TOGG Yerli Otomobil

Yıl 1961. Türkiye' nin ilk yerli otomobili Devrim'i, 23 Türk mühendisi Eskişehir de, modeli tamamen kendilerine ait olarak 130 gün içinde yapar. 

Otomobilin halka sunulacağı gün iletişimdeki aksaklık ve bilgilendirmedeki eksiklik yüzünden araçlara benzin konulmaz. Bundan haberi olmayan Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel otomobili halka tanıtmak için direksiyonun başına geçer. 100 metre gider ve otomobil durur. Böylece Türkiye de otomobil yapılamaz diyenlere gün doğar. Yerel basın bile öyle dalga geçer ki harcanan onca paranın boşa gittiğiyle ilgili manşetler atılır. Manipülasyon gerçekleşmiştir. Sonra arabalara benzin tedarik edilip yollar kat edilir ama kimse ilgilenmez. Bir daha da Türkiye de Devrim arabalarının konusu açılmaz. 

Yani TOGG denenen ilk yerli otomobil değil. Kendimiz edip kendimiz bulduğumuz böyle bir yerli otomobil geçmişimiz var bizim. Türk halkı özgüveni eksik, kendi kendini beğenmeyen, birşeyler üretebileceğine inanmayan, yersiz eleştirilerle şevk kıran bir toplumdur. 

Arkasından Anadol ikinci yerli otomobilimiz üretildi. Yaklaşık 20 yıl bu otomobili Türk halkı kullandı. Sonra da Türkler, Türkiye'de üretiminin gerçekleştiği, Avrupa malları olan arabaları kullandılar. 

Şimdi yine aynı söylemler başladı. Dikkat edin bu sesler sadece dışardan değil içimizden geliyor. Senin hiçbir şey yapamaman, yapamayacak olman bu ülkede yapabilecek olanlara çamur atabileceğin anlamına gelmez. 

TOGG 120 bin kişinin üzerinde çalıştığı yerli otomobildir. Elektrikli motor kullanılmıştır. Otomobili inceleyenler bilir;  içinde döşeli olan teknolojiyle bu otomobilin sadece araba fuarlarına değil teknoloji fuarlarına da sokulması gerektiğini gösteriyor. Arabanın yapımı tamamlandı fakat şu an deneme aşamasında. Bir çok yolu kat etmesi gerekiyor. Yapılması gereken uygulamaları geçtikten sonra fabrikasının Gemlik'te kurulacağı açıklandı.  2022'nin sonuna doğru üretime geçilip satışa sunulacağı duyruldu. 

Çatlak beyinlerden çıkan çatlak sesler geliyor. Otomobil yerli değilmiş. % 100 bir ülkeye ait, sadece o ülkenin vatandaşlarıyla çıkarılan, parçaları eksiksiz o ülkede üretilen bir araç firması var mı? Alman arabası BMW'nin tasarımcısı Amerikalı Chris Bangle. Güney Kore arabası Hyundai'nın tasarım şefi Alman. Fransız arabası olan Reno'nun tasarımcısı italyan. TOGG' un tasarımcı firması da İtalyan diye mi bu tatava? İphone'nin birçok parçası Çin'de üretiliyor. Bu İphone'yi Amerikan malı olmaktan çıkarıyor mu? Önemli olan bu ülkede üretilecek ve hakları bu ülkeye ait olacak.

Bir de otomobilin dizaynının çalıntı olduğu öne sürülüyor. Daha önce aynı İtalyan tasarımcı firma olan Pininfarina elinden çıkmış olan H600 ve K350 ile benzerlik gösterdiği için mi? SUV ve Sedan otomobiller genel itibariyle birbirine benziyor zaten. Üstelik tasarımcı firma aynı. 

Bu projedeki her şey çok güzel. Umarım başarılı olunur. Benim aklıma takılansa 500 km yol aldıktan sonra 30 dakika içinde hızlı şarjla % 80 doluluk oranına ulaşılabilecek denmesi oldu. Öncelikle vatandaşı mağdur etmemek için Türkiye'nin her yerine hızlı şarj istasyonları kurulmalı. Aslında elektirikli araçlarda  batarya ömrünün uzun olması için hızlı şarj mümkün mertebe kullanılmamalı. Evde günlük 8-10 saat şarj etmek daha sağlıklı olacaktır pil ömrü için. 

Fiyatı içinse söylentiler 150 bin tl civarı olacak deniyor.  Tek dileğim bununda, 2015 yılında Hacettepe üniversitesinde kafa kafaya vermiş 11 mühendisin 3 yılda ürettiği yerli spor EVT S1 otomobili gibi destek göremediği için  unutulmaması.

31-12-2019/BANDIRMA