Dünya Bir Tanrı Değil

Sadece dünya ismi bir tanrıya ait değil onca gezegen arasında. Ne tuhaf bir ikilem bu. İstisnasız hepimizin ucundan, kenarından taptığımız şey aslında dünya ama bir tek ona insanların uydurduğu hayali tanrıların isimlerinden konulmamış. 

Güneş sisteminin ilk ve etrafındaki turunu en erken tamamlayan gezegeni bu hızından ötürü adını Romalıların en kurnazı olan Merkür tanrısından, sonra pırıl pırıl parlayan, mücevher gibi ışıldayan gezegen de adını kendi gibi bir elmastan Roma tanrıçası Venüs'ten, rengi kızıla boyanmış kan gibi bir küre adını savaş tanrısı olan Mars'tan, en büyük gezegen en güçlü tanrı Jüpiter'den, başka bir gezegen tarım tanrısı Satürn'den, Yunan tanrısının  gökyüzü renklerini taşıdığı için ismi verilen bir başka taş küre Uranüs, suyun renklerine benzediği için Roma deniz tanrısının adı verilmiş olan gezegen Neptün, karanlık görüntüsü sebebiyle yeraltı tanrısını andırdığı için Plüton... 

Bizim, ilk rengiyle mor, gece mavisi, yer yer kobalt, bazı kısımları peygamber çiçeği, aralara serpilmiş çimen yeşili, beyazımsı bölümleriyle birleşen toprağı andıran kısımlarıyla yaşam için uygun tek gezegen, atmosfer, yeryüzü katmanları, gaz kütleleri, sıcaklık ve basınçla dengesi -kazara- sağlanmış tek sığınak olan dünyamız.  Her gezegen adını bir tanrıdan alırken bir tek taptığımız dünyamız, ahireti hesap edilerek isimlendirilmiş.

Dünüv'den türemiş 'en yakın' manasına gelen Arapça kökenli dünya kelimesi yakın olmak, yakın olan hayat manasını taşıyor. İlerisi var yani inanın diyor. Halbuki ilerisi için bir tanrıya değil kendisine taptığımızı biliyor.

Ne insanların yarattığı hayali tanrılardan, ne de Arapça kökenli sadece ahiret inancına sahip kişilerin memnun olabileceği bir kelimeden ibaret olsun isterdim yaşadığımız evrenin adı. İçimizde yaşayan duyguların isimleri verilseydi keşke gezegenlere, aşk olsaydı mesela dünya olacağına.

Sahi bu dünya adını kim koydu ona? 

08-05-2020