Erdek Ticaret Odası Efsane Üzüm ADA KARASI için Düğmeye Bastı

Erdek Ticaret Odası;  antik dönemlerden bu yana bölgemizde çokça üretilen zeytin yağı ile birlikte  bölgenin ticari ihraç ürünü olarak en önemli geçim kaynağı olan  efsane ürünü Ada Karası Üzümü'nün yeniden ihya edilmesi ve üretime teşvik için yoğun çaba sarfediyor. 

Erdek Ticaret Odası Başkan Özlem Sarı yönetiminde son yıllarda turizmle birlikte ihmal edilen Ada Karası Üzümü üretimini teşvik etmek ve bölge insanını geleneksel kültürün sürdürülmesi  ve gelir  amaçlı bilgilendirme çalışmalarına  kurslara  Erdek ve ada sakinlerince  yoğun ilgi gösterildi.  Erdek Ticaret Odası konuyla ilgili olarak sosyal medya sayfasından yaptığı paylaşımda  "“Ada Karası Üzümü” Coğrafi İşaret Çalışmalarımızın parçası olan -Uygulamalı ve Teorik Bağcılık Eğitimlerimiz-in ilki  Tekirdağ Bağcılık Enstitüsü ve Marmara İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü eğitmenleri  tarafından Avşa Ada’sında gerçekleşti.Eğitime her yaştan ilgi gösteren katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz. " ifadesi kullanılırken eğitimlerin devam edeceği belirtildi.

Tekirdağ Bağcılık Enstitüsü Uzmanları 2-3 Mart 2022 tarihlerinde Marmara ve Avşa adalarında inceleme ve eğitim faaliyetlerinde bulundu. Uzmanlar Tamer Uysal, Tezcan Alço ve Bekir Açıkbaş yerli türlerden çelik aldılar, Adakarası üreticiliği ve budama eğitimi verdiler.

İlk gün, Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği’nin davetiyle Marmara Adası Çınarlı Mahallesi’ne gelen uzmanlar öğleden önce geçtiğimiz yaz sonunda Çınarlı’da yaptıkları inceleme sırasında tespit ettikleri ve çeşidini tanımlayamadıkları üzümlerden çelik aldılar. Dört farklı türe ait çelikler enstitünün bağlarında yetiştirecek. Öğleden sonra ise asma budama eğitimi gerçekleştirildi. Çınarlı Mahallesi sakini ve dernek üyesi Şükran Seymen’in İsabelle (Kokulu Karadeniz üzümü) asma çardağında uygulamalı budama eğitimi yapıldı.

İkinci gün, Erdek Ticaret Odası ve Marmara İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile Marmara Adalarına özgü üzüm türü olan Adakarası yetiştiriciliği eğitimi düzenlendi. Bağ kurulumu, terbiye sistemleri, budama, iklim ve toprak istekleri torik derslerinin ardından Adakarası bağlarında uygulama gerçekleştirildi.

 Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma Derneği üyesi Erkal İskenderoğlu çalışmalar hakkında bilgi verdi: “Derneğimizin bir yıldır Marmara Adalarında bağcılığın yeniden canlandırılmasına yönelik farkındalık çalışmaları kamuoyunda ve kurumlarda karşılık buluyor. Enstitü uzmanları 6 ay arayla ikinci kez Çınarlı’ya geldi. Burada daha önce kayıt altına alınmamış üzüm türleri olabileceğini düşünüyorlar. Dört türü enstitüde yetiştirmek için çelik aldılar. İkinci gün Avşa Adası’nda Adakarası Üzümü yetiştirme eğitimi verdiler. Avşa’daki bağlarda budama uygulaması ya Erdek Ticaret Odası ve Marmara Tarım İlçe Müdürlüğü Adakarası üzümüne coğrafi işaret alma ve üreticiliği geliştirmek üzere hazırladıkları protokolün ilk etkinliğiydi bu. Bağcılık yeniden Marmara Adalarının gündemine giriyor . Kamu kurumlarını ve özel şirketlerin ilgisini bekliyoruz.”

04-03-2022/ edit. BERKAN KOZAN / FOTOĞRAFLAR . ERDEK TİCARET ODASI