Ekonomide Sıkıntılı Günler

Ekonomide  Sıkıntılı Günler
upload.php?item=9762

Vestel 2000 çalışanı neden çıkardı?

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Toygar Narbay, sektörün, 2023 ve 2024’ün ardından bu yılın ilk dört ayını da zararla kapattığına işaret ederek, “Sebebi olmadığımız bu krizden, tek başımıza çıkmamız mümkün görünmemektedir” dedi. Sektöre yönelik acil destek çağrısında bulunan Narbay, “Aksi takdirde kaçınılmaz bir son olarak konkordato ve iflaslar ile karşı karşıya kalacağız” diye konuştu.

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel de hazır giyim ve ayakkabı sektörlerinin, ihracatın ardından iç piyasada da alarm verdiğini söyledi.

***

KOBİ’ler başta olmak üzere, şirketlerin krediye erişim sorunu giderek daha da ağırlaşıyor. Bankacılık sektöründe ticari kredi büyümesi 15 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

19 Mart öncesinde yüzde 35’lere yakın seviyede bulunan ticari kredilerde 13 haftalık yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme hızı, aradan geçen 2,5 aylık sürede 8 puanın üzerinde düşüş kaydederek, 16 Mayıs haftasında yüzde 26,6’ya indi. Yüzde 2,5’lik büyüme sınırının altında kalan KOBİ kredilerindeki aylık büyüme hızı ise, mayıs ayının ilk uç haftası itibariyle yüzde 1,40 oldu.

***

İş dünyası temsilcileri, Türkiye’nin dev şirketlerinden Vestel’in 2 bin kişiyi işten çıkarma kararının emsal oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Yeni Kredi Garanti Fonu’nun firmaların istihdamını korumasında yeterli olmayacağını belirten iş dünyası, daha somut adımlar bekliyor. Sanayi istihdamındaki kaybı endişeyle izleyen iş dünyası KOBİ tanımında değişiklik talebini dile getiriyor.

***

Türkiye’deki firmaların yurt dışına yatırımları, Türkiye’nin çektiği yatırımların önemli bir seviyesine ulaştı. Hatta bazı dönemler gelen yatırımdan daha fazla yurt dışına sermaye yatırımları yapıldığı görüldü. Ocak-Mart döneminde de başta gayrimenkul olmak üzere Türkiye’den yurt dışına yapılan yatırımların yüksek seviyesi devam etti. Mart ayı itibariyle yıllıklandırılmış verilerde, giden yatırım, gelen yatırımın yüzde 57,67’si olarak gözlendi.

***

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, şubatta gerilemeye ara veren teşvik belgeli yatırımlar martta enflasyona rağmen yüzde 64,2 gibi rekor bir oranda gerileyerek 44,1 milyar liraya indi. Aynı dönemde TÜİK enflasyonu yüzde 38,1 olarak açıklamıştı. Değer bazında yatırım azalışı ise 82 milyar 850 milyon lira oldu. Bu dönemde yerli sermayenin yatırımı 112 milyar liradan 44,1 milyar liraya, yabancı sermayenin yatırımı ise 16,8 milyar liradan 1,9 milyar liraya indi.

***

Trump vergilerinin ardından Türkiye ile ABD yetkilileri arasında ticaretin artırılmasına yönelik politika adımlarının görüşüldüğü müzakere sürecinin üçüncü turu Washington’da gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ticaretin kolaylaştırılması, pazarlara kesintisiz erişim, yatırımların teşviki alanında atılacak adımlar ve iş ortamının iyileştirilmesi ile ticaretin dengeli artırılması konularının ele alındığı bildirildi.***ABD Başkanı Donald Trump’ın, Avrupa Birliği’ne yönelik yüzde 50 gümrük vergisi uygulamasını temmuz ayına ertelemesinin ardından piyasalarda iyimserlik havası oluştu. Sabah işlemlerinde Avrupa borsaları yükselişle açılırken, Euro da dolar karşısında 1 ayın zirvesini gördü.

***

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tehditlerine karşı Avrupa Birliği’nin birlik olup ABD’li teknoloji şirketlerine misilleme yapabileceğini söyledi.

***

İSTANBUL HAVAALANI KARGO DA BİRİNCİ

Almanya Havacılık Birliği (BDL), ülkenin en büyük havalimanı olan Frankfurt’un, Avrupa’nın en büyük hava kargo merkezi unvanını İstanbul Havalimanı’na kaptırdığını açıkladı. BDL’ye göre, İstanbul’da kargo hacmi geçen yıl yaklaşık yüzde 40 artarken, Frankfurt’ta yüzde 2,5’lik bir düşüş yaşandı. BDL, küreselde yüzde 6 olarak tahmin edilen yıla ilişkin büyüme oranının, Almanya için yüzde 1,2’de kalacağı öngörüsünde bulundu.

***

Türkiye İhracatçılar Meclisi, İhracat Talep Endeksi’nin nisanda aylık bazda %0,8 artarken yıllık bazda ise %0,2 azaldığını bildirdi. Nisan ayında 99,6 olan endeks, uzun dönem ortalamasının altında kaldı. İhracat pazarlarının risklere karşı direncini ölçen “Pazar Dayanıklılık Endeksi” ise nisanda aylık bazda %0,9, yıllık bazda ise %1,9 yükselerek 100,6 değerini aldı.

27/05/2025 Kaynak :Ekonomim

180
A+
A-
REKLAM ALANI