Dün ülkemizde, CORONAVİRÜS nedeniyle sokağa çıkma yasağı olduğundan, 1 MAYIS sadece izin alınan miktarda ve sönük olarak,Taksimdeki ATATÜRK Anıtına çelenk konarak ve kısa bir basın açıklaması ile kutlandı.
Bende, Balıkesir Ajans ve Sev Radyo- Balıkesir TV ortak yayınında, Osman YURDUSEV ile yaptığım mülakatla, MAYIS’ ı kutladım. Verdiğim linkten, konuşmalarımızı ve 1 Mayıs Marşını dinleyebilirsiniz.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3052191974868407&id=10000232… 1
Şimdi, beni hala kafasında FAŞİST olarak niteleyenler olduğunu ve benim 1 Mayıs konusunda, kalem oynatmamı yadırgayanlar olacaktır da… onlara şunu hatırlatıvereyim …;
Ben köylü, köydeki taş ocaklarında çalışan bir amelenin çocuğuyum. Hayatımın önemli bir kısmında ; ama tarımda tarlada, ama fabrikalarda, ama özel sektörde ekmeğimin kavgasını veren, İŞÇİ idim ve Türkiye’deki ilk memur sendikalarının kuruluşunda da, Bandırma da, öğretmen ve kurucu başkandım…
Bilin de ! Patronluk hayatımla, beni özdeşleştirmeyin !
Konumuz ; 1 MAYIS’ın halkın mı ? Halkların mı ? olduğuna göre, 1 MAYIS ın ortaya çıkışına girmeyeceğim de, ülkemizdeki ilk ve son kutlanış tarihine kadar olan dönemlere, elmecbur gireceğim. Ve meramımı da anlatmış olacağım.
1969 da kurulan Milliyetçi Hareket Partisi hareketi, Türk Milliyetçiliği hareketinin içine, Susurluk’a gelen Alparslan TÜRKEŞ ile, tanışmam sonrasında, 1973 dahil oldum. 1973-80 aralığını Ülkü Ocakları Başkanlığı, MHP İlçe Başkanlığı gibi görevler alarak, 1977 de de, Balıkesir NEE de öğrenciyken, 20 yaşında Ülkü Ocakları Başkanı olarak, cezaevine ilk giren ülkücülerden de biri olarak fikriyatımız, antikomünist ve anti emperyalistti. O yıllardaki, özellikle 1974 yılında Başbakan olan CHP Genel Başkanı Bülent ECEVİT döneminde, 70’li yılları tam yaşadım.1976-77-78-79 1 MAYIS törenlerini çok iyi hatırlıyorum yani…
1 MAYIS ın OSMANLI ve ATATÜRK Geçmişi ; 1976-77 1 Mayıs törenlerine gelmeden önce, 1 Mayısın tarihçesine bir bakalım. 1 Mayıs ilk defa 1906-1912 yılında, Osmanlının Türk, Ermeni, Rum, Bulgar, Makedon v.d işçileri, Osmanlı Sosyalist Fırkası önderliğinde İzmir de, Üsküp’te, İstanbul’da (Babamın da doğum tarihi 1912) Dünya İşçileri Bayramı sıfatlamasıyla kutlanmış. İttihat ve Terakkiciler başında bu etkinlikleri desteklemişseler de, daha sonra komünistleşmesine, yabancı sermayeye uşaklık yapmalarına tepki göstererek, karşı çıkmışlardır. 1921de de 1 MAYIS ‘AMELE BAYRAMI’ olarak kutlanmış. ( Nogay Babama sorardım çocukken,
-Baba ben büyüyünce ne olacam ?
923 te de ; AMELE BAYRAMI olarak, tam ilan edilmiş ! Yani Türkiye Cumhuriyetinin ilk 1 Mayıs kutlaması, 1923 ile başlar…
1 MAYIS, 1924 de dış güçlerin desteğini aldığı için tekrar yasaklanmış ama 1935 yılında, yine Başbuğ Atanın sağlığında komünist ve dış etkenlerden korumak için adına BAHAR Bayramı denilmiştir. Bahar denilmesinin diğer nedeni de; Türklere ait Nevruz ile bağdaştırmak içindir.
70’li yıllardaki 1 MAYIS Kutlamalarını eleştirirdim hep, karşı da çıkıyordum da ne yalan, kendisine değil, kutlanışına ve kutlanırken Osmanlıdaki döneminden de, BAŞBUĞ ATATÜRK ten de hiç bahsedilmeyişine… Arşivler ortada. 1976-80 yıllarını hatırlayanlar vardır veya dünkünden itibaren bütün 1 MAYIS Tören konuşma metinlerini, lütfen bir gözden geçirin. Hangisinde ATATÜRK ten bahsedilmiş ? Hangi 1 MAYIS Havarisi, bu Bayramın gerçek anlamını Türkiye Cumhuriyetinin devlet ve Türk Milletinin halk hayatına sokanın Mustafa Kemal ATATÜRK olduğunu söylemiş ? Hadi üşenmeyin, lütfen bir tarayın 1 MAYIS konuşmalarını…Tarayın ki, belki utanırsınız !
1 Mayıs Marşı 1976’da sahne için Sarper ÖZSAN tarafından yazıldı ve sokaklara taştı. 1976 orijinali, Cumhuriyet Gazetesinde budur…
1 Mayıs, 1 Mayıs / İşçinin, emekçinin bayramı, / Devrimin şanlı yolunda, / İlerleyen HALKIN bayramı…
1 MAYIS MARŞI 1976 Orijinali
Calib-i Dikkat ! Türkiye İşçi Partisi’nin yayın organı Çark-Başak’ın sözlerini yayımladığı bu marş, 1977 kanlı Taksim’de, kimi gruplarca ve Ruhi SU tarafından aşağıdaki gibi seslendirildi.
1 Mayıs, 1 Mayıs / İşçinin, emekçinin bayramı, / Devrimin şanlı yolunda, / İlerleyen HALKLARIN bayramı…
1 Mayıs Marşı 1977 değiştirilmiş şekli…
FARK
Farkı gördünüz değil mi ? HALKIN Bayramı, oluvermiş HALKLARIN Bayramı !
Önemli mi ? Bence çok önemli !
Hatta, 1977 de 34 katılımcının öldüğü, o hafızalarımızdan silinmeyen kanlı 1 Mayısın faili meçhul katili dahi, o eklenen (LAR) dır, biliyor musunuz ?
Dünya İşçilerinin Bayramı diye başlamıştı yolculuğunuz…AMELE (işçi) BAYRAMININ suyu mu çıktıydı da, HALKLARIN BAYRAMI şekline dönüştürüverdiniz ve 34 kişinin kanına girdiniz ! Bu kan, biliyorsunuz 1980 Askeri ihtilalinin de temelini atan bir eylemin kanıydı ve 1977 Mayısından sonra Türkiye de her gün 3-5 kişinin öldürüldüğü kanlı dönemi de başlatmıştı. Bedeli biz ülkücüler de ödedik, devrimciler de ödedi ! Ve hala, ve birlikte ve acımasızca ödüyoruz, anlayana !
İmdiiii ; Osmanlı döneminde diyemediğiniz hakların bayramı söylemini, 1977 de neden söylediniz arkadaş ? Kaldı ki ; 1- 1 Mayısı ortaya çıkaran olay Türklerle ve ülkemizle ilgili olmasa da, halkların öldürüldüğü bir olay değildir. HALKLAR=İŞÇİ demek de değildir. 2- Türkiye Cumhuriyeti Devletini de Halklar kurmamıştır, Türk Milleti kurmuştur, TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR diyerek kurmuştur üstelik !
Halklar amele midir ? Halkları sömüren çalıştıranlar kimdir peki ? Burjuvanın milleti veya mensup olduğu bir halk var mıdır sizce ? Yani paranın, yani vahşi kapitalistlerin dini imanı ırkı halkı var mıdır peki ? HALKLAR sömürülen işçiler ise, bir işçi hakkında veya işçiye yapılan haksızlık hakkında HALKLARA ZULÜM YAPILIYOR mu diyeceğiz ? Yapmayın beyler, yapmayın. Emperyallerin, birmilleti bölebilmek için kullandığı HALKLAR sözcüğünün sihirli tuzağına lütfen düşmeyin ! Çünkkü HAKLAR yoktur, ama HALK vardır.
İzah edeyim ; Edebilmek için önce MİLLET (ULUS) tarifini yapmam gerek.
MİLLET : Atatürk 1929’da milleti şöyle tarif eder: ‘Millet, dil, kültür ve mefkûre birliği ile birbirine bağlı vatandaşların teşkil ettiği bir siyasî ve içtimaî heyettir. Bana göre de ; geçmişte beraber yaşamış tarih birliği olan, gelecekte de beraber yaşama ülküsüne sahip, ırkı, dili, kültürü aynı olan toplumlar, bir millettir. Halk, milletin yaşayan temsilcileridir.
Türk Halkı denilirse, niçin batıyor arkadaş ? Türk halkları denilebilinir, o da ayrı coğrafya da yaşayan aynı millet mensuplarını kapsar. Ama başına TÜRK getirilmeden kullanılan MİLLET kelimesi de tehlikeli ve yanlıştır, HALK kelimesi de, HALKLAR kelimesi de, külliyen yanlıştır.
Şimdi gelin 1 MAYIS Bayramını, ister İŞÇİ-EMEKÇİ adıyla kutlayalım, isterseniz dünya işçilik bayramı, bahar bayramı, emek ve dayanışma günü, MEMUR kavramını daraltalım ve özel ve kamu çalışanları olarak kutlayalım. Ama, illa da komünist, illa da emperyalistlerin istediği gibi, onların projelendirdiği adlarla, lütfen kutlamayalım. Türk İŞÇİ Tarihine damga vuran bir emek yücelten hadise varsa, o hadiseyi öncelleyip, onun adıyla kutlayalım. 1947 yılında ilk sendikalar yasası (çok dar kapsamlı da olsa, sarı sendikacılık için çıkarılmış da olsa…) kabul edildi: 5018 sayılı İşçi ve İşveren Sendikaları ve Sendika Birlikleri hakkında Kanun ve 1948 yılında kurulan TÜRK-İŞ de, kutlama nedeni olabilir de bu konu, mevcut işçi ve memur sendikaları vasıtasıyla halledilebilinir.
1 Mayıs, 1 Mayıs / İşçinin, emekçinin bayramı, / Devrimin şanlı yolunda, / İlerleyen HALKIN bayramı…
AMELE-İŞÇİ nin karşılığı ücret karşılığı çalışandır. Çalışmak emektir. Emeği yüceltecek ve emekçinin sorunlarına önderlik edecek 1 MAYIS lar gereklidir bize…Aksi, emperyalizme, kapitalizme uşaklık etmekten öteye gidemeyecektir. Önümüzdeki yıllarda, 1 MAYIS ların, çalışanların ve Türk Halkının Bayramı olarak kutlanması dileğimle, bütün EMEKÇİLERİN 1 MAYIS Bayramını kutluyor, ameleleri ve amele çocuklarını, saygı ile selamlıyorum…TTK. 02/05/2020 NOGAYTÜRK