Yönetmen Vuslat Saraçoğlu'nun Ödüllü Filmi "Borç" Bandırma'da Gösterildi

İlk gösterimi Nisan 2018 yılında yapılan Vuslat Saraçoğlu'nun ödüllü filmi Borç'un Bandırma Galası Barış Manço Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Bandırmalı ünlü yönetmen Tunç Başaran'ın da katılım gösterdiği sinema etkinliği  sonunda yönetmenle söyleşi gerçekleştirilirken izleyicilerle filmle ilgili düşünceler paylaşıldı.

Bandırma Belediyesinin katkılarıyla kurulan  Bandırma Sinema Kulübü ve Bandırma Sinema Amatörleri Derneği'nin  Bandırmalı sanatseverlere yönelik özel etkinliğinde gösterilen ödüllü sinema filminin  izleyiciler üzerinde yarattığı etkinin  farklı yansımalarla  ifade edilmesi dikkatleri çekerken ödüllü yönetmen Vuslat Saraçoğlu'na teşekkür plaketini Bandırma Belediye Meclis üyesi Nüvit Erten verdi..

İlk gösterimini 16 Nisan 2018'de 37. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında  yapılan film  "Ulusal " kategorisinde "En İyi Film" ödülü olarak Altın Lale Ödülü'nü kazanmıştı. Malatya festivalinde de ödül kazanan Film halen uluslararası festivallere katılmaya devam ediyor.

Serdar Orçin; İpek Türktan Kaynak; Rüçhan Çalışkur'un başrollerinde yer aldığı filmin yönetmenliği ile birlikte yapımcılığını ve senaryo çalışmasını Vuslat Saraçoğlu üstlenirken  Sinematografisini Meryem Yavuz gerçekleştirdi. Yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi olan Borç'un hikayesinde taşrada ki bir kent yaşamında sıkışan yaşamların içinde iyilik kavramını  merceğine alarak yaşlı ve yalnız   komşusu nun hastalanmasıyla  ona evini açan Tufan ve Mukaddes çiftinin değişen şartlarda geçirdikleri  değişimi sorguluyor.

Yönetmen Vuslat Saraçoğlu film gösterisinde yaptığı söyleşide " Hepimiz bazen yapmak istemediğimiz şeyleri yapabiliyoruz,haksızlığa uğrama duygusu,gelecek kaygısı ekonomik sıkıntılar iyilik yapma motvasyonları değişebilir. Kadınların genelde  sıkıntıların yükünü çektiği bir durumda iyilik kavramı üzerinde  bende sorular sormak istedim. Aile ilişkisi nasıl kuruluyor, Borçluluk maddi borçlar manevi borçlar, doğrudan eleştiri olmasa da normal görünin arkasındakine bakma uğraşı. Gerçekten iyilik karşısında bir borç var mı? “İyi” diye adlandırılan başka bir insandan farkı ne mesela Tufan’ın? Onu biraz yakından tanıyınca “iyi” olduğuna emin olabiliyor muyuz? Koşulsuzca iyi evet hakkaten iyi adam dediğimiz profile asıl buraya bakmak gerekli. Tufan'a şefkatle bakarken ona gıcık olabilmek.  “İyi” görünenlerin içinde gizlenmiş kötülükleri, “kötü” görünenlerin içinde gizlenmiş iyilikleri, gelgitli ruh hallerini tam olarak yargılayamıyorum.  Bazen bende Tufan lık yaparken kendimi yakalıyorum. İyiliğin karşılık olmasını düşünmüyorum. Birisine 15 gün iyilik yaparsınız 16. günde yapmadığınızda krşı taraf kızabiliyor. Amaçladığım herkesin farklı bir şekilde yaklaşmasıydı."dedi Vuslatoğlu filmde yer alan Karga ile ilgili spekülasyonlara da açıklık getirerek Karga nın sette ölmediğini daha sonra öldüğünü çekim sürecinde olmadığını ancak bunu farklı rant beklentileriyle  bazı tarafların kullanmak istediğini ifade etti. 

Filmle ilgili düşüncelerini belirten ünlü yönetmen Tunç Başaran " Sanat öyle bir şey ki;  herkes ayrı ayrı düşünebilir çok güzel film yapmışsınız benim size tavsiyem kimsenin ne söylediğine aldırmadan devam edeceksiniz kişiler kendine göre düşünecekler ama siz kendi düşüncenizi beyaz perdeye  aktaracaksınız Yönetmene sormuşlar en iyi filminiz hangisi daha henüz yapmadım demiş ayrıca filmde  özellikle dikkatimi çeken senaryo oldu senaryoyu çok beğendim  Türk sinemasında eskiden  olan kitabi konuşmalar hiç yoktu,daha da ödül alacaksınız Başarılar diliyorum."

BANDIRMA GERÇEK - 16-03-2019 MEHMET LEVENTOĞLU