Haşerat İlaçlamasını İlçeler Kendisi Yapacak

Balıkesir  Büyükşehir Belediyesi’nin tüm ilçelerde  yıl boyu sürdürdüğü haşere ve sinek mücadelesi bu yıl yapılamayacak. 

Haşere mücadelesi ilçelere bırakıldı.

Tasarruf tedbirleri gerekçesiyle 2017 yılından bu yana hizmet alımıyla gerçekleştirilen haşeratla mücadele sözleşmenin tek taraflı fesh edilmesi nedeniyle bu yıl Balıkesir'de  İlçe Belediyelerinin kendi imkanlarıyla yapmasına karar verildiği iddia edildi.  Uzmanlardan edinilen bilgiye göre haşeratla mücadele kapsamında  biyolog, ziraat mühendisi, filit işçisi, ve çok sayıda şoförün görev yaptığı haşere ve sinekle mücadele ekiplerinin hızla oluşturularak özellikle larva döneminde etkili bir mücadele yapılması gerektiği  ve devamında lokal olarak 365 gün kesintsiz görev yaparak, haşere ve sinek üreme alanları olan kuyular, kanaletler, sulu bodrumlar, dereler, foseptikler, havuzlar ve sulak alanlar ile yeşil alanlarda ilaçlama yapılması gerektiği ifade ediliyor.

 Büyükşehir Belediyesi Çevre ve sağlık İşleri Daire Başkanlığı, geçtiğimiz yıllarda Bandırma Belediyesine ait olan araç ve ekipmanları  da dahil olmak üzere Büyükşehir bünyesine katmıştı.  CHP Balıkesir Milletvekili  Ahmet Akın  konuyla ilgili olarak  Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin “toplamda 21 milyon lira ödeyip doğru düzgün hizmet alamadığı” gerekçesiyle iki şirketin sözleşmelerini feshetmesinin ardından  turizm sezonuna girerken hizmetin nasıl gerçekleşeceğini  sormuştu . Akın : işsiz kalan işçilerle ilgili olarak  Büyükşehir Belediyesi’nin ne işçilere ne de Balıkesir kamuoyuna açıklama yapmadığını belirtmişti.

Ahmet Akın yaptığı basın açıklamasında  Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a şu soruları yöneltti: “Büyükşehir Belediyesi’nin ne kadar borcu var? Bu borç Balıkesirli hemşerilerimize kalem kalem açıklanacak mı? Bu borçta emekçinin, çalışanın, işçinin payı ne kadar? BASKİ’nin ne kadar borcu var? Fırıntaş’ın, BALTAŞ’ın, BALTOK’un borcu ne kadar? BUGÜNE kadar açık eksiltmeyle yapılan ihaleler, sonuçları, ihale bedelleri, yüklenilen işler, tamamlanma oranları ne kadar? Doğrudan teminle yapılan mal ve hizmet alımları için yapılan harcamalar ne kadar? Banka kredi borçları ne kadar? Kiralama usulüyle yapılan iş ve işlemler, makam araçları, otomobil vb araçlar için hangi şirketlere ne kadar ödendi? Bu araçların yakıt giderleri ne kadar? Temsil, ağırlama, tören giderleri ne kadar?”sorularını yöneltmişti.

Öte yandan larva döneminde erken aylarda yapılması gereken Haşere mücadele hizmetlerinde  ULV (araçla yapılan uçkun sinek ilaçlaması) uygulamasının insan sağlığına da olumsuz etkileri anlaşıldığından çevre derneklerince  bu yöntemin  kaldırılması yönünde ısrarlı baskıları  olduğu ve farklı ve   doğru uygulama tekniklerinin hayata geçirilmesi  gerektiği ifade ediliyor.

BANDIRMA GERÇEK - 10-05-2019