İnsanoğlunun gözlem alanı içinde olduğu uzayı da kapsayan evrenin ne olduğu nasıl başladığına dair büyük bir sıçrama noktası olan Higgs bozonunu keşfeden Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs, kısa bir hastalığın ardından 94 yaşında öldü , Edinburgh Üniversitesi dün duyurdu. Edinburgh’da emeritus profesör olan Higgs, halk arasında “Tanrı parçacığı” olarak bilinen bir atom altı parçacık olan Higgs bozonunu keşfetmesiyle tanınır.
1964’te Higgs, bir enerji alanının ve diğer parçacıklara kütlelerini veren ve evrenin her yerinde var olan beraberindeki yüksüz bir parçacığın varlığını teorileştirdi (açıklamaya bakınız). Onlarca yıl boyunca, fizikçiler kuantum fenomenini açıklamaya yardımcı olmak için parçacığın varlığına güvendiler, ancak onu tespit edemediler, bu da bir bilim adamının onu “Lanet Olası Parçacık” (“Tanrı parçacığı” olarak kısaltıldı) olarak adlandırmasına yol açtı.
2012’de fizikçiler, İsviçre’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nı iki parçacık demetini neredeyse ışık hızında parçalamak için kullandılar ve Büyük Patlama’dan birkaç dakika sonra koşulları yeniden yaratmaya çalıştılar (nasıl çalıştığını görün) tıklayınız https://www.youtube.com/watch?v=_6uKZWnJLCM.
ayrıca bakınız…https://www.bbc.com/news/science-environment-68631692
İnsanlık tarihindeki en karmaşık deneylerden biri olarak kabul edilen deney, Higgs bozonunu ilk kez tespit etti ve Higgs’in teorisini doğruladı.
Bugün, LHC’yi işleten Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN), daha önce hiç görülmemiş “hayalet” parçacıkların araştırılması da dahil olmak üzere parçacık teorisinin temellerini araştırmaya devam ediyor.