Hayatlar ve Hatalar

HAYATLAR  VE  HATALAR

"Beşer Şaşar" demiş atalarımız, yani insanız hata yapabiliriz... Tabii ki doğru, hatasız kul olmaz da demişiz... Ama bazı konular, bazı meslekler hata kabul etmez.. Mesela Tıp. Sağlık..  Bir Doktor,   hastasına yanlış ilaç verip hata yaptım deme lüksü yoktur. Bir cerrah Ameliyatta yanlış bir damarı kestim kanamayı durduramadım üzgünüm deme şansı yoktur. İnsan hayatı ile ilgili mesleklerde hata yapmak ,yaşam şansını almak, can almak, insan hayatına son vermek demektir.   Bu arada canla başla çalışan, şifa veren, hayat kurtaran Doktorlarımıza sevgi ve saygılarımızı gönderelim..  Özellikle de ,  bu corona sürecinde, covit 19 tedavisi yapan , gece gündüz fedakarca calışan, birçoğu da  hasta olup yoğun tedavi gören  doktorlarımıza özel selam sevgi ve saygılarımızı sunalım. Tedaviye direnemeyip Hayatlarını kaybeden Doktorlarımıza Allahtan Rahmet ,ailelerine sabırlar dileyelim..

Bir diğer konu da Adalet. Hakim, savcı, avukatların da hata yaptım deme lüksü olmamalı.  Bir insanı özgürlüğünden koparmak, hayatını karartmak, suçsuzlığunu ispat edemediği için yıllarca acı çekmesine sebep olmak, ve buna bağlı da suçluların özgürce hayatına devam etmesi.. Vicdan azabı ve pişmanlıklar hatayı tamir etmeye yetmez.

Hata kabul etmeyen mesleklerden bir diğeri de  İnşaat sektörü. İnşaat mühendisleri, mimarlar, müteaahhiler..  Yapılan hatalar ne cok can kaybına sebep oldu hatırlayalım..Depremde yıkılan evlerin çoğu, malzeme noksanlığı, fazladan yapılan kaçak katlar, hatalı uygulamalar nedeniyle olduğu görüldü.. Giden canlar  geri gelir miydi, özür dileyip hata yaptık deselerdi. 

Bunların dışında bir de Ahlaki  yönü ile hata yapılmaması gereken meslekler var. Mesela  "Mali Müşavirlik"... Vergi kaçırmak için püf noktaları bulmak, sahte evraklarla hatalı işlemler yapmak...    Çeşitli esnaf ve iş sahipleri,  ölçü, tartı ile mal satanlar var.  Terazinin ayarını bozup sattığı maldan çalanlar..  Metre ile kumaş satarken,  noksan ölçenler... Pazarda , tezgahın ön kısmını en güzel süsleyip, poşete, arkadaki bozuk ürünlerden poşete dolduranar... Bunlar da toplumun Ahlaki çöküntıye ugrayan yönleri.. 

En önemlisi de Eğitim. Eğitimde yapılan hatalar, çocuklarımızın, gençlerimizin hayatlarını, geleceklerini, hayallerini, umutlarını yok edebilir.  Özgüvenlerini yok edebilir.  Çocuklar ve gençler ülkemizin geleceğidir. Gençlerimiz bilgili, donanımlı, saygılı, görgülü yetişmeli, soru sorabilmeli., araştırma yapabilmelidir. Üretime katkıda bulunmalıdır. 

Böylece daha huzurlu, daha mutlu, yarınlara umutla bakabilen ,  komşuluk ,dostluk ve yardımlaşma  duyguları yeniden gelişen, kavgadan, şiddetten uzak bir toplum olabiliriz.  Umut her zaman vardır. Niyet etmek ve yola cıkmak önemli.. Herkes  kendince çaba sarf eder,  iyi güzel ve doğru şeyler yaparsa.. neden olmasın..

Hepinize,  doğruları  hatalarından çok, huzurlu umutlu günler dilerim.. 

 Sevgiyle kalın , Saglıkla kalın,  mutlu edin ki mutlu kalın.

03-09-2020/BANDIRMA