BAÜN Altınoluk MYO Müdürü Doç. Dr. Selami SELVİ tarafından hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca başarılı bulunarak hibe desteği alan “Unutulmaya Yüz Tutan Geleneksel Boyamanın Gençlerle Geleceğe Taşınması” projesi kapsamında açılan kurs, sergi ile sona erdi.
Akçay yolu üzerindeki AVM’deki sergi, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim ÖZDEMİR, Kaymakam Ali Sırmalı, Belediye Başkan V. Mehmet ERTAŞ, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa ÇALTI’ Balıkesir Edremit MYO Müdürü Raif Sakin tarafından açıldı.
Sergide, banyo lifleri ve keseleri, bebek giysileri, patik, çorap, atkı, bere, paspas, bebek örgü oyuncakları ve çeşitli süs eşyaları gibi 50’ yi aşkın el işi ürünler sergilenmiştir. Sergide özellikle; Bebeklerin kullandığı ürünlere ve cilt temizliği için kullanılan banyo kese ve liflerine dikkat çekilmek istenmiştir. Bu ürünlerin iplikleri; defne, kekik, kantaron gibi antiseptik, antibakteriyel ve yara iyi edici türlerle boyanmıştır.
Doç. Dr. Selami SELVİ, Türk kültüründe köklü bir geleneğe sahip olan bitkisel boyamacılığın uzun, zahmetli ve masraflı olması buna karşın; Sentetik boya maddelerinin ucuz olması, kolay elde edilmesi ve az emek harcanmasından dolayı unutulduğuna değinmiştir. Ancak son yıllarda; sentetik maddelerin çevre kirliliğine yol açan, toksik ve kanserojen etkilere sahip olduğu için çoğu Avrupa ülkesinde sentetik boyar maddelerin kullanımı azalmış ve doğal ürünlere eğilim başlamıştır. Ülkemiz de 11.000 in üzerinde bitki taksonu ile Avrupa kıtasının en zengin floraya sahip ülkesidir. Bu bitki potansiyelimizin içinde de başta Kökboyası, Muhabbet Çiçeği, Havaciva, Boyacı papatyası, Çivit otu gibi çok değerli boya bitkileri de bulunmaktadır. Bu bitkilerin kültüre alınması sonucunda elde edilecek boyar madde ekstraktları ile ülkemiz Osmanlı zamanın da nasıl kök boyamacılıkta Kökboya üretimi ile dünya lideri olmuşsa doğal boyama ekstratı yönünden de bir marka haline gelebilir. Bu boyar madde ekstratları Ülkemiz için önemli bir ekonomik kaynak olur ve istihdamlar çoğalır dedi.
GÖRSELLER; Altınoluk MYO
BANDIRMA MANŞET; Editör C.DOĞAN