Ekmek

Değerli okurlar, geçtiğimiz hafta bir yazar kardeşimizin “GERÇEKTEN SU İÇTİĞİNİZİ Mİ SANIYOSUNUZ” sorusuyla gündeme getirdiği içme sularımızdan ABI HAYATTAN, dilimizin döndüğünce söz ettik.

Pekii, Suların hal ve ahvali böyleyken, “İzninizle bir soru da ben sorayım”.

“HERGÜN YEDİĞİNİZ EKMEĞİN, HİJYENİK ORTAMDA İMAL EDİLDİĞİNİ VE SAĞLIKLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?!…

Bilindiği gibi, Ülkemizde hem en fazla tüketilen, hem de en fazla israf edilen temel gıdaların başında EKMEK geliyor.

Ülkemizde 25 binin üzerinde Ekmek imal eden fırın var ve bu fırınların günlük ekmek üretimleri 101 milyon adet, günlük tüketim ise yaklaşık 95 milyon adet ve her gün 6-7 milyon ekmeğin israf edildiği, çöpe gittiği biliniyor.

Fırın işletenlerin bağlı oldukları yer ODA veya DERNEK değil Federasyon, “TÜRKİYE EKMEK ÜRETİCİLERİ FEDERASYONU”.

Ve bu Federasyonun genel Başkanı, Ülkemiz genelinde ruhsatsız ekmek üreten, yani kaçak, yani merdiven altı yaklaşık 12 bin fırının olduğunu belirtirken, sadece bu nedenle Türkiye’nin yıllık kaybının bir buçuk milyar dolar olduğunu ve bu parayla 500 Okul, 250 Devlet hastanesinin yapılabileceğine işaretle, bu kaçak fırınlar kaçak işçi çalıştırdıkları için de devlete ayrı bir zarar verdiklerini vurgularken temizlik adına tek kelam etmiyor.

Bu ve benzeri fırınların Suriye ekmeği, Köy ekmeği adı altında çeşitli katkı ve renk maddeleriyle, Hijyenden uzak yaptıkları üretimlerle zehir saçtıkları bilinen ve yıllardır şaşkınlıkla izlenilen şeylerdir.

Madem bunlar biliniyor, görülüyor da neden gereği yapılmıyor?.

Devletin, geçtiğimiz yıllarda 2 yıl art arda çıkardığı Ekmekle ilgili yönetmelikler Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra tabiidir ki bunu Fırıncılar Federasyonu başkanlığı görüyor, biliyor ve üyelerini bilgilendirmesi zorunlu olarak gerekiyordu.

Bu yönetmeliklerin ilki Ekmekte katkı maddelerini azaltan ya da yok eden (ekşi mayaya dönüş gibi bir karardı, İkincisi ise HİJYEN konusuydu, Fırınlar denetlenecek, Ekmek servisi yapılan araçlar başka işlerde kullanılmayacak, Ekmekler Kağıt poşete konulacak vs.vs.

Federasyon başkanına bu yönetmeliklerin uygulamaya geçip geçmediğini soran basın mensuplarına Başkanın yanıtı şöyle oldu, Ülkede 25 bin fırın var, bunların yarısının bu yönetmeliklerden haberi bile yok dedi, yani Doğu ve Güneydoğu tarafları ve biraz da PKK imalı savunma gibi bir açıklama.

İyi de muhterem Başkan, Ekmekte girdi maliyetlerinin artmasından dolayı ekmeğe istediğiniz zamdan, o ruhsatsız kaçak fırınların haberi oluyor ama Yasa ve yönetmeliklerden, denetimlerden haberleri ve bilgileri olamıyor öyle mi?.

Değerli okurlar, Ülkede fırınlar gece çalışır, Siz, hiç gece yarısı fırın denetlendiğini gördünüz mü?, duydunuz mu?, böyle bir Yasa ve yönetmelik var mı?…

Pardon, bu da soru mu şimdi? Gün içinde denetlenmeyen fırınları gecenin bir yarısında kimler denetlesin, bunlar olacak iş mi?.

İlçe tarım, Zabıta ve İlçe sağlık müdürlükleri, iyi günler, günaydınlar, günaydınlar efendim!…

Umulur ki bu üç kuruluşun elemanları Emniyetin de desteği ile Fırınları gece gündüz demeden denetlerler ve halkımız da sağlıklı EKMEK yer ve bizler de şimdiden teşekkürlerimizi sunarız!…..

(Aksi halde ekmeği bulamaz ya da beğenmezsek pasta yeriz, dimi ama)! Sağlıkla kalınız…

27
A+
A-
REKLAM ALANI