Yıl 1912 Osmanlı Bandırma'sı

 

Osmanlı Bandırma'sı
1912 yılından sonra çekilmiş.

Bandırma-Soma Demiryolu Hattı Yapımından Bir Anekdot :

İstimlak meselesinin dışında şirket ile Bandırma Belediyesi arasında da bir ihtilaf yaşandı. Şirketle yapılan mukaveleye göre Bandırma’daki istasyon ile hangarın Balıkhane önünde yapılması gerekmekteydi. Bandırma Belediyesinin görüşü de bu yöndeydi; istasyonun şehir içinde ve hükümet konağı civarında inşa edilmesini istemekteydi. Ancak demiryolu fen heyeti, yaptığı incelemeler sonucunda Bandırma Belediyesince gösterilen yeri istasyon inşası için uygun bulmadı. Fen heyetinin görüşüne göre ilk durak olması sebebiyle Bandırma İstasyonunu çok önemliydi, bu yönüyle de en az 600 metre karelik arazi gerekliydi. Şirketin istasyon olarak belirlediği yer ise şehirden 600 metre dışarıda, deniz karşısında bir barut deposunun bulunduğu yerdeydi.

Bandırma Belediyesi bu durum karşısında itirazda bulundu ve ısrarla istasyonun mevcut iskele veya sahilde bulunan hükümet konağı önünde inşa edilmesini talep etti. Bandırma halkı da tren istasyonunun inşa edileceği yer konusunda Belediye yetkilileri ile aynı görüşteydi. Çünkü eşyaların vapurlara yüklenmesi ve indirilmesinde, yolcuların giriş çıkışlarında kolaylık sağlaması açısında istasyonun iskele bitişiğine yapılması daha uygundu. Şehir halkının desteğini de arkasına alan Belediyeyi en fazla endişelendiren husus ise şehir dışında istasyonun yapılması planlanan yerde İzmir-Kasaba ve Temdidi Demiryolu Şirketine sonradan yeni bir liman inşası imtiyazının verilmesi idi. Zaten Belediye yetkililerine göre şirketin istasyon için şehir dışında bir yeri seçmesinin en önemli sebebi buydu. Bu durumda Belediye ciddi oranda gelir kaybına uğrayabilirdi. Çünkü liman inşası hakkı 1898 yılında Bandırma Belediyesine verilmişti. Bundan dolayı Belediye, daha önce inşa edilen seddi bir taraftan uzatmış ve beş sene müddetle bir bankadan borç almıştı. Kısacası gelir kaybına neden olacağı düşüncesiyle Belediye, başka bir şahıs ya da şirkete yeni bir liman inşası için imtiyaz verilmesine kesinlikle sıcak bakmamaktaydı.

Bandırma Belediyesinin bir yıldan fazla süren ısrarlı talebi karşısında Ticaret ve Nafıa Nezareti, istasyonun şirketçe gösterilen mahalden başka yerde kurulmasının mümkün olmayacağı yönünde 1911 yılı sonlarına doğru kesin bir cevap vermişti. İtirazların devam etmesi karşısında adı geçen nezaret bir süre sonra, 1912 yılının Mart’ında, önceki kararından dönüş yaparak, ortaya çıkan 300 Franklık masrafın belediye tarafından karşılanması şartıyla istasyon mahalinin değiştirilmesini kabul etti ve bu meblağın ödenmesi neticesinde tren istasyonu limanda inşa edildi. Ayrıca istasyonun yanısıra şirket, kendi hesabına denizden kazanılan arazi üzerine bir eşya anbarı inşa etmeyi ve Bandırma Belediyesi hesabına gümrük iskelesini 50 metre uzatmayı, rıhtım duvarlarını inşa etmeyi, yeni bir gazhane binası yapmayı, bir takım kaldırımlar ile şose yollar döşemeyi ve limanın tamirini de üstlendi. Bu işler için Bandırma Belediyesinin şirkete 22.000 Lira ödemesi kararlaşıtırıldı.

BANDIRMA KÜLTÜR PLATFORMU