Mermer İhracatı Yüzde 95 Azaldı...

Dünya mermer rezervinin yüzde 15'ine sahip Balıkesir'in Marmara ilçesinden yapılan ihracat, Suriye'deki iç savaş, Çin ve Yunanistan ekonomisindeki olumsuz gelişmeler nedeniyle yüzde 95 azaldı.
Marmara Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, yaptığı açıklamada, ilçeye adını veren mermerin Saraylar Mahallesi'nden çıktığını ve dünyaca üne kavuştuğunu söyledi.
Bölgedeki ocaklarda 15 yıl mühendislik yaptığını anlatan Aksoy, "Mermerin başkenti" olarak adlandırılan Marmara Adası'nın dünya mermer rezervinin yüzde 15'ine sahip olduğunu anlattı.
Adadan yaklaşık 2 bin 500 yıldır mermer çıkarıldığını ve mevcut kapasitelerle üretimin sürdürülmesi durumunda bin 500 yıllık rezerv bulunduğunu bildiren Aksoy, "Marmara mermeri, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde yoğun olarak kullanıldı. Ülkenin dört bir yanındaki saray, hamam, camilerin yanı sıra dünyanın birçok yerindeki kilise ve tarihi yapılarda Marmara mermerini görebilirsiniz. Cumhuriyet döneminin en önemli yapılarından olan Meclis binasının yapımında da bizim mermerimiz var" diye konuştu.
Aksoy, adadaki mermer üreticilerinin birkaç yıldır ciddi anlamda pazar sorunu yaşadığını vurguladı.
Adanın en büyük ihracat pazarının Ortadoğu ülkeleri olduğuna işaret eden Aksoy, şöyle konuştu:
"Ortadoğu'daki bütün mermer fabrikaları Suriye'de kurulmuştu. Yani Ortadoğu'daki tüm ihtiyaçları Suriye'deki bu fabrikalar karşılıyordu. Suriye'deki iç savaş öncesinde, Ortadoğu'daki hayatın normal işlediği dönemlerde günde 10 bin ton mermer gönderiyorduk. Çin ve Yunanistan da Ortadoğu kadar olmasa da önem verdiğimiz pazarlardan. Suriye'deki iç savaş, Çin ve Yunanistan'daki ekonomik gelişmeler bizim ihracatı yüzde 95 oranında düşürdü. Ortadoğu'ya mal gönderemez olduk."
Saraylar'ın mermer işlerinin bozulmasının, Marmara Adası'nın ekonomisini olumsuz etkilediğini belirten Aksoy, daha önce günde birkaç geminin yanaşıp mermer yüklediği ilçeye şimdilerde ayda bir geminin zor geldiğini söyledi.
Aksoy, belde olduğu dönemde Saraylar'ın belediye başkanı iken ciddi maliyetle liman yaptıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Gelir olmayınca liman eski günlerini arıyor. İşlerimizin yoluna girmesi, Ortadoğu'daki ateşin sönmesine bağlı. İrili ufaklı 20 firma, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmeleri yakından izliyor. Gözü kulağı bu ülkelerde olan işletmeler, eski günlerini arıyor. İhracat olmadıkça iç pazarın önemi yok. Çin'de yaşayanlar daha kullanışlı olduğu için ev ve diğer yapılarında mermer kullanırken, Türkiye 'de bu ülkeden ithal edilen granit tercih ediliyor. Biz lüks düşkünüyüz. Tezgah yaparken eşim bile mutfağa hemen granit aldı. Çin'de kendini bilenler graniti evine sokmaz. Umre'ye gittim, terliklerimi kaybettim. Granitin üzerine bastım, ayaklarım yandı. Oraya Marmara mermeri konulsaydı kimsenin ayağı yanmazdı. Araplar da görüntüye önem vermiş."