İzzet Kuvanlıklı
TC ANAYASASI ve ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERİN HİÇBİR MADDESİNDE “EmeklilerSendikaKuramaz” diye bir ifade bulunmamaktadır.
AYM’nin 04.02.2025 tarih ve 2022/2677 başvuru numaralı kararı sonrası, EMEKLİLERİN 1995 yılında başlattıkları Sendika ve Toplu Sözleşme talepli mücadelesi, özünde sosyo-ekonomik ve Demokratik talepleri önceleyen, Sınıfsal karakterli bir mücadele idi.İç hukukta eksikliği bilinen engeller, bugün olduğu gibi, o günde vardı.
Aradan geçen 30 Yıla yaklaşan süreç içinde, ilk gün ortaya konan mücadele perspektifinden zaman içinde şu yada bu gerekçelerle yaşanan ayrışmalar eşliğinde, bugüne kadar gelindi.
Bugün gelinen nokta itibarıyla, sorgulanması gereken bu süreç, bugün EMEKLİLER NE YAPMALI sorusu eşliğinde, artık Emeklilerin Sendika kurması zorlaştı tespitleri dillendirilerek, “Dağa Fare Doğutturulmaya” çalışılmaktadır.İyi güzel de sevgili dostlar, gerçek hakikaten bu mu dur ?
Kuşkusuz ki bize göre HAYIR !
Neden ?
İç Hukukta ki yapılmayan yada yaptırılamayan düzenlemeler çerçevesinde, yürürlükteki Mevzuata göre bir Sendikal Kuruluş ve faaliyet hiç gerçekleşmedi ki. Bu süreç içinde onlarca Sendika kuruluşu yapıldı, Yapıldı da Dernek Statüsünden öteye geçilemedi ki.
Yani, Adı Sendika da işlevi ne? Sorusunun sorulması, dayatmacı ve ben merkezli anlayışlarla engellenmedi mi ?
Bugün Dernek, Vakıf, Platform önerileri havalarda uçuşuyor. Emeklilerin ortak mücadelesinden dem vurularak, 30 yıl boyunca kimi manüpülasyonlarla engellenen, ortak mücadele gerekliliği dile getiriliyor. Hatta bir adım daha atarak,Faaliyetin ismi önemli değil, işlevi önemli deniyor.Yüzümüze tokat gibi çarpan gerçekliğin farkına varılması Kötü bir şey mi?
Tabi ki HAYIR !
Ancak, Küçük bir hatırlatma da bulunalım, “Sendika dışında arayışa soyunan arkadaşlara” önerimizdir, TÜED var ya !Bir küçük hatırlatma daha yapalım.Hani deniyor ya İşlevi önemli diye,Alın size bir mücadele aracı, üstelikte adı SENDİKA(Kuruluşu ANAYASANIN 51. MADDESİ esas alınarak,(Değişik: 3/10/2001-4709/20 md.)Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir.) denilen ve6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun öngördüğü bir Başvuru ile, 13 Haziran 2022 tarihinde, 34-SND-583 Kütük No. ile başlatılan ve Tüzüğü ÇSGB web sitesinde görülebilir olan, Altı (6) Ayda bir yayımlanan ÇSGB İşkolları istatistiğinde, 20 nolu GENEL İŞLER işkoluna kayıtlı olup,599 Dosya no ile yer alan bir EMEKLİ SENDİKASI var.
Üstelikte, Yürürlükte ki İç Hukuka, Muktesebat ve Mevzuatlara uygun.Adı da, BİRLEŞİK EMEKLİLER SENDİKASI (BES)Adı değil, İşlevi Önemli Diyen ve Kararlı Direngen bir Mücadele Aracı arayan Emekli Özneler, Ne Dersiniz ?Üstelik te, Tüzüğünde bugüne kadar hiçbir Sendikal Faaliyette, hayata geçirilemeyen, Yönetim kadaemelerinde 1 Dönem 3 Yıl Görev Yapılabilir Hükmü bile var.
26-05-2025/BANDIRMA