Şerafettin Çıkar : Et sektöründe istikrar var fiyatlar düştü..

Bandırma Kasaplar Odası Başkanı Şerafettin Çıkar sektörde yaşanan ve kasap esnafının yaşadığı sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Çıkar hükümetin besi hayvanı ithaline sıcak baktıklarını ancak karkas et ithalinin benimsemediğini ifade etti. Başkan Şerafettin Çıkar Emel Moralı'nın sorularını yanıtladı.

E.M : Kasaplar Odası Başkanı olarak 2016 kasap esnaflarına ne getirdi, 2017'de sektör olarak  ne bekliyorsunuz ? 

S.Ç : 2016 sektör olarak normal geçti. Fiyat artışı durdu. Kurban bayramına kadar fiyatlarda değişikenlik oluyordu. Kurban Bayramından sonra hem kurban hemde balık av sezonun bereketli geçmesi yüzünden palamutun bolluğundan kasaplar olarak bizim işlerimiz bayağı  durgunlaştı. Bu normaldir. Onun içinde e fiyatları artmadı. Yoksa talep zorlaması nedeniyle fiyatlarda zam olurdu, zorluk çekerdik hayvan bulamazdık. Bunun yanında dışardan hükümetin aldığı bizimde desteklediğimiz  uygulamada besi hayvanı getiriliyor  geliyor besilik hayvana karşı değiliz. Karkas gelmesine  karşıyız. Neden karşıyız ? Çünkü Karkas etin dışarıda nasıl kesildiği belli olmuyor bir. İkincisi  besilik geldiği zaman  sektörün bütün aşamaları işlevsellik kazanıyor hayvanın nakliyecisi nakliyesini alıyor, yemcisi yemini satıyor alıyor. Üreticide bunu istiyor. Üretici besiliği besliyor ve sonra satıyor. Hükümetin bu uygulaması besi hayvan getirdiği için belli bir oranda iyi oluyor. Tabii ki keşke yerliüretim yetse dışardan hiç hayvan ithal etmeden başarabilsek. Besilik hayvan geldikten sonra  1 sene sonrasına katkısı oluyor. Şu kadar hayvanım var keser misiniz diyor üretici. Piyasaya bir rahatlama geliyor. Eğer besilik hayvan kesilirse arz talep  dengesi oluşuyor fiyatlar artıyor. Müşterinin alım gücü yeterli değil.. Halkın yaşam  masrafları ağır, doğal gaza , elektiriğe , suya sürekli zam geldi. Hane geliri az.  Et alacak parayı bulamıyor insanlarki et yesin..Yine de şükür diyoruz  az da olsa memnunuz en azından et fiyatları artmıyor. Karkas et geldiği zaman üretici hayvan yetiştirmiyor çünkü . Biz Karkas ete karşıyız, Damızlık hayvana da karşı değiliz.

E.M : Kasapların Sucuk yapması yasak mı ? 

S.Ç : Kasapların sucuk yapması yasak, bu  dürüst çalışan esnafımızı sıkıntıya sokan bir durumdu geleneksel bir üretimimiz bu  ama çözüm için  formülde bulduk. Bandrıma'da Noterden onaylı bir tesisle anlaşıp sözleşme imzaladık. Arkadaşlarımda sucuk yaptırmak istediklerinde orada üretiyor. Halkımız  tüm ruhsatlı oda üyesi kasaplarımızdan gönül rahatlığıyla sucuk alıp tüketebilirler. Köfte yasaktı mesela 10 KG'ye kadar müsade ettirildi.10 KG'ye kadar dükkanlarında çekip hazırlıyorlar. 

E.M : Üyelerinizin denetimlerini nasıl yapıyorsunuz ? 

S.Ç : Üyelerimizin denetimlerini Kasaplar Odası ve Tarım İlçe Müdürlüğü ile birlikte yapıyoruz. Halkımızında bu konuda hassas olması güzel. Tüm tüketicilerimizin   alış veriş yaptıkları kasapları kendileri denetleyip gerekli yerlere bildiriyor tüketici bilinci artması güzel bir durum  bunun devamını  istiyoruz. 

E.M : Baktığımızda kentte sevilen bir kişi olduğunuz gözleniyor  İleriki zamanlarda siyaseti düşünüyor musunuz ? 

S.Ç : Oda Başkanı olduğumuz için hiç bir şekilde  Meclis Üyesi olamıyoruz. Ama Oda Başkanlığı görevimiz bittiğinde tabi ki düşünürün neden olmasın halkımıza hizmet bize göre ibadettir.

BGHABER- EMEL MORALI.