Kırazlı Manastırı Zor Durumda...

KİRAZLI MANASTIRI ZOR DURUMDA....

HEPİNİZİ TARİHİ VE KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİMİZE SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUM, ÇÜNKÜ BİR KAÇ SENE SONRA DUVARLARI KOMPLE YIKILMIŞ VE KALINTILARININ ÜZERİ TOPRAKLA ÖRTÜLMÜŞ OLARAK BULACAĞIZ..
ÜZERİNDE PİKNİK YAPIP ÇOCUKLARIMIZI EĞLENDİRECEĞİZ AMA TARİH VE KÜLTÜREL MİRASINA SAHİP ÇIKMADIĞIMIZ İÇİN UTANÇLA YAŞAYACAĞIZ..
Ozan Ozanca

Antik dönemde Didumus Dağı olarak bilinen dağın eteğinde kurulan manastır, kilise ve diğer  yapı gruplarından oluşan bir komplekstir. Duvar tekniğine göre; 19.yy’ da (1800’lü yıllar) Rumların kullandığı bir dini anıt yapı olduğu anlaşılmaktadır. Mevcut temellerden ve duvar kalıntılarından bodrum üzerine 2 katlı olduğu görülmektedir. Bugün mevcut olan kilisenin, güney duvarı ile absis duvarının bir kısmı ayakta ve yüzeyde bulunmaktadır. Aynı mevkide , Ormanlı Köyü Manastır Kalıntısı, Ballıpınar Köyü Kilise Kalıntısı, Karşıyaka Beldesi Kilise Kalıntıları da bulunmaktadır
Eskiden yöredeki yerleşik Rumların dini merkezi olan manastır,  "Havari Lukas"ın eseri olduğuna ve mucizeler yarattığına inanılan "Panagia Faneromeni" (Faneromeni Meryem’i) ikonasından medet uman binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyordu.

Şimdiyse bu ünlü ikona İstanbul’da Fener Rum Patrikliğinin katedralinde sergilenmekte.

1922 yılında terk edilen manastır öncelikle askeri ihtiyaçlar nedeniyle çatısı ve kiremitleri alındıktan sonra  hızla harabeye dönmüş definecilerce delik deşik edilmiş ve arta  kalan duvarlar  bugün ağaçların arasında kaybolmuştur. İyice yaklaşmadan kendini göstermez. 1895 yılından inşa edilmiş 99 odalı görkemli binasından geriye yüksek duvarlarla, büyük oranda yıkılmış bir kilisenin kalıntısı bugüne ulaşmıştır.

Kirazlı Manastır çevredeki tabiatın güzelliği yanısıra , hemen yanından geçen suyun ve doğanın güzel sesleriyle birleşince ziyaretçilerine  sanki oraya özgü müzik çalıyormuş duygusu uyandırmakta. Özellikle sonbahar ve ilkbaharda görülmemiş rengârenk çiçeklerin süslediği Manastır ve çevresinin ahenkli güzelliğiyle birlikte  belki de insanların yüzlerce yıldır orada ibadet etmesinden  kaynaklanan nedenlerle  gezenlerde huzur ve uhrevi duygular uyandırmasına neden oluyor.

Kirazlı Manastırı, Kapıdağ Yarımadası’nın kuzeydoğu sahiline yakın bir yerde Yukarıyapıcı ile Ballıpınar (Kocaburgaz) köyleri arasında bir yükseklikte, Ballıpınar köyünün altı kilometre batısında yer almakta.

Bandırma-Erdek asfaltına 17 Km uzaklıkta bulunan Kirazlı Manastırına gitmek için Bandırmadan gelişe göre Düzler mahallesinin içinden saga girilir. Kyzikos kalıntılarının yakınından geçilerek, Belkıs köyü içinden yukarı devam edilir. Yukarıyapıcı köyüne varınca köye girmeden sağa ayrılan yoldan devam edilir. Yukarıyapıcı göletine varmadan sağa ayrılan yola devam edilerek, 2 Km aşağı inince Kirazlı Manastırı kalıntılarına varılır. Manastırdan sola giden yolla devam edilirse Ballıpınar (Kocaburgaz) köyüne varılır.

OZAN OZANCA - 17-12-2018 - BANDIRMA