bandırmaspor vergi enflasyon emeklilik ötv döviz otomobil sağlık bandırma balıkesir

Kitap Yurdu

Kitap dolu bir ortamda bulunmak… Bilmediğin okumadığın ne kadar çok kitap olduğunu anlamak… Aralarından bir ya da bir kaç kitap seçmek… Dokunarak, sayfalarını karıştırarak, koklayarak seçmek…

İnternet canavarı bu duyguları da körlemek üzere.

Kasabamızda düzenlenen 2021 kitap günlerinin kitapla fiziki temas sağlamada önemli olduğunu düşünüyorum.

*

Yazımın başlığını oluşturan Kitap Yurdu, yukarıda anlattıklarıma tam bir paradoks olarak İstanbul’da en geniş yollardan birinde ( Basın Express Yolu ) konuşlanmış.

Koskocaman “Kitap Yurdu” binasının girişindeki ” 1,5 milyon kitap burada” afişinin altında oturan bayan görevli burada kitap olmadığını söylüyordu.

  • Kitap yoksa bu afişi neden koydunuz ? Koca binada kitap yoksa ne var?

Görevli bu kitapları sadece internetten satın alabileceğimizi söylüyordu. Aslında satın alıp teslim almadan önce orada bizim o kitapları göremeyeceğimizi, onlara dokunamayacağımızı anlatmak istiyordu. Ama söyledikleri bana dokunuyordu.

İkna olmadan çıkıp giderken başka bir kitapseverin daha aynı soruları sorup aynı cevapları aldığına tanık oldum.

*

Oysa kitap günlerinde böyle mi? Özgürce kitaplara dokunup sayfalarını karıştırabiliyorsunuz. Kitabı yazarına imzalatıp, yazarla fotoğraf bile çektirebiliyorsunuz.

Yayınlandığı zaman Ulaş Töre Sivrioğlu’nun editörlüğünü yaptığı “Yakınçağdan Cumhuriyet’ e Bandırma ve çevresi tarihi” kitabını almıştım. Baskısı kalmadığı için bugünlerde karaborsa satılıyor.

Çalışkan yazarımızın “İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın gözüyle Güney Marmara (Mysia)” sı da kitap günlerinde kitaplığıma girdi.

Yeni tanıdığım Ulaş Töre Sivrioğlu güleryüzü, insancıl tavırları ve pozitifliği ile göz doldururken bilimsel yaklaşımı hep önde tutuyor.

Kitap günlerinde yayınevleri çok satan ya da satış şansı çok olan kitaplara daha çok yer vermiş.

Felsefe ile ilgili kitap sorduğunuzda, stand görevlisi felsefe ile ilgili kitaplar olduğunu, ama doğrudan felsefe kitabı olmadığını söylüyor. Kant yok. Spinoza yok.

Bunları sorduğumu duyan genç arkadaş:

  • Siz “Ethica”yı okudunuz mu ?
  • Kimindi?
  • Spinoza…
  • Ben hiç Spinoza okumadım. Okumak istiyorum. Onun için sordum, dedim.

Elbette ki yaşamdaki dinamizmi gençler sağlayacak. Ulaş Töre gibi, o soruyu soran genç arkadaş gibi…

Elbette ki içimiz kıpır kıpır olacak. Heyecanlanacağız…

Hep heyecanlanacağız.

Aşkın KURT/BANDIRMA/21-09-2021

11
A+
A-
REKLAM ALANI