Mısır Üreticisi Zorda...

CHP Bursa Milletvekili  Orhan Sarıbal TMO’nun mısır alım fiyatını bir an önce açıklamasını istedi. Sarıbal; “Çiftçimizin zor durumda kalmaması ve gelecek yıl rekoltenin daha da düşmemesi için TMO maliyet fiyatlarını dikkate alarak mısır alım fiyatını bir an önce açıklamalıdır” dedi.
Sarıbal açıklamalarında şu içeriklere yer verdi;

SON ON YILDA MISIRDA ÜRETİM %40 ARTTI

Son 10 yılda üretimi yüzde 40 oranında artan mısırda 2017 yılından rekoltenin 5,9 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 8’lik bir rekolte kaybını işaret ediyor.

Geçen yıl enflasyondaki yüzde 8,8’lik artışa rağmen TMO’nun mısır alım fiyatlarındaki artış yalnızca yüzde 2 olmuş, üstelik ton başına 40 lira olan prim desteği yarı yarıya (20 liraya) düşürülmüştü. Bu nedenle üretici mısır yerine pamuk ekimi tercih etti. 

GÜMRÜK VERGİLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ FİYAT BASKILAMAKTIR

27 Haziran 2017 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kararla mısırda yüzde 130 olan gümrük vergisi yüzde 25’e düşürüldü. 29 Temmuz 2017’de yayımlanan kararla da TMO için gümrük vergisi sıfırlandı.

Bu günlerde mısır hasadı başladı. Hasat devam ederken gümrük vergilerinin düşürülmesinin, üreticinin hasat ettiği ürünün fiyatlarını baskılamaktan başka bir faydası olmayacağı daha önce belirtmiştim.

ÇİFTÇİNİN ZOR DURUMDA KALMAMASI İÇİN TMO AÇIKLAMA YAPMALIDIR

Çiftçimizin zor durumda kalmaması ve gelecek yıl rekoltenin daha da düşmemesi için TMO maliyet fiyatlarını dikkate alarak mısır alım fiyatını bir an önce açıklamalıdır.

Türkiye mısır ithalatını ağırlıklı olarak Rusya, Romanya ve Bosna-Hersek’ten yapıyor. Bu ülkelerdeki üretim maliyetleri bizim çiftçimizin maliyetlerinden çok daha düşük. Tarımda kullanılan temel girdiler bakımından dışa bağımlı olan Türkiye dünyada mazotun en pahalı satıldığı ülkelerden biri. Gübredeki vergi indirimleri ise maalesef çiftçiye yansıtılmadı. Günümüzde tarımın en başta gelen sorununu yüksek girdi maliyetleri oluşturmaya devam ediyor.

Ülkemizde mısırın yüzde 34’ü Akdeniz, yüzde 26’sı ise Güneydoğu Anadolu (GAP) bölgesinde üretiliyor. En çok mısır üretimi yapılan Adana’nın payı yüzde 17, bu ilimizi yüzde 9’luk paylarla Mardin ve Şanlıurfa takip ediyor.

Yem, nişasta, glikoz, yağ ve son yıllarda biyoetanol üretiminde kullanılan mısır üretiminde son yıllardaki artışa rağmen üretim tüketime yetmemektedir. AKP iktidarları döneminde 13 milyon tonun üzerinde gerçekleşen ithalat için 3,3 milyar dolar ödenmiştir.

BANDIRMA GERÇEK-C.DOĞAN