Manyas Gölünde Sazan Bereketi

 Manyas gölünde İsrail sazanı bolluğu yaşandığı ve  bu yıl yaklaşık bin 500 ton balık yakalandığı öğrenildi.

Yılda 5 veya 6 ke yumurta bırakması nedeniyle üretimi bol olan İsrail Sazanı için ekonomik değer artışı araştırmaları yapılıyor. İsrail Sazanı olarak anılanbalığı Kedilerin bile yemediğine yönelik   yanlış halk inanışı nedeniyle Türkiye de tüketilmesine sıcak bakılmadığı gözlenirken uygun şartlarda yapıldığı taktirde sağlığa faydalı  ve lezzetli   bir ürün olduğu belirtiliyor.

bknz.https://www.youtube.com/watch?v=RnGHplr5CC4
Çevre kirliliği nedeniyle su kirliliği giderek artan  Manyas gölünde daha önce çok sayıda balık yaşam alanı bulurken yıllar önce kirli sulara dayanıklı bir tür olan ve   işgalci bir tür olarak bilinen İsrail sazanı yumurtalarının bırakılmasından sonra bugün Manyas Gölünde sadece İsrail Sazanı yetişiyor. İsrail sazanı diye bildiğiniz balığın aslındasazan türüyle ilgisi yoktur bu balık tamamen mutasyon bir türdür ve asıl familyası akvaryum balığı olan çiklet balığının mutasyonudur bilgisi edinilirken İsrail Çipurasına benzerliğinden dolayı  isim tkılan  yurt içinde tüketilmeyen İsrail Sazanı  Irak ve diğer Ortadoğu ülkelerinde sevilerek tüketilmesi nedeniyle göl   balıkçıların geçim kaynağı oldu.

Manyas gölünde hızla üreyen İsrail sazanları, sazan, turna, yayın vb. yerli türlerin gölde neredeyse yok denecek kadar azalmasına sebep olurken Manyas’ın Kocagöl, Salur, Kızıksa ile Bandırma’nın Kuşcenneti, Bereketli ve Gölyaka kooperatiflerine üye yaklaşık 300 balıkçının avlandığı gölde tutulan balıkların Irak ve Suriye’ye ihraç edildiği açıklandı.
BANDIRMA GERÇEK- 27-01-019 HABER EDİT:HAYRETTİN İLDAM