Toyata Bor İçeren Hibridlere Geçiyor.!

Japonya’nın otomobil şirketlerinin en zorlu sınavı ise yarının araçlarını belirlemek.

Japon otomobil üreticileri endüstrinin yeni bir çağın eşiğinde olduğunun bilincindeler. Enerji kaynakları, yedek parçalar ve hatta malzemelerin tümü de değişime aday. Bu durum da tabii ki bir dizi başka sektöre şok dalgaları gönderecek. 

Toyota Motor Başkanı Akio Toyoda ekim ayında düzenlenen 44’üncü Tokyo Motor Show’da yaptığı konuşmada, Ford’un devrim niteliğindeki T Modeli’ne dikkat çekmişti. Toyoda, yaklaşık 100 yıl önce, söz konusu otomobilin piyasaya çıkmasının ardından, ABD’de 20 yıllık bir süreçte 15 milyon atın yerini otomobillerin aldığını belirtmişti.
Toyoda, “hibrid otomobillerle de bir zamanlar dalga geçilmişti” sözleriyle sürdürdüğü konuşmasında, şu mesajı vermişti: “Bunlar (hibridler) artık yaygın hale geldi. Ama eğer yerimizden kıpırdamazsak, geleceğe giden yolu açamayız.”

Bu yolu oluşturmak için de Japon otomotivciler şimdi hidrojen yakıtlı ve elektrikli taşıtlara odaklanıyorlar. Toyota üst düzey yetkililerinden Kiyotaka Ise, “salt motorla çalışan otomobiller ayakta kalamayacak” diyor. Toyota yalnızca benzinle çalışan otomobillerin satışını 2050 yılına kadar sıfıra indirmeyi öngören bir hedef belirlemiş durumda. 

Öte yandan, Honda Motor ise Takanezawa’daki tesisinde yakıt hücreli otomobil üretimine hazırlanıyor. 
Honda hibrid oyununda Toyota’nın gerisinde kaldı. Honda 2014 yılında Insight model üretimini sonlandırırken, Toyota Prius’un dördüncü jenerasyonunu gündeme getirdi.

Honda yakıt hücreli otomobillerde de Toyota’nın gerisinde. Toyota’nın Mirai modeli 2014 yılı sonunda dünyanın ilk piyasaya çıkan kitlesel üretim aracı oldu.

Ancak Honda bu alanda yeni sayılır. 2002 yılında FCX’i ABD yönetiminin onayladığı ilk yakıt hücreli araba olmuştu. Bu segmentte de Toyota’nın ön plana çıkmasına izin vermeyecek gibi gözüküyor.

Honda Başkanı Takahiro Hachigo, Takanezawa’da üretilecek yeni modelin tam dolu bir hidrojen deposuyla 700 km’den fazla yol kat edebileceğini belirtti. Toyota’nın Mirai modeli 650 km gidebiliyor.

Endüstriyel dönüşüm

Yakıt hücreli otomobiller döner motorlara sahip; bunlar, depodaki hidrojen ve havadaki oksijen arasında oluşan kimyasal reaksiyonun yarattığı elektrikle çalışıyorlar. Bu kategorideki araçlar havayı kirleten egzoz vs benzeri zararlı maddeler salmadıkları, yalnızca su salınımına yol açtıkları için otomotiv gezegeninde nihai ışık olarak tanımlanıyorlar. 

Tokyo merkezli araştırma şirketi Deloitte Tohmatsu Consulting bu tür otomobillerin Japonya’daki satışının büyümesini bekliyor; tahminlere göre, bunların satışının ulusal ekonomiye yansıması 2030 yılında 35.4 milyar dolara ulaşabilir. 

Öte yandan, bu büyüme tabii ki sadece otomotiv endüstrisi üzerinde değil, şimdiden kapasite fazlası ve talep azlığı gibi sorunlarla boğuşan petrol rafinerisi gibi bağlantılı sektörler üzerinde de etkili olacak.
Benzinli otomobillerin gözden düşmesiyle yedek parça tedarikçileri de etkilenecek.

Nitekim Nippon Piston Ring trenlde baş edebilmek için işlerini şimdiden çeşitlendirme yoluna gidiyor. Yüksek hassasiyetli işlem teknolojisini kullanarak, şirket hem yarı iletkenler hem de diş implantları için alüminyum parçalar üretiyor.

Bilinmeyene doğru

Değişecek olan sadece arabalar değil, onları kullanma biçimimiz de değişecek.
ABD merkezli otomobil paylaşım hizmeti Lyft’in başkanı John Zimmer kasım ayında Los Angeles Auto Show’da yaptığı konuşmada kızının, 16’ıncı yaşa bastığında ehliyet almayacağını çünkü buna ihtiyacı olmayacağını belirtmişti.

Lyft 2012 yılında kuruldu. Şirket’in yıllık cirosu halen 1 milyar dolara yaklaşmış durumda. Lyft’in rakibi olan, ABD merkezli Uber Technologies’in şirket değeri 50 milyar dolar yani Nissan Motor’unkinden çok daha fazla.
Peki Japon şirketler bu değişikliklere gerçekten hazır mı?

Zimmer’in Los Angeles Auto Show’undaki konuşmasından dört gün önce, San Francisco’da Toyota Onramp 2015 adlı bir etkinlik düzenlenmişti. Bu etkinlik kapsamında gündeme gelen bir yarışmada da katılımcılardan, Toyota’nın ultra kompakt elektrikli aracı olan i-Road merkezli iş önerileri ortaya koymaları istendi. 
Yazılım firması sahibi Jason Weiner yarışmanın birincisi oldu. Weiner’in tasarımı i-Road’un, kullanıcının ehliyet durumuna göre ya bir otomobile ya da sınırlı hıza sahip elektrikli bisiklete hizmet verecek şekilde programlanmasını öngörüyordu. 

Mevcut iş modeliyle yola devam edemeyeceğinin bilincinde olan Toyota olabildiğince yeni fikirleri toplamaya çalışıyor. 

Kaynak: Fortune Dergisi