Cem Karaca ve Bandırma

Cem Karaca ve Bandırma
REKLAM ALANI

Edip Akbayram, Cem Karaca, Moğollar Selda, Zülfü Livaneli…
Altmışlı ve Yetmişli yıllarda güzel bir dünya için proleteryanın ayağa kalktığı sömürüsüz eşit fırsatların yaşanacağı bir adil düzen için mücadele edenler, sokaklarda meydanlarda bu sanatçıların dillerinden düşürmedikleri şarkılarıyla yürüyordu.
Bu güzel insanlardan bugün hayatta kalan çok az insan kaldı. Bir Zülfü Livaneli ki İstanbul’un büyük fırsat kaçırdığı Belediye Başkanlığı seçiminden sonra gördüğü ihanet ve vefasızlıklar sonucu politikaya küsmüş bir başka yeteneği Romanlarını yazmaya koyulmuştur. İlginçtir yaşayan en büyük sanatçımızı görmeyen gözler hala inatçılığını sürdürüyor. Zülfü benim Cumhurbaşkanı adayımdır.
Oligarşi ve Demir Ökçe’nin kontrollü baskısı altında dünyanın en güzel coğrafyasında hemen her yaşamsal konuda kısıtlamalarla ömür tüketirken bile geleceğe umutla bakıyoruz.
Çünkü birileri bir şeyler yapıyor yapmaya devam ediyor.
Moğollar’ın mirası Cahit Berkay ‘ın “Bi Şey Yapmalı” hala umutların şarkısı olarak her toplanmada çalınıyor.
Çalınıyor ama çok fena bir sıkıntı var.
Sömürenler ve onların siyasi iktidarı elinde bulunduran temsilcileri proleteryayı gericiliğin fanusuna kilitleyerek üstüne kendi iktidarlarına muhafız olarak görevlendirmiş durumda. Proleterya celladını korumak için sınıf arkadaşlarını feda etmeye gönüllenmiş durumda. Sakallı Adam’ın öngörülerini bile alt üst edecek sürecin diyalektiği üzerinde kafa yorup duruyoruz.
Hep derim en büyük ihanet proleterin proleterlere yaptığı ihanettir. Sistemden bir şekilde nemalanıp paçayı ben yırttım arkamdakilerden bana ne bakış açısı beyaz yaka mavi yaka fark etmiyor hemen her yerde birbirlerini yemeye çalışan bir proleterya görüyorum. .
Geçtiğimiz günlerde Bandırma’da adını verdiğimiz kültür Merkezi’nde rahmetli sanatçımız Barış Manço şarkılarıyla anıldı. Konseri düzenleyen Balıkesir Belediyesi. Barış Manço şarkılarıyla Türk Kültürünü yansıtan söz ve ezgileriyle yüzyıllar sonrasına taşınacak efsane sanatçı. Barış ‘ın geldiği sınıf dolayısyla politik derdi hiç olmadı. Bakış açısı kendi penceresiydi.
Aynı dönemde yaşayan ve bedel ödemeye razı olarak taşın altına kafasını sokan bir başka sanatçımız daha vardı. Cem Karaca.

Anadolu Pop’la müzikte devrim yaparak emekçilerin yoksulları çığlığını dile getiren bir başka ses gelmedi. Benzersiz ve güçlü sesi, özgün yorumu ve heybetli konuşma kabiliyetiyle güzel bir dünya için bedel ödeyenler arasına arasına yazdıran Cem Karaca. Efsaneleşmiş Anadolu turneleri kapsamında Bandırma’ya da uğradığını burada öğreniyorum. Bandırma ile başka bir yakınlığı daha var . Cem Karaca ,Bandırmalı ünlü yönetmen rahmetli Tunç Başaran’ın eniştesi ve yaşayan ünlü romancımız Pakize Başaran ‘ın damadı ve sanatçı Meriç Başaran’ın eski eşi. Kısaca Cem Karaca aynı zamanda Bandırma’nın da eniştesi. Konser verirken minibüsünün yakılması ,bitmek bilmeyen fiziksel saldırılardan, tehditlerden yılmayarak emekçilerin çığlığı olmaya devam eden azmiyle karış karış ülkeyi dolaşırken konserlerine gösterilen coşkudan ürken düzen bekçilerinin baskılarından ve uyduruk suçlarla üretilen mahkeme cezalar derken darbe döneminde kaçtığı yurtdışı sürgününde yolu düştüğü İsviçre’de Sayın Pakize Başaran’ın Unut Beni başlıklı şiirini de bestelemiştir.

UNUT BENİ için tıklayınız..https://www.youtube.com/watch?v=lxzuBM_DoA4

Ve Sayın Pakize Başaran Hanımefendi’nin sesinden

Zorlu yaşamı sürgün sıkıntılardan sonra çok sevdiği yurduna dönüşü ve sonrasında iç dünyasındaki dönüşümü çoklarınca yanlış anlaşılsa da bana göre hep aynı Cem Karaca idi.
Barış Manço’nun adının bir kültür merkezinde adının yaşatılması gurur verici .
Hep aydınlığın yüzü , kültür ve sanat kenti diye gurur duyduğumuz Bandırma’da Cem Karaca’nın adının olmaması üzücü ve gönül kırıcı .

03-02-2023 / MEHMET LEVENTOĞLU

NOT: Cem Karaca Müzik Biyografisi:

Muhtar Cem Karaca 5 Nisan 1945’de Ìstanbul’da dünyaya geldi. Babası Tiyatrocu Muammer Karaca Annesi sanatçı Toto karaca’dır. Profesyonel müzik hayatının ilk dönemlerinde Rock n Roll tarzı çalışmalarıyla bilinen Cem Karaca 1963 senesine doğru “Dinamitler” adlı grupla sahneye başladı. 1964 yılında “Cem Karaca – Jaguarlar” grubunu kurdu. 1967 – 1969 yılları arasında Anadolu Rock tarzıyla efsane olan Apaşlar ve Kardaşlar grubuyla devam etti.. Daha sonra Moğollar grubu ile çalışmalarını sürdüren Cem Karaca akabinde Dervişan grubunu kurarak çalışmalarını sürdürdü. Barış Manço’nun kurduğu Kurtalan Ekspres ile de bir süre sahne aldı.

16
A+
A-
REKLAM ALANI