Sahil Yenice Dünyayı Cevizliyor

Bandırma Çiftçisinin ürettiği ürünlerden  ülke hazinesine anlamlı ve büyük  destek.  Bandırma nın köy yerlerşimli mahallelerinde üretilen ceviz fidanları, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Özbekistan, Kazakistan ve Ukrayna'nın da aralarında bulunduğu 32 ülkeye gönderiliyor.

AA nın haberine göre Türkiye'nin ceviz fidanı ambarı olarak bilinen Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, Kasım 2017-Mart 2018 döneminde üretilen ceviz fidanı sayısının 5,5-6 milyon adedi bulması beklenirken, şu ana kadar 2 milyon fidan ihraç edildi.Bandırma'nın kırsal mahallelerinden Sahil Yenice başta olmak üzere, Ömerköy, Erikli ve Dutliman'da üretilen ceviz fidanları, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Özbekistan, Kazakistan ve Ukrayna'nın da aralarında bulunduğu 32 ülkede alıcı buluyor.

Söz konusu bölgelerdeki ceviz fidanı üretim alanı son 30 yılda yurt içi ve yurt dışı taleplerin artması sonucu 300 dekardan bin 500 dekara çıktı.Yetiştiricilerin yanı sıra çevredeki kırsal mahallelerden gelen, aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda işçi, ekmeğini fidan bağlama işinden çıkarıyor.

Sahil Yenice Mahallesi Muhtarı Nuri Varlık, AA muhabiri Ahmet Pesen'e  yaptığı açıklamada, bölgede fidancılığın önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Varlık, Bandırma'nın doğusunda "ceviz ambarı" olarak bilinen kırsal mahallelerde aşılı ve sertifikalı ceviz fidanı üretildiğini belirterek, "Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Özbekistan, Kazakistan ve Ukrayna'nın da aralarında bulunduğu 32 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu yılki üretimimiz 5,5-6 milyon adet. Şu ana kadar yurt dışına 2 milyon adet fidan gönderdik. Geri kalanını da yurt içinde satıyoruz." dedi.

Ülke ekonomisine yıllık 25 milyon dolar civarında katkı sağladıklarına dikkati çeken Varlık, bölge halkının yüzde 90'ının geçimini bu işten sağladığını dile getirdi.

Son yıllarda hızla büyüyen ve hem iç piyasada hemde ihracatta önemli rakamlara ulaşan Aşılı Ceviz üreticileri, her geçen gün artan sahtecilik nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor.

Özellikle ülkemizde aşılı ceviz fidancılığının merkezi olarak kabul edilen Bandırma ve çevresinde bulunan ceviz fidanı üreticiliği, aşılı diye aşısız fidanların piyasa sürülmesi nedeniyle ekonomik açıdan zor günler geçiriyor.

Öte yandan Ceviz Fidancılığı sahteciliği sektörü en çok sıkıntı çektiren bir  sıkıntı olarak giderek önem kazanıyor. Televizyonla rüzerinden yapılan bozuk çalı çırpının cevizciliğe ilgiyi azalttığı iddia edilirken hükümetten bu konuda denetim ve destek istendi.

Bandırma kırsal mahallelerinin önemli gelir kaynaklarından olan ceviz fidanı yetiştiriciliğinde,  her geçen gün artan sahtecilik üreticiye zor günler yaşatıyor

Son aylarda ortaya çıkan Bandırma’nın adını kullanarak aşısız fidanların aşılı gibi satılması ortaya ciddi ekonomik sorunlar çıkarttı. Doktor olmasına rağmen 35 yıldır fidan yetiştiriciliği sektöründe bulunan Can Fidancılık işletmecilerinden Uz. Dr. Orhan Can, sektörün içinde bulunduğu durumu anlatarak, yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verdi.
Doktor Can, Bandırma’da aşıları tutmamış, atıl duruma çıkan bazı ceviz fidanlarının yabancılar tarafından 25 kuruşa alınıp, televizyon kanalları üzerinden 3-4 liraya satıldığını öne sürdü. Can, “Biz aşısız fidanları tarladan söküp atarız. Bunları bazı simsarlar gelip buradan tanesini 25 kuruşa toplayarak tanesini televizyon kanalları üzerinden 4-5 liraya satıyorlar. Aşılı fidanlara çok fazla emek veriliyor. Bunlar Tarım Bakanlığı’ndan sertifikalıdır. Bunların fiyatları boy ve kaliteye göre değişir. Fiyatları 15 lira ile 25 lira arasındadır. Yurt dışına da 4-6 dolar arasında satılmaktadır.”dedi.

Fidan simsarlarının en büyük tehlike olduğunu söyleyen Can, aşılanmamış fidanların ceviz üreticisine de ciddi zararlar verdiğinin altını çizdi. Can, “ Simsarlar en büyük tehlike. Hem fidan üreticisine, hem de ceviz üreticisine ciddi zarar veriyorlar. Bir diğer sorun Bandırma’da ürettiğimiz bu kaliteli fidanların adının kirletilmesidir. Bunun önüne maalesef geçemiyoruz. Yetkililere sesleniyoruz. Ucuz aşısız fidanların chatler gibi satılması en önemli sorunumuz. Aşılanmamış fidan 7-8 yıl ceviz vermez, 10 yıl sonra ceviz verir ama nasıl ceviz vereceğini bilemezsiniz. Biz chatler ve fernor türlerini anaç bahçelerimizde aşılıyoruz.”diye konuştu.

Yılda 6 Milyon Aşılı Fidan Satılıyor

Bandırma’nın Sahil Yenice, Ömerköy, Dutliman mahallelerinde ağırlıklı olarak yapılan fidan yetiştiriciliği sayesinde, 10 yıldır ihracat yapılıyor ve yaklaşık her yıl 20 milyon dolar gelir sağlanıyor. Üretilen 6 milyon chatler ve fernor türü fidanların 3 milyonu yurt dışına, 3 milyonu ise yurt içine satılıyor.

BANDIRMA GERÇEK- BÖLGE HABERLERİ