Sındırgı Bilge Seramik Atölyesi Balıkesir Çömlekçiliğine Hayat Verdi

Balıkesir'in unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çömlekçiliği  Sındırgı'da yeniden hayat buluyor.  Sındırgı'da  açtığı sanat atölyesinde Balıkesir'in bin yıllar öncesinden gelen geleneksel  kadim kültüründe yer alan  çömlekçilikle birlikte halı sanatının motiflerini kullanarak ürettiği el emeği ürünlerle çömlek sanatına değer katan  Muhammet  Asil Çetin, Bandırma Kuş Cenneti Festival etkinlikleri kapsamında  kurduğu standında  kadim motiflere yer verdiği çömlekleriyle Bandırmalıların ilgi ve beğeniyle yoğun ilgisini çekiyor.

Bilge Seramik ve Sanat Atölyesi sahibi Muhammet Asil Çetin Çömlekçiliğe başlama öyküsünü anlattı. 

" İsmim  Muhammet Asil Çetin. Sındırgı Bilge seramik ve sanat atölyesi olarak bu yıl ilk defa Bandırma Kuş Cenneti Festivali'ne davet edildik. Sındırgı'da çömlek sanatıyla uğraşıyoruz. Ben bu sanata başlayalı 4 yıl oldu. Tabii önceden resim ve hüsn-i hat sanatıyla hobi olarak ilgileniyordum. 30 yıl önce Balıkesir’den tamamen kaybolan bu sanatı ancak ben İhya ederim dedim ve başladım. Sındırgı'da zamanında 20 tane ocak varmış hepsi kaybolmuş gitmiş. Çömlek sanatında kullanılan hammadde yağlı ve özel bir toprak olduğu için her yerde yapılabilecek bir sanat değil. Ben de genç bir sanatçı olarak çömlekçiliğe inovasyon katarak ürünlerimi dekoratif ve kullanışlı yapmaya çalışıyorum. Birçok farklı formda ve farklı topraklardan üretiyorum süslemelerde de mitolojik desenler ve Sındırgı’nın 3000 yıllık kültürü "Yağcıbedir" halı motiflerini çiziyorum.
Çömlekçilik Balıkesir için geçmiş kültürümüzden gelen çok değerli bir kültür ve sanat ve biz Bilge Seramik ve Sanat olarak bu sanatı en güçlü şekilde geleceğe aktarmayı hedefledik. Gençlere de tavsiyem kaybolan kültür sanatları yaşatmak için çok sayıda farklı değerler  var, çalışsınlar kültüre sanata değer versinler, el emeğine saygı duyarak üretsinler. 
Bandırma birçok farklı kültürden insanın bir arada  yaşadığı bir kent. Çok değerli bir festivaldeyiz. Bandırmalı'ların da kültürel seviyesi ve sanata olan ilgisi bayağı güzel. Bilge Seramik ve Sanat çömlek atölyesi olarak biz festival süresince buradayız. Standımızda vazo, fincan, tabak, kase, gramafon, gibi kullanışlı ve dekoratif en güzel ürünlerimiz satışta olacak. Çömlek çarkında canlı performans da olacak. Tüm sanat severleri standımıza bekliyoruz."

07-06-2022/ EDİT : MEHMET LEVENTOĞLU