“Ay’a dört şeritli yol yapacağız desek inanan seçmenimiz var,” dendiğinde:
“Yok, artık!” demiştik.
Oysa varmış…
Bulgaristan’dan saman, Uruguay’dan kırmızı et; Kosta Rika’dan kavun, İspanya’dan marul, İtalya’dan ıspanak satın almaya devam ederken gazetelerde,
“Türkiye, uçan arabalarda dünya liderliğine oynayacak,” haberini okuduk.
Tam da:
“Yerli ve milli olarak üretilecek elektrikli arabanın uçan versiyonunu mu yapacaklar,” diyorduk ki,
Üretimde oluşan maliyetlerin artışını gerekçe göstererek:
-Elektrik fiyatlarına,
Tüm abone grupları için %15;
-Doğalgaz fiyatlarına,
Konutlar için %12,
Sanayi ve elektrik üretim amaçlı santraller için %20 zam yapıldı.
**
Uçan araba ile dünya liderliğine aday olup, Kanal İstanbul’a soyunmuşken, üretim maliyetlerinin bu oranlarda artması nereden çıktı? Diyebilirsiniz…
Ayrıca,
-Doğalgaza doğrudan %12, elektriğe dönüştürünce %15 zam yapmak; halkı daha da fakirleştirmek, daha da yoksullaştırmak olmuyor mu?
-Çarşı ve pazardaki fiyat artışları işçinin, memurun, esnafın, öğrencinin üretimlerindeki maliyet artışı değil mi?
-Doğalgaza ve elektriğe, zam yapılınca:
İşçinin asgari ücretine, memur ve emeklinin maaşına, çiftçinin mahsulüne, öğrencinin kredisine de zam yapılması, esnafın vergilerinde indirime gidilmesi gerekmiyor mu?
-TÜİK rakamları esas alınarak emekli işçiye %8,45 zam uygun bulunurken, doğalgaza %12, elektriğe %15 zam, dar gelirli insanlarımızı çaresizleştirmiyor mu?
Soruları aklınıza gelebilir.
**
Elektrik hayatımızın vazgeçilmez bir parçası ve de üretiminden, nakliyesine; nakliyesinden, dağıtımına kadar karlı bir sektör.
Güneş ışıklarından, rüzgârdan, sudan; kömürden, doğalgazdan elde edilebiliyor.
Ülkemizde, doğalgazdan elektrik üreten iki yüze yakın santral var. Bu santraller; doğalgazı alıyor, işlemlerden geçiriyor ve elektrik enerjisine çeviriyor.
Sonra ya satıyor ya da kendi ihtiyaçlarında kullanıyorlar.
Çevrimde verimlilik, her ne kadar hammadde olarak kullanılan doğalgazın enerji kalitesi ve santralin üretim teknolojilerine bağlı olsa da, doğalgazın yakılması ve yakma sonrası çıkan ısının kullanılmasıyla:
BİR METREKÜP 9500 kcal/m3 doğalgazdan, YEDİ KİLOVAT elektrik enerjisi elde edilebiliyor.
Bu durumda,
“Teşbihte hata, zurnada peşrev olmaz” deyip, bir kilo yoğurttan yedi bardak ayran yapan üreticinin, yoğurdu %20 artışla aldığı, ayranın her bardağını nihai tüketiciye %15 zamla sattığı yorumunu yapabiliriz.
**
Siz,
“Gökten üç elma şekeri düşmüş ve hepsinin sapı bize kalmış,” diyorsanız nankörlükle suçlanmaya hazır olun.
“İster Ay’a dört şerit yol yapın, ister uçan arabada dünya lideri olun fark etmez; vatandaş, fatura öderken cebinden çıkan paraya, evine götüreceği azık miktarına bakıyor,” gibi bir düşünceye sahipseniz:
“Porsiyonları küçültün…” deneceğini unutmayın.
**
Temmuz ayındayız.
Şimdi: Kimileri için Marmaris koylarının tadını çıkarma; kimilerine de, hakkını aramak için Ankara kapılarında bekleme zamanı…
08-07-2021- SÜHA ORAL- BANDIRMA