“Advo-Catus”, 5 Nisan Avukatlar Günü Kutlu Olsun!

Türkiye Barolar Birliği’nin 1987 tarihli genel kurulunda 5 Nisan Avukatlar Günü olarak kabul edilmiştir. 5 Nisan’ın Avukatlar Günü olarak kabul edilmesi, İstanbul Barosu’nun ilk Genel Kurulu’nun 5 Nisan 1878’de toplanması ve kurulmasına dayandırılır.


Savunma mesleğinin tarihi Eski Yunan ve Roma’ya kadar geriye gidebilir. Avukat sözcüğü de zaten eski Yunanca’da, üstün, ayrıcalıklı ve güzel konuşan anlamına gelen “Advo-Catus” sözcüğünden dilimize -ve diğer dillere- yerleşmiştir.
İnsanlık tarihi kadar eski olan savunma hakkının bir vekil (temsilci) aracılığı ile kullanılması avukatlık mesleğini yaratmıştır.


Avukatlık Kanununda, “Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder” denilerek, avukatlık mesleğinin “yargının kurucu unsuru” olduğu açıkça tanımlanmıştır.
“Yargılama” nedir? Sadelikle söylenecekse, “Yasalara göre, mahkemece, bir olay veya olgunun, doğuşuna etken olan nedenler de göz önüne alınarak yorumlanması ve sonucunda bir karar verilmesi” olarak tanımlanabilir. Kısaca, yargılama dediğimiz, eşit olanak ve araçlara sahip “iki tarafın” tarafsızlıkla dinlenerek bir sonuca(yargıya) ulaşılmasıdır.
“Yargılama”dan söz edebilmek için, iki taraf ve bir de karar veren makam olmak üzere üç unsur olmalıdır. Diğer bir deyimle, yargılama; birbirine üstünlüğü olmayan ve birbirine “eşit”, iddia (sav), savunma ve karar(hüküm) olmak üzere üç ana unsurdan oluşmaktadır. Bunlardan biri olmaz ise ya da biri kısıtlanıyorsa gerçekte ortada bir yargılama da yoktur. Savunmasız, Avukatsız bir yargılamadan söz edilemez. Avukatlık mesleği savunma hakkıyla özdeştir.
Avukatın bu niteliği giysisine de yansıtılmış ve simgeleştirilmiştir. Avukat Cübbenin ana rengi siyahtır ancak kırmızı, sarı yeşil renkleri de içerir.
Avukat cübbesindeki Siyah renk, dünyanın çoğu ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de “adalet odaklı bağımsız yargı”yı vurgular. İçinde hiçbir rengi barındırmayan ya da tüm renkleri içinde barındırsa bile, ağırlığı ve gücüyle her şey gibi bütün renkleri de adalet içinde eritir, içinde bütünleştirir böylece siyah renk, tarafsızlığı ve vicdanı simgeler.


Avukat Cübbesindeki Yeşil hukuk davalarını, kırmızı, ceza davalarını, sarı şeritler ise idari davaları simgeler.
Kimseden emir almadan, hiç kimse önünde eğilmeden, bağımsız olarak kamu hizmeti sunduğundan Avukatlık Cübbenin cepleri ve düğmeleri de yoktur.
Günümüzde Hukuk Devleti; “her insanın, devredilemez dokunulamaz temel hak ve özgürlüklere sahip olduğu” ve ” devlet otoritesinin adalet ilkesine göre hukukla sınırlandırılması” ana temellerine dayanır.
Avukatlar, bireylerin birbiriyle ya da kurumlarla, devletle ilişkilerini, haklarını düzenlediği ve güvencesi olduğu kadar, Cumhuriyetimizin kazanımlarının korunmasının, hak ve özgürlüklerin savunulmasının, demokratik ve laik hukuk devletinin de güvencesidir.Yüzlerce yıldır hukukun üstünlüğünün, demokrasinin, insan haklarının savunucusu olan avukatlar, tüm baskıcı rejimlerin hedefi olmuşlar, hak ve yetkileri kısıtlanmaya çalışılmıştır.
Avukatlar ve barolar, hukuk devletinin yerleşmesi ve korunması, toplumda hukuk bilincinin gelişmesi, demokrasinin kurumsallaşması, özgürlükler alanının genişlemesi için de çaba harcar. Bu nitelikleri ve özellikleri gereği avukatlar, dünyanın hemen her ülkesinde baskıcı rejimlerin düşmanı, demokrasinin ve özgürlüklerin en yakın dostu, halkın hak arama özgürlüğünün sesi ve güvencesidir.
Mesleklerinin yüklediği bu sorumluluk avukatlara, hukuk ve insan hakları ihlallerine tanıklık ve bunlarla mücadele etmek görevlerini de yükler.
En karmaşık, en karanlık, en umutsuz durumlarda bile bir yol, bir ışık, bir umut, bir çözüm arayabilme ve bulabilme sanatıdır avukatlık.
“Haklı olmak” ile “hakkına kavuşmak” arasındaki farktır,
bembeyaz bir elbise ile baca temizleme sanatıdır, haksızlıklara karşı HAK HUKUK ADALET arayışında bitmeyen yolculuktur Avukatlık.
Bu bakımdan, aslında Hak Hukuk Adalet arayışında olan herkes biraz avukattır denilebilir.
Bu anlamıyla, Hukukun Üstünlüğü, Yargı Bağımsızlığı ve Herkes İçin Adalet Yolunda Yılmadan Çalışan -diplomalı/diplomasız- tüm avukatların 5 Nisan Avukatlar Günü Kutlu Olsun!

07-05-2025 / Av.GÜVEN SUBAŞI /BANDIRMA

Konu ile ilgili bir başlık :

225
A+
A-
REKLAM ALANI