KAÇ AKçe ET!

KAÇ AKçe ET!

28 Aralık 2018 de Konya’nın Ereğli ilçesinde 12 ton kaçak et yakalandı (Basından).

Belli ki Et nakli için dizayn edilmiş bir kamyonun kasasının iç yanlarında ve tavanında sıra sıra monte edilmiş çengel asma aparatları var ve fotoğrafta görüldüğü kadarıyla da aracın içi gayet temiz.

Hijyen kurallarına dikkat edildiği izlemini veren böyle bir aracın içinde çengellere asılmış olan, 12 ton diye belirtilen, onlarca kuzunun bulunduğu kamyonu, Jandarma şüphe üzerine! Durdurup aramış ve içindeki etlerin mühürsüz olduğunu ve irsaliyeye uymadığını tespit ederek etlere el koymuş!.

Yine belli ki, kuzular ehil kasaplarca kesilmiş ve hiç hatasız yüzülmüş, pırıl pırıl etler.

İnsanları bu tür davranışlara iten faktörlerin de Mezbahalardaki yoğunluk ya da kilo başına alınan adil olmadığı söylenen paralar mıdır? Bilinmez.

Kanaatimce, bu hayvanlar yurt dışından getirilen nasıl kesildiği ve ne eti olduğu belli olmayan işlenmiş etlerden on kat, yüz kat daha temiz ve sağlıklıdır.

Neymiş efendim, Veterinerin kontrolünü kanıtlayan mührü, damgası yokmuş, bütün mesele Veteriner kontrolü ve analizi olmasa da, etlere basılan damga ya da mühür etleri anında sağlıklı kılar, damgasız olursa Hastalıklı mıdır?.

Allah aşkına Yurt düzeyinde, Kurbanda kesilen milyonlarca hayvanların hepsinde Veteriner mührü var mıydı? Yılbaşında Pazarlarda ve sokaklarda satılan Hindilerin Damgaları var mı?.

Bu ter temiz etlerde nasıl KAÇ AK ET görüldü yada görülmedi de insan sağlığı düşünülerek(!) hassasiyetle(!) el konuldu ise.

24 Ağustos 2017 de Bosna Hersek’ten gelen E.S.K aracılığı ile yurdun çeşitli yerlerindeki Et kombinalarına dağıtıldıktan dört gün sonra, yani 29 Ağustos’ta sonuçlanan tahlile göre etlerde hastalık tespit edilerek İnsan sağlığına zararlıdır denildiği halde bu etler marketlerde satılırken, bu hassasiyet, bu titizlik niçin gösterilemedi.

Etler Veteriner kontrolünden geçmesin demiyorum asla, ancak Mezbahalarda Üreticiyi, celepleri ve kasapları hoşnut kılmayan bir uygulama var ki, bu şekilde (buna kaçak kesim demeyelim) gizli kesime yöneliyor insanlar.

Ülkemizin hemen her yerinde bu yönteme rastlamak mümkündür.

İnsan sağlığına gerçekten önem veriliyorsa ve halkın birazcık da olsa ucuz et yemesi isteniyorsa, bu gibi usulsüzlüklere meydan vermemek için Mezbahalardaki , “varsa eğer” et fiyatlarına yansıyan sistemi, uygulamayı halktan yana yapılandırmak gerekmez mi?. Yeni yılda her şey dilediğiniz gibi olsun….

Esen kalınız…

Fikret Çağın- Erdek