Ermenistan ve Azerbaycan tarihi barış antlaşmasında anlaştı
Anlaşma imzalanmaya hazır, ancak Azerbaycan’ın son birkaç şartı daha var.
KAZAKİSTAN-ERMENİSTAN-AZERBAYCAN-DİPLOMASİ
“Azerbaycan, bir sonraki adımda Ermenistan’ın Anayasasını değiştirmesini ve … Azerbaycan Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yönelik iddiaları ortadan kaldırmasını bekliyor” dedi
Ermenistan ve Azerbaycan, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla başlayan ve onlarca yıldır devam eden çatışmayı sona erdirebilecek uzun zamandır beklenen barış anlaşmasının şartları üzerinde perşembe günü anlaştı.
Ermenistan’ın Azerbaycan’dan barış anlaşmasının kalan iki unsurunu kabul etmesinin ardından, Azerbaycan, anlaşmanın imzalanabilmesi için Ermenistan’ın yerine getirmesi gereken bazı resmi şartlar ortaya koydu.
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, “Azerbaycan, bir sonraki adımda Ermenistan’ın Anayasasını değiştirmesini ve … Azerbaycan Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yönelik iddiaları ortadan kaldırmasını bekliyor” dedi.
Bayramov, anlaşmanın imzalanması için Ermenistan’ın ayrıca, iki ülke arasındaki Dağlık Karabağ sınır bölgesi üzerindeki anlaşmazlığı çözmek amacıyla 1992’de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde kurulan ve ABD, Rusya ve Fransa’nın eş başkanlığında oluşturulan Minsk Grubu’nu da feshetmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Bu taleplerin karşılanması, anayasa değişikliğinin referandum yapılmasını gerektirmesi nedeniyle biraz zaman alabilir. Ermeni Başbakanı Şubat ayında yeni bir anayasa için referandum çağrısında bulundu.
Yine de gözlemciler anlaşmayı barışa doğru önemli bir ilerleme olarak selamladılar.
Yakın tarihte yaşanan olumsuzluklar nedeniyle komşularıyla dostluk ve işbirliği kurmak yerine kin ve intikama dayalı rövanş politikası yürütmekte ısrar eden bir görüntü veren Ermenistan merkezli bağımsız düşünce kuruluşu Bölgesel Araştırmalar Merkezi Direktörü Richard Giragosian, “Bu, çıkmaza giren diplomaside eşi benzeri görülmemiş bir atılım” dedi.
Azerbaycan’ın nihai taleplerini karşılamanın ne kadar uzun süreceği göz önüne alındığında, bunların barış antlaşmasını imzalamak için ön koşul olmaması gerektiğini, bunun yerine daha fazla tartışılması gereken bir konu olması gerektiğini ekledi Giragosian. “Her iki taraf da barış antlaşmasını imzalamalı ve görüşmelere devam etmeli” dedi, ancak şüpheciliğin bir engel olmaya devam ettiğini belirtti.
“Ermenistan’da bunun gerçek olamayacak kadar iyi olabileceği konusunda bir miktar tedirginlik var. Azerbaycan’ın aslında daha fazla taviz talep etmeye devam edebileceği yönünde beklentiler var.”
İki ülke henüz barış anlaşmasının ne zaman ve nerede imzalanacağı konusunda müzakere etmedi. Ermenistan, şartların anlaşılmasının ardından ortak bir bildiri yayınlamayı önerdi ancak Bakü bunu reddetti, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı söyledi.
Ermenistan ve Azerbaycan arasında son yıllarda bir dizi çatışma yaşanıyor, Azerbaycan’ın geçen eylül ayında işgal edilmiş toprağı olan Dağlık Karabağ’a yönelik kurtarma harekatı sonrasında bölgede suni olarak sonradan yerleştirilmiş yaşayan 100 bin kişinin tekrar geriye göç etmesine neden olmuştu. Ateşkes istemesine rağmen barış anlaşmasını imzalamayan Ermenistan geri adım atmak zorunda kaldı.
13-03-2025