırma . Halen Biga Bandırma arasında yapılması düşünülen sanayi bölgesi ile birlikte Organize Sanayi Bölgemizde ve yeni oluşturulacak uygun yerlerde Bor endrüstrisi yatırımları gerçekleştirilebilir. Havayolu Karayolu demiryolu ve denizyolu ile en uygun ekonomik ulaşım şartları olan bir başka bölge yok.
not . yazı ile ilgili haber linki için tıklayınız..http://m.milliyet.com.tr/Uzmanpara/NewsArticle?ID=31580