Sirbistan Novi Pazar Mahkemesi İle Hukuk işbirliği

SIRBİSTAN NOVİ PAZAR YÜKSEK MAHKEMESİ HEYETİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NDE

Sırbistan Novi Pazar Yüksek Mahkemesi Başkanı Miloyeviç Dragomir ve beraberindeki heyet 25 Şubat 2016 tarihinde İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette İstanbul Üniversitesi hakkında bilgi alan Miloyeviç Dragomir, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ile İstanbul Üniversitesi’nin organizasyon yapısı, yönetim ve işleyişi şekli ile bilgi teknolojilerinin hukuk alanında uygulamaları hakkında görüştü.

Hukuk Alanındaki Tecrübelerimizi Aktardık

Türkiye ve Sırbistan arasında hukuk alanındaki işbirliğini geliştirmek isteyen Sırbistan Novi Pazar Yüksek Mahkemesi Başkanı Miloyeviç Dragomir başkanlığındaki heyet, İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer ile İÜ Rektörlüğü Mavi Salon’da bir araya geldi.

Avrupa Birliği’ne aday ülke olan Sırbistan’a Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği yolunda elde ettiği hukuk alanındaki tecrübelerinin aktarılması ve bu vasıta ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bir araya gelen Sırbistan Yüksek Mahkemesi Heyeti, İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer ile Türkiye Hukuku ve Yönetmelikleri hakkında görüştü. Toplantıda İstanbul Üniversitesi, İÜ Hukuk Fakültesi, Türk Ceza Hukuku Reformu, Türk Hukuku’nun Tanzimat’tan günümüze gelişimi ve kodifikasyon hareketlerinden bahsedilerek Türk Medeni Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu hakkında genel bilgi verildi. Ayrıca İÜ Hukuk Fakültesi’nde verilen Medeni Hukuk eğitiminin kapsamlı içeriği hakkında bilgi verildi. Son on beş yılda gerçekleşen hukuk reformlarını anlatan Prof. Dr. Adem Sözüer, değişmeyen kanun kalmadığını belirterek, kadınların kanunların değişmesinde önemli rol oynadığı ifade etti.

Osmanlı Hukuk Sistemi Konuşuldu

Toplantıda sunum yapan İÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Bilgehan Çetiner, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Maden ve Yrd. Doç. Dr. Fatih Aydoğan Osmanlı Hukuk Sistemi’nden Cumhuriyet Sistemi’ne nasıl geçildiğine değinerek günümüzde uygulanan kanunlar hakkında ayrıntılı bir sunum yaptılar.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Maden, “Osmanlı Devleti İslam Hukuku yasasını benimsemiş ve uygulamıştı. Kanunlar, Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in sözlerinden yola çıkarak oluşturuluyordu. Sultanlar ise eksik gördükleri yerde hüküm veriyor, ekleme yapabiliyorlardı. 1839 yılından sonra Osmanlı Devleti Fransa’nın hukuk sisteminden etkilenerek bazı yeniliklere gitti. İslam Hukuku ve Fransa’dan alınan kanunlar yan yana yürütülürken, Cumhuriyet’in İlanı ile birlikte İslam Hukuku kaldırılarak Kıta Avrupası Hukuku izlendi” dedi. 

Doç. Dr. Bilgehan Çetiner ise konuşmasında Türk Medeni Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu’nun İsviçre’den alındığından söz ederek “Bu tüm hükümleri ile alındığı anlamına gelmemektedir.  Kanunlar Türkiye’nin özelliklerine göre uyarlanmış ve kanunlara o şekilde yansıtılmıştır. 2002 yılında Türk Medeni Kanunu, 2012 yılında ise Türk Borçlar Kanunu’nun yeniden revizesi yapılmıştır” şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda Sırbistan Yüksek Mahkemesi Heyeti’ne İstanbul Üniversitesi logolu çeşitli ürünler hediye olarak takdim edildi.

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

 

BG HABER MERKEZİ- BUSE EROL