Manyas Gölü'nden Tarih Fışkırıyor

Manyas Gölü'nden Tarih Fışkırıyor

Bölgemizden tarih fışkırıyor
Genç ekipten büyük keşif.
Bölgemizin bilinen insanlık tarihi değişiyor.

Yontma taş devrinde bölgemizin yerleşim yeri olduğu ortaya çıktı.
Bandırma’nın tarihöncesine ilişkin yeni bulgulara ulaşıldı.

Onlar Bilim ve insanlık adına toprağın altını kazıyorlar,
Bizlerde bu ekibe her türlü yardımı yapalım
Bu ekibe herkes destek olmalı.
Bölgedeki bütün sivil toplum örgütleri kurum ve kuruluşlar görev başına

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden
Doç. Dr. Eylem Özdoğan yönetimindeki ekip yeni bulgulara ulaştı.

Manyas Gölü’nün doğu kıyısında 2017 yılında başlayan arkeolojik araştırmalara bu yaz da devam edildi. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Eylem Özdoğan yönetiminde bir ekip tarafından gerçekleşen çalışmalarda, Bandırma’nın tarihöncesine ilişkin yeni bulgulara ulaşıldı. Çalışmalarda insanlık tarihinin önemli kırılmalarından biri olan, avcı ve toplayıcılığa dayalı konar göçer yaşamdan yerleşik çiftçilere dönüşüm sürecini yansıtan yerleşimler tespit edildi. Bu yerleşimler Batı Anadolu’nun başka herhangi bir yerinden bilinmeyen ara bir kesiti yansıttığı için büyük önem taşıyor.

Günümüzden yaklaşık olarak 9-11 bin yıl öncesine tarihlenen buluntular ağırlıklı olarak yontmataş aletlerden oluşuyor. Maden kullanımından binlerce yıl öncesine tarihlenen bu süreç Neolitik olarak adlandırılıyor. Bu dönemin ilk aşamalarında ve hemen öncesinde bölgede basit kulübelerde yaşayan, önceleri çevresindeki kaynakları yoğun bir şekilde tüketen daha sonraları ise tarım ve hayvancılık gibi üretime yönelik faaliyetleri gerçekleştiren toplumların yaşadığı öngörülüyor.

Bu yılki çalışmaların sonuçları arasında, insanlığın ilk aşamalarını yansıtan, tarihöncesi avcı toplayıcılara ilişkin daha somut bulgular var. Diğer taraftan insanlık tarihinin en önemli kırılmalarından biri olan yerleşik yaşamın başlangıcına ilişkin kanıtların varlığı Bandırma’nın geçmişini bilinenden binlerce yıl daha geriye götürerek tüm Batı Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu kanıtlıyor. İkinci yılını tamamlamak üzere olan araştırmalar Bandırma Belediyesi tarafından destekleniyor. Ekip çalışmalarına önümüzdeki yıllarda devam etmeyi planlıyor.

Araştırmaların önümüzdeki yıllarda arkeolojik kazıya dönüştürülmesi amaçlanıyor. Böylelikle, ön değerlendirme niteliğindeki sonuçların kapsamlı arkeolojik kazılarla ayrıntılı olarak tanımlanması ve uygarlık tarihindeki yerinin anlaşılmasına çalışılacak.

............................................................
Doç. Dr. Eylem Özdoğan
Tarihöncesi Arkeolojisi/Prehistorya Anabilim Dalı

BANDIRMA KÜLTÜR PLATFORMU