Çöplük Yanmıyor !

BANDIRMA çöplüğü uzunyıllardan beri yanar durur. Sürekli metan gazı çıkarır yakın çevresinde yaşayanlar sürekli zehirlenir haberleri bile olmaz.

Yerel basında çözüm bulunması için zaman zaman uyarıcı yer alır; fakat ortalıkta icraat hala yok.ve bu durum yaklaşık 20 yıldır benim bildiğim sürüyor. Her yerel seçimde vaatlerin içinde yer alan bu korkunç duruma katlanmaya devam ederiz.

**

Çöplük şimdi yanmıyor ama havaların ısınması başlayıca duman tütmeye başlar. Çöplüğe yakın mahaller tehlike altında önlemler alınmazsa ufak trajediler yaşanabilir malumunuz. 28 Nisan 1993 tarihinde İstanbul’un Ümraniye ilçesi Hekimbaşı çöplüğünde biriken metan gazının patlaması sonucu meydana gelen faciada 27 vatandaşımız ölmüştü artık bir an önce çöp alanını ıslah edilmesi ve kontrol altına alınması gerekiyor . Çünkü çöp gazı küresel ısınmaya, güvenlik ve sağlık sorunlarına neden oluyor.

ŞİMDİ KISA BİR ANSİKLOPEDİ BİLGİ VERELİM İSTERSENİZ. Nasıl oluşuyor bu çöp gazı ve nedir?

Çöplüğe atılan bin bir çeşit atıktan çoğu zamanla Metan gazı üretmektedir(evlerimizde kullandığımız doğalgazın büyük çoğunluğu metan gazıdır)Bu metan gazı çöp dağlarının arasında zamanla yoğunlaşır ve sıkışır. Böylece bu yoğun ve sıkışık gazlar bir sebeple çöplüğün alev alması sonucunda patlama meydana gelir. Gaz kaçıran bir piknik tüpünün yanında ateş yakmak gibi.

Metan gazının küresel iklim değişikliği teorisinde karbondioksit gazında sonra ikinci etkili gazıdır bu gazı kullanmak elektriğe çevirmek ülkemiz ve ekonomimiz ve çevremiz için gerekli….

Gerekse istihdam gerekse çevresel yönleriyle ekonomi üzerindeki etkisi atık yöntemini ve geri dönüşümü Türkiye ve Bandırma’mız için vazgeçilmez kılıyor . Vurgulamak gerekirse ekonomisi yoksa sürdürebilirliği de yoktur. Anlatmak istediğim Bandırma çöplüğüne kurulacak tesisle üretilen elektrikten para kazanılır ve niye bekleniliyor anlamış deyişim….

Gerek tarım gerek hayvancılık alanında büyük bir potansiyeli olan ülkemizde, maalesef biyogaz/biyoenerji teknolojilerinden elektrik ve enerji üretimi istenilen seviyeye gelemedi. Unutulmamalıdır ki biyogaz, diğer enerji üretim çeşitlerinden daha çevreci bir enerjidir. Hammaddesi çoğunlukla atık olan biyogaz tesisleri; doğaya,çevreye zarar veren tarım ve hayvansal atıkların bertarafını sağlayarak ülke ekonomisine ve çevreye bir çok girdileri olan bu sektörlerin çoğalması lazım. Ve güzel gelişme olarak

Gönen’e Türkiye’nin en büyük entegre biyogaz ve organik gübre üretim üretim tesisi kuruldu. Bu projeyi gerçekleştirenleri tebrik ediyorum. Örnek olmuşlardır. Hayvansal ve bitkisel atıklardan hem enerji hemde gübre üretilecek olması ülkemiz ve bölgemiz açısından çok güzel bir gelişme.

Yapanları tebrik ediyorum.

Bandırma’mıza sıra ne zaman gelecek?

Bandırma’mıza bir an önce yerel ve bölgesel faydaları olacak katı atık ayırma tesisi kurulması gerekiyor böyle bir tesis Bandırma’mıza çevresel gelişim, görüntü kirliliğini , yerel hava kalitesi yani daha az kötü koku, daha az haşere ve en önemlisi metan gazından elektrik üretimi imkanı verir ;hatta ayyıldız tepesin de bulunan çöplüğün rüzgarı da elverişli yanına rüzgar türibünü ve güneş panelleri konulursa kombine çevrim elektrik tesisi bile olur.

Bu konuda Büyükşehir’in siyaseti bırakıp halkımız için sorumluluğu yüklenmesi gerekiyor. Bu onların görevi.

Bu uçuk bir şey değil ,unutmayalım ki küçükte olsa Türkiye’nin enerji bağımlılığını azaltan her yatırım ülkeye katkıdır. Enerji için ne bedeller ödediğimiz malumdur. Balıkesir Büyük Şehir Başkanı Ahmet Edip Uğur’a sesleniyorum artık büyükşehire bağlı olduğumuza göre bu sorunu siz çözersiniz. Dünyada enerjisini yönetemeyen, üretemeyen,kullanamayan bir ülkenin kalkınması ve hedefine ulaşması zor.

Siyasi tartışmaları bırakıp aklımızı kullanmamız gerekiyor .

“:Akıllarını güzelce kullanmayanları Allah pislik içinde bırakır!(Yunus Süresi 100) Elmalılı Tercümesi (sadeleştirilmiş)

52
A+
A-
REKLAM ALANI