Değerli okurlar, Malumunuz, kentimizde son yıllarda giderek artan sayıda KÜLTÜR ve Güzel SANAT’lara dayalı Etkinlikler gerçekleşmekte.
Gerek Kuş Cenneti Festivali, gerekse Kitap günleri nedeniyle Kentimize gelen Bilim İnsanlarının çeşitli konularda toplumu aydınlatıcı söyleşileri ve Bölgemizin Tarihi ve Kültürel geçmişini günümüze taşıyan bölgemizde arkeolojik kazılar yapan Arkeologlarımızın da katkılarıyla.
Ulaş Töre SİVRİOĞLU’nun Bölgemize kazandırdığı hazine değerindeki ANTİK ÇAĞDAN CUMHURİYETE BANDIRMA ve YAKIN ÇEVRESİ TARİHİ isimli muhteşem eseriyle birlikte, Edebiyat, Tiyatro, Müzik, Şiir ve Dans gibi etkinlikleri ve beraberinde, Güzel Sanatlara gönül vermiş yerel Sanatçılarımızın da çok çeşitli ve birbirinden güzel eserlerini görmekteyiz.
Örneğin, son yıllarda BANDIRMA BELEDİYESİ KÜLTÜR ve SANAT MERKEZİ denilen yerde sergilenen “ ÖMÜR YÜCE, İZ SANAT” atölyesinin gönüllerde kalıcı izler bırakan Yağlı boya karma RESİM SERGİSİ, Sanatçılarını hatırlayamadığım, DAĞLAMA RESİM, GRAVÜR, SERAMİK, TEL ile ÇİVİNİN DANSI, isimleriyle sergilenen harika eserler, BANFAD ve Bandırma’lı Gazeteci Erdem ÖZCAN’ın harika fotoğraf sergileri.
CAM TERZİSİ- CAM KIRIKLARININ DANSI isimli Bandırma’lı Süha ORAL beyin cam parçacıklarıyla bezenmiş, oya gibi işlenmiş eserlerinin yanında Muhteşem Mozaik ve VİTRAY çalışmaları, sergisi,.
BARIŞ MANÇO KÜLTÜR MERKEZİ, Melih ÇINAR sergi salonunda Bandırma’lı Sanatçı Sibel Süreyya AYTEKİN’in RENGARENK HAYAL’ ET isimli Cam altı Resim sergisi.
19 Eylül 2018 Festival günlerinde, yine aynı Merkezin çok amaçlı salon fuayesinde seramik tabletlerden meydana getirilen SEVGİ DUVARI isimli Emek yoğun güzel eserler.
Geçtiğimiz günlerde, 15 — 20 Ekim 2018 arası sergilenen her zaman herkesin görme imkanı bulamayacağı, Halk Eğitimin kurs Öğretmenlerinden Emel
KURT’un önderliğinde BANDIRMA ANKA KADINLAR DERNEĞİ, Sanatçı Üyelerinin sunduğu KAĞIT RÖLYEF, DÖVME KEÇE ve FLOGRAFİ SANATI gibi HARİKA Sanat eserleri sergisi.
Bu eserleri gördükçe, İşte bunları üreten, Ülkemizin ve İlçemizin yüz akı, ince ruhlu güzel insanları diyorum.
Ancak Kentimizde Güzel sanatlara gönül vermiş daha bir çok güzel insan ve atölye var, çevresine ve topluma iyi örnek olan bu insanların çoğu kendi kısıtlı maddi imkanlarıyla kıyıda köşede bir şeyler yapmaya çabalarken kimileri de imkansızlıktan bu güzelliklere veda etmek zorunda kalabiliyor.
Bandırma’da İsmini yazmama rıza göstermeyeceğinden emin olduğum halde, kendisini üzmek pahasına da olsa ismini Açıklayacağım bir sanatçı var ki, Yağlı boya resim sanatına 50 yılını vermiş ve bu uğurda zirveye doğru epeyce yol almış, ATATÜRK, Nazım HİKMET, Aşık VEYSEL, Bozkırın tezenesi Neşet ERTAŞ, Şah İSMAİL, Tarık AKAN vs. gibi çok Ünlü kişilerin Portrelerini ve geçmiş yılların yaşam koşullarını büyük bir ustalıkla betimlemiş.
Floralar, Manzaralar vs. gibi hepsi birbirinden güzel eserler meydana getirmiş olan, İstanbul’dan gelip Bandırma’ya farklı bir değer kazandıran bu Sanatçı sayın Nuri SALI’dır, Atölyesi “Fevzi ÇAKMAK Caddesi’ndedir” Manyasın Çamlı (gurafa) köyü kökenli olup Uzun yıllar İstanbul’da, biryandan Müzik dalında bir çok ünlü sanatçılara Sazıyla eşlik etmiş SAZ çalmış, bir yandan da yağlı boya resme gönül vererek, yaklaşık 50 yıl gibi bir zaman diliminde Muhteşem eserler meydana getirmiş Nuri SALI.
Ne var ki, yerel yönetimlere gidip bana da bir resim sergisi açma desteği verir misiniz? Demeyi farklı düşünüyor, onun destek talebinde bulunmaması kendince ne kadar doğru ise, onu arayıp bulmayan “Kültür’ün her çeşidine destek veriyoruz” diyen Yerel yönetimin Kültür Sanatla ilgili iyi çalışmayan birimlerinin de o kadar yanlışı ve eksiğidir.
Böylesi değerler göz ardı edilmemeli, yerine göre bazı büyüklerin ayağına gidilebilmeli ve onlara sağlıklarında değer verilmeli, diye düşünüyorum.
Çağdaşlaşma yolundaki Ülkemizde, nasıl ki Sportif faaliyetler için Açık, kapalı spor saha ve salonları, Olimpik yüzme havuzları, Tenis kortları gibi çeşitli spor kompleksleri yapılıyorsa, Güzel Sanatların çeşitli dallarına gönül vermiş ve bu
yolda ilerleme gayreti içinde olanlara da Devlet ve Yerel yönetimler olarak el uzatıp Destek vermek, ve onlara bu uğraşlarını daha da geliştirmeleri için çalışma ortamları temin etmek, Ürettikleri eserleri halkın yoğun olduğu merkezi yerlerde sergilemelerini sağlamak gerekmez mi?.
Sıra konuşmaya geldiği zaman KÜLTÜR diyoruz SANAT diyoruz, ama Sanatçıyı görmezden geliyor, hiç kıymetlerini bilmiyoruz, Ülkemizde Kendi gayretiyle bir şeyler yapmaya çalışan, Sanatçı dediğimiz bu insanların kırda kendiliğinden yetişen Kültürsüz Kültür mantarı muamelesi görmeleri 21. Asırda Ülkemize ve İlçemize yakışmıyor.
Güncel, iki haber
1-İst. Başakşehir Belediyesi MÜZİK AKADEMİSİ açmış, Piyano’lar, Keman’lar, Başı açık ve örtülü kızlar beraberce Sanat icra ediyorlar.
2- Çorum Belediyesi, kentin merkezi bir yerine SANAT MÜZESİ ve GALERİSİ inşa etmiş, açılışında bir çok ressamın meydana getirdiği 179 eserin sergilendiği “SANAT MÜZESİ ve GALERİSİNDE her türlü resim çalışma ve sergileme olanakları geniş ölçüde mevcutmuş.
DARISI, Kültür, Sanata Kalıcı ortamlar hazırlamanın mutluluğunu yaşamak isteyen Belediyelerin başına Esen kalınız…
Fikret ÇAĞIN -01-11-2019