bandırmaspor vergi enflasyon emeklilik ötv döviz otomobil sağlık bandırma balıkesir

Sanayi Mi,Zeytin Mi?

Gün geçmiyor ki koruma altındaki zeytinlikler madenler veya sanayi için imara açılmasın… Özellikle, 2017 yılından itibaren farklı bölgelerden zeytinliklerin sanayiye açılmasıyla ilgili haberler giderek çoğaldı. Konuyla ilgili köşe yazımı da ilk o tarihte yazmıştım. Geçen 5 yılda zeytinliklerin sanayi için kesilmelerinin giderek çoğaldığını görüyoruz. Bugünlerde üzerinde zeytin taneleri olan ağaçların bile kesildiği haberleri geliyor. Bir kez daha yazalım; bakalım zeytin için “kara elmas”, yağı için “sıvı altın” denilen “zeytin” neymiş:

Zeytin ağacı denilince sanılıyor ki sıradan bir ağaç… Onun için mi 2017 yılında Başbakan Binali Yıldırım, sanayi mi, zeytin mi? diye sormuştu. Cevabı; elbet öncelikle zeytin. Çünkü o evet; o bir ağaç ama ilaç üreten bir ağaç. Hem de önemli bir gıda maddesi üreten ağaç… Yüzyıldan fazla yaşayan bir ağaç…Bir başka deyişle ilaç hammaddesi üreten bir ağaç. İlaç hammaddesi üreten ağacın dibine sanayi mi kurulurmuş?

……………………………………..KARA ELMAS

Tabiî ki önce sağlık. Sanayiyi, Konya´da Erzurum´da veya Sivas´ta da kurabilirsiniz ama zeytin ağacını oralarda yetiştiremezsiniz. Zeytin, Marmara, Ege ve Akdeniz sahil kuşağında belirli mesafeler içinde özellikle batı ve güneye bakan topraklarda yetişir. Tabi sanayicilerin bu sahil kuşağı içindeki yerlere iştahlanmalarının sebebi; zeytinleri kökleyelim, yerlerine sanayi kuralım, maden arayalım, denizden istifade edelim.

Hoş geldiniz! Onun için tasarı geri çekildi ama onlara göre uygun bir zamanda yeniden gelebilir. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı da o yıllarda; zeytinliklere sanayi kuralım zeytinleri başka alanlara dikelim, diyor ama o da çok iyi biliyor ki zeytin her bölgede yetişmez. Kalitesini dolayısıyla zeytin ve zeytinyağın kalitesini en çok hava ve su yanında toprak belirliyor. Kaliteyi bile yöre toprakları belirliyor. Erdek, Edincik, Akhisar ve Gemlik yörelerinde toprağın kimyasal yapısıyla Ayvalık, Edremit, Burhaniye ve Havran yöresi toprak kalitesi aynı değildir. Fakat, zeytin yetiştirilmeye en uygun bölgelerdir. Şu da bir gerçek ki İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz gibi bölgelerde uygun yerlerde sanayi

kurabilirsiniz ama zeytin yetiştirilmeye uygun değildir. Bizim buradaki toprakların Rize´de olduğu gibi çay yetiştirilmesi için uygun olmadığı gibi.

……………………………..SAHTE ZEYTİNYAĞLAR

Bu arada gözden kaçan önemli bir nokta var. Zeytinlikleri koruma kampanyaları yapılırken piyasada rahatça satılabilen sahte zeytin yağlarla mücadele için bir çalışmanın olmadığını görüyoruz. Eğer siz pazarlarda, bazı dükkânlarda hem de plastik kaplarda rahatça satılan sahte zeytin yağlara dur diyemiyorsanız boşuna uğraşmayın zeytin ağacını korumaya…Edremit Ticaret Borsa’sında bir kg sızma zeytin yağı kilosu ortalama 200 liradan alıcı bulurken sokaklarda, pazar yerlerinde kilosu ortalama 80 liradan satılıyorsa bunun hangisi gerçek zeytinyağıdır siz karar verin.

Bu nedenlerle üretici tüm bir yıl verdiği emeğin karşılığını alamıyorsa o da diyecek ki, keselim ağaçları ya sanayiciye verelim, ya da imara açalım. Üretici emeğinin karşılığını tam olarak alamıyorsa başka ne desin ki? İlaç fabrikaları bile birçok bitki yanında zeytin ve zeytinyağından da ilaç üretirler. Bu faydayı sadece ilaç fabrikalarının imal ettikleri ilaçlardan değil doğrudan zeytinyağından karşılayabiliriz.

……………………………………….SIVI ALTIN

(Rivyera, rafine değil) NATUREL ve YEMEKLİK evsafta olmak şartıyla bakın zeytinyağında bilimsel yayınlara göre neler var: E, D, K ve A vitaminleri her insanın ihtiyacı. Hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan elde edilen natürel zeytinyağı ham olarak yenile biliniyor. Başka yağlar rafine edilmeden yenilmez. Yanma derecesi çok yüksek (220) olduğu için kızartmalarda yanıp özelliği bozulmaz. (Ayçiçeği 170) doku ve organların yaşlanmasını geciktiriyor. Mideyi çepeçevre koruyucu bir tabakayla sarıyor, ülser ve gastriti sadece önlemekle kalmıyor, tedavisine de yardımcı oluyor. Hazmı kolaylaştıran enzimlerin etkisini arttırıyor. Bu sayede, besinler bağırsaklar tarafından çok daha iyi emiliyor. Birkaç damla zeytinyağı katılmış yağsız inek sütü, anne sütünü bırakmış bebekler için anne sütü gibi doğal bir besin kaynağı olabiliyor. Kandaki zararlı kolesterol miktarını dolayısıyla kalp krizi riskini azaltıyor. Her türlü yanıklara iyi geliyor. Kabızlığı önler”

Kandaki zarar ve faydasını yazabildik yoksa daha neler var neler. Onun için diyorum ki zeytin ağacı başka ağaçlara benzemez?

“Kesecek elimizi” çekersek herhalde doğrusunu yapmış oluruz.

11-09-2023/ERDEM ÖZCAN -ERDEK

7
A+
A-
REKLAM ALANI