Kapıdağ Doğa Yürüyüşçülerini Bekliyor.

Kapıdağ muhteşem habitatıyla ziyaretçilerini beklerken orman içi yollarının bakımsız ve bazı köy bağlantı ana yollarının 2 yıldan bu yana ilgisilikten dolayı kapalı  olması nedeniyle ulaşımda büyük sıkıntılar yaşanıyor.

Güney Marmaranın en önemli doğal habitat alanını oluşturan Kapıdağ yarımadası tarihi unsurları,muhteşem görselliği  ve çok sayıda  yürüyüş rotalarıyla doğa tutkunlarının gözdesi olmaya devam ediyor.

Çevre coğrafyada giderek çoğalan sanayileşme sürecinin baskısına rağmen oksijen deposu hüviyetini koruyan Kapıdağ Yarımadasının bir başka önemli unsuru halen yeşil örtü altında gün ışığına çıkarılmayı bekleyen Kyzikos antik kenti , Kirazlı Manastırı gibi çok sayıda önemli  tarihi eserleri içinde barındırması oluyor. 

Bandırma Erdek istikameti Düzler sapağından girerek aracınızla asfalt yolda tırmanırken  Kyzikos kalıntılarının üstünde yer alan muhteşem körfez manzarasını kuşbaşı seyreden  Belkıs köyünden geçerek Yukarı Yapıcı köyüne  girmeden devam eden toprak yolla Kirazlı Manastırına ulaşabiliyorsunuz. Bununla birlikte Aşağı Yapıcı ,Tatlısu, Dalyan, Ballıpınar, olmak üzere çok sayıda yürüyüş rotaları mevcut ve Bandırma Bandak derneğinin organizasyonlarında gerçekleştirilen etkinlikler yaz kış gerçekleştiriliyor. Öte yandan Kapıdağın çoğu yerde  fırtına sonrası oluşan seller ve çığ nedeniyle kapanan ve de yaklaşık 2 yıldır ilgisizilk ve yetkililerin duyarsızlığından  dolayı açılmayan  köy bağlantı yollarının dışında çok sayıda orman yolu sapaklarından şansınızla doğru rotayı takip ederek muhteşem bir doğa inişiyle Kirazlı Manastırının yer aldığı vadiye ulaşabiliyorsunuz. 

Bu arada çok sayıda sapak olmasına rağmen az sayıda var olan  ancak  bazı muzip!  gezginlerce müdahale edilerek  yanlış yöne gitmenize neden olan yol tabelalarının azizliğini de   hesaba katmalısınız. Yol boyunca rastlayacağınız hayrat çeşmelerinden mutlaka için belli olmaz bir tanesi ab-ı hayat suyu olabilir çünkü hepsi lezzetli. Kestane ve çam ormanları arasından inen  toprak yolla  manastırın bulunduğu düzlükte piknik alanları mevcut. Sulama göletinden çıkan sularla beslenen ve Ballıpınar a doğru akan mecrada doğal şelalelerinde yer aldığı https://youtu.be/9MT0R6VGwUE ırmağın içinden geçtiği  Manastır vadisinde  yüzlerce çeşit endemik bitkinin doğal ortamlarında kuş sesleriyle birlikte oluşturduğu muhteşem doğa içinde  oksijen depolayabilirsiniz.  Kurtuluş savaşı mübadele şartları nedeniyle 1922 yılında  terk edilen Kızlar Manastır'ının çatı kiremitlerinin ordu gereksinimi için kullanılması sonucu doğa şartlarında  kısa sürede tahrip olmasına yasa dışı tarihi eser kaçakçılarının da yaptığı olumsuzluklarında gözlenebildiği vaktiyle  99 odalı olduğu kaydedilen bugün itibariyle   sadece dış duvarlarıyla bile muhteşem bir görüntü arz eden manastır kompleksinden  geriye sadece yüksek duvarları kalmış durumda . 

Naylon poşet ve diğer atıkların ortalıkta gözükmemesi son yıllarda çevre bilincinin artmasının ölçüsü olarak sevindirici bir unsur olurken habitatın  ve tarihi eserlere zarar verilmemesi için Orman Müdürlüğünce daha çok uyarıcı ve bilgilendirici levhalar koyması ve  vatandaşları yönlendirmesi gerekiyor.

BANDIRMA GERÇEK - 25-04-2019 - MEHMET LEVENTOĞLU- OZAN OZANCA