Tunceli Belediye Başkanı TKP'li Fatih Mehmet Maçoğlu Bandırma'da

Tunceli Belediye Başkanı Türkiye Komünist Partili Fatih Mehmet Maçoğlu Güney Marmara Dayanışması ve yeni kurulan  Güney Marmara Üretim Kooperatifi ' nin açılışı için geldiği Bandırma'da söyleşiye katıldı.  Panelin moderatörlüğünü Güney Marmara Dayanışması sözcüsü Erol Yıldız yaparken panelde  Mehmet Maçoğlu ile birlikte Zıraat Mühendisi Nihal Güven Altınkurt,  SMMM uzmanı Metin Yalçın yerel yönetimler ve kooperatifçilik konusunda görüş ve deneyimlerini  aktardı. Güney Marmara Kooperatifi adına konuşan Ahmet Hakan Şencan küçük çiftçi olarak tamamen yalnız ve sahipsiz olduklarını hiç bir destek görmediklerini söyledi.

Kapitalist sistem artık dünyayı yönetemiyor

 Güney Marmara Dayanışmasına teşekkür ederek ve "Yoldaşlar ıslık çalan çocuklardan Dersim'den selam getirdim" diyerek  başladığı konuşmasında  “Ovacık Modeli” sürecini  Bandırmalılara anlatan  Maçoğlu “ Bizler sosyalist siyasetin yereldeki  yönetebilme kültürünü pratiğini  birlikte neler yapılabilirliğini yürüten bir kollektiflikiz. İlk başladığımızda küçücük bir kollektiftik. İlk başta 15-16 kişilik ekiple başladığımız çalışmada bize Şirinler köyü diye baktılar. Belediye öncülüğünde hem köylünün üretimini sağladık hem de belediye olarak ürettik. Şimdi rahatsızlık duymaya başladılar. Kapitalist sistem artık dünyayı yönetemiyor herkese saldırıyorlar . Üretim süreci içerisinde 6 bin kişinin yaşadığı yerde göç etmiş boşalttırılmış yerde seçildiğimizde fizibilitesini çıkarmıştık zaten. Küçücükte olsa bilimsel faaliyet gösterdik. En rahat yaptığımız şey toprak anaya dönmekti. Küresel kapitalistlerin tefeci burjuvazinin bütün özgün üreticiyi yok ettiği dönemde yeniden bir şey yapacaksın. Başladığımız alanda tüm başvurularımıza cevap gelmedi. Biz direk olarak üretime başladık.  Komunistler sosyalistler topraklarımızı işgal ettiler denince soruşturmalar başladı  bakanlıklar kaymakam üzerimize geldi. O topraklar devlettir kamudur halkındır. Korkularımızı kaygılarımızı yendik engellemelere rağmen üretim biçimizi anlattık yaptık. Bu ülkeye faydalı olmaya çalıştık. Biz sosyalistler deyince zaten engellemeye başlıyorlar .Hayır. Biz bu topraklarda doğal üretimi  gerçekleştirmeye çalışan bir anlayışı getirmeye çalıştık. 

Üretim ilişkilerini var eden örgütlülüğü kurmak lazım.

İkinci safhada tüm üreticilerimize gelen gelirleri mazot tohum desteği  vereceğiz diye ilan ettiklerini anlatan Maçoğlu "Toplum sizinle hareket etmeye başladı. Karı ortadan kalkmış oluyor.  Halktan aldığımızı halka geri verince sahip çıkmaya başladı. 30 şehirde 110 kooperatif 80 çeşit ürünün üretildiği devasa bir hal aldı. Bu planlamamız değildi. Acaba kapitalistleşiyor tüccarlaşıyormuyuz dedik. Kitapları yeniden okumaya başladık. Hiç hesap etmediğimiz kazançlar olmaya başladı. Hopa,Urfa,Diyarbakır, Mersin ,Edirne,Amasya ,Sivas,Erzincan ,Osmaniye 30 ilde ilçelerde kooperatifleri gezerken kendimi ağa hissetmeye başladım yoldaşlar "Aman ha" dedi. Üretim ilişkilerini var eden örgütlülüğü kurmak lazım. Kooperatiflleri yeniden düzenlemek lazım  çalıştık inceledik 2 yıl uğraştık. 2 yıl bize ruhsat vermediler. Binlerce üyenin söz söylediği karar aldığı bir kurum bu. 2 yılda yönetime  değişme şartı koyduk. İnsanlar artık güven duymaya başladı. Bu ülkede 30 bin kooperatifin zararda olduğu kapatıldığı bir yer . Ürettiklerimizin tamamını analizlere gönderiyoruz . Bir tek kez  yanlış olsa üzerimize gelecekler biliyoruz. Her ilin kendi ismini koyarak kooperatifleri kuruyoruz. Yola çıktığınızda iş yaparken hata yaparsınız iş yapmazsanız hata da yapmazsınız. Kendi toprağımızda üretilene sahip çıkmak çok önemli. Sağlıklı iyi tarıma sahip çıkmak önemli. "dedi.
Çünkü sizde bulunmaz 3 şey var Deniz ,Zeytin ve Toprak.

“Sağlıklı gıda üretmek toplumun sağlıklı gıda elde edebilme hakkının savunulması olduğunun altını çizen  Maçoğlu Toprağı suyu havayı korumamız lazım aksi taktirde kaybolup gideceğiz . Bölgeniz yeşille mavinin olduğu bir bölgede onun için emperyalistlerin gözü sizin topraklarınızda. Vallahide öyle billahi de öyle bize gelene kadar belki bir kaç yıl geçer ama ilk size gelecekler.  Çünkü sizde bulunmaz 3 şey var Deniz ,Zeytin ve Toprak.. Bizde toprak var. Önce size gelecekler. Bugün zeytin fabrikasını gezdik  posasını da değerleniyor. Çok değerli bir gıda var zeytin. O yüzden gıda kartelleri sizin zeytininiz elinizden kayıp gidecek. Hemen yakınında gördüm denizin yanında asit fabrikası. Biz gelip sizin zeytininize  sahip çıkmayız  önce siz sahip çıkacaksınız. Onlar ağaç değil ekosistemin parçası.  Madene mutlak ihtiyacımız var ama düşünüp taşınmamız bilim insanlarına sormamız lazım.  Kazdağlarında yaptıkları şey ekokırım. Türkiye’nin üretmek yerine ithal ettiği çok sayıda ürünü, kendi topraklarımızda yetiştirebildiğimizi, yerel yönetimlerin bunu yapabileceğini göstermek istedik. Dersim'de devrim yapmıyoruz . Halkımızla paylaşım istiyoruz. Ayrıca halkın, kendi üretimi üzerinden örgütlülüğe gidebilmesini önemsiyoruz. Bu iş bir siyasi partinin veya STK’ların değil, kooperatiflerin yapabileceği bir iştir. Elbette bir siyasi parti veya STK destek verebilir, öncülük de yapabilir ama aslolan, bizzat köylünün kendi üretim alanını örgütleyebilmesidir.” dedi. 

Bir ihtiyaç varsa herkesin ortaklaştığı fayda katkısı varsa faydası varsa  yapılsın ama bireyin çıkarı kapitalistlere hizmeti reddediyoruz  isterse iyi şey yapsın reddediyoruz. Çünkü kapitalistler hiç iyi bir şey yapmıyor .Bir tane fabrikası olana 2 tane küçük üretim yeri olana bir şey demiyoruz onlar bizim dostlarımız onlarla en fazla tartışacağımız şey üreticiyle tüketiciyi değerli kılın  on lira kazanıyorsanız 8 lira kazanın üreticiye verin tüketiciye ucuz verin. Zarar vermeden . Bütün bunlar bu ülkede olur. Ne kadar kötülükleri azaltırsak hepimize faydası var. Ne kadar yanlışı reddeder doğruya çevirirsek hepimize faydası var. Hiç gecikmiş değiliz. Bütün insana, doğaya zarar veren anlayışlara karşı bir tek programın olduğuna inann biriyim bu program sosyalist programdır teşekkür ediyorum. "dedi.

04-12-2022/ MLEVENTOĞLU