Pandemi bitti sayılır, müsilaj görünüşe göre yok oldu; merak edilen önemli konu “balıklara ne oldu?” idi…
Balık av yasağı bittikten sonra görüldü ki balıklar bitmemiş sanki daha fazla üremiş gibi…”
Görünen köy kılavuz istemez” belki de 10 yıldan beri görülmeyen hamsi ve palamut akını Bandırma Körfezi’nde kendini gösterdi. Hal böyle olunca Bandırmalı balıkçıları yanında İstanbul ve Karadeniz’den gelen çok büyük tonajlı balıkçı tekneleri de Bandırma’yı mesken tuttu. Bandırma liman içi birden şenlendi. Gece ve gündüz büyük balıkçı motorları ya hamsi yüklü, ya da palamut yüklü olarak balık haline geldikleri sırada sıkıntı kendini göstermiş oldu.
Balıkhane iskelesinin dar ve yetersiz olduğu bir kez daha çıktı ortaya. 2-3 motor yanaştı mı, sonra gelenler daha önce yanaşanların yükünün boşaltılmasını beklemek zorunda kalıyordu. Bu sırada tarihi ‘L’ iskelesi açıkta kalanlar için cankurtaran oldu. Balıkhane rıhtımında yer bulamayanlar tarihi iskeleye yanaşıyordu. Sıkıntıyı çeken sadece balıkçı motorları değildi. Çok sayıda hamsi ve palamudun diğer şehirlere nakli için gelen özellikle kamyonlar da dar alanda sıkıntı çekiyordu.
Böylece toptancı balık halinin yetersiz kaldığı, bunun için de perakende hali hariç, toptancı balık halinin asıl yeri olan balıkçı barınağına taşınması gerçeği birkez daha ortaya çıkmış oldu. Daha önceki yazılarımdan birinde ayni konuyla ilgili bu gerçeği şöyle yazmıştım.
“Garaj görünümündeki alan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yetkisinde olduğu için Büyükşehir’den hizmet bekliyoruz. İDO iskelesiyle Kristal Cafe arasında otoparkın da bulunduğu, ağaçların yeşerdiği alan sosyal bir yaşam alanı oldu… Ancak toptancı balık hali bu güzelliği gölgeliyor. Balık sezonunda 3-5 tekne yanaşır, sezon sonunda garaj olur… Bulunduğu alan kesin fuzuli işgaldir…”
Bugün ise 3-5 tekne değil aksine balık bolluğu nedeniyle çok sayıda tekne iskeleye yanaşma sırasında yer darlığı nedeniyle çok sıkıntı çekildi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi; mademki bu güzelim yerleri sahiplendin , sadece çevre temizliği yetmez; toptancı balık hali asıl yeri olan balıkçı barınağında kurulmalıdır.
Böylece sahil fuzuli işgalden kurtarılacak ve yeşil sahil bandı İDO terminaline kadar devam edecek. Kazanılacak alanda sadece perakende balık satıcıları ve balık lokantalarıyla bir manav olabilir.
03-11-2022/Erdem Özcan /Bandırma