Günler geçmiş, 105 yıl geçmiş, ne yazar..!
Susurlukta onlarca şehit… yok bir mezar.
Sen rahat uyu Susurluklu şehit !
SUSURLUK bu destanları yine yazar.
Susurluk/SULTANÇAYIRI… Nogayköy, benim köyüm, benim şehrim ! Muhittin oğlu babam Üzeyir, 1912 FIRT Doğumlu nüfus cüzdanına sahip… Sultançayır’a Nogay Türkleri yerleştirildiğinde (1915), babam (3) yaşındaymış. Bana öyle derdi babam. “3 yaşında idim Nogay sürgününde bu köye geldiğimizde…” Ve ; köye yerleştirilenlerin içinden, eli silah tutanların hepsi, 1915 te Çanakkale de silah altına alınmış. Bu sayıyı tam bilmiyoruz ama aradan geçen 105 sene sonra, T.C. Genel Kurmay kayıtlarından aldığımız bilgilere göre; Sultançayır Köyünden (9) geri dönmeyen şehit olduğunu, kayıtlara göre Susurluk’un 61 şehidinden, en fazla şehit veren köyünün Sultançayır olduğunu, ben dahi… bilgilere ancak ulaşabildiğim için, yeni öğreniyorum. Şimdi, önümüzdeki 18 Mart’ta, İYİ Partili Susurluk Belediye Başkanımız sayın Nurettin GÜNEY in, samimi çabaları sonucunda, (61) Susurluk’lu Çanakkale şehidini… herkes görecek, herkes bilecek!
(Nurettin GÜNEY Başkanımız, ilk etapta, kısalan zaman içinde Çanakkale’de şehit düşen Susurluk’luların adını, Belediyenin girişinde bir panoya işletip, yazdıracak. Akabinde de; Susurluk şehitleri “ Bunlara İstiklal Savaşı ve Kuvva-yi Milliyeciler, Çanakkale Savaşları Şehitleri, Kore, Kıbrıs ve Güneydoğu Şehitleri v.d “ bir ANIT PROJESİ, en kısa zamanda gerçekleştirilecek ! ) Susurluk Belediye Meclisi ve STK lar ve Susurluk lu işadamlarının, bu konuda Başkanı… yalnız bırakmayacaklarını umuyorum !
ÇANAKKALE SAVAŞLARI…Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında, 1. Dünya Savaşı esnasında gerçekleşmiş. 18 Mart 1915 tarihinde başlayan savaş, yaklaşık 10 ay sürmüş ve 9 Ocak 1916 yılında da, büyük bir zaferle sonuçlanmış. Osmanlı’nın son savaşı, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin de, ilk ve en önemli savaşlarından birisi…TC Devletinin Kuruluşuna giden, İstiklal Savaşına giden yolun savaşları ve 18 MART zafer yıldönümümüz…
Bugünkü, ATATÜRK düşmanları ve ATATÜRK e kin ve nefret besleyenlere, eğitim sistemimizdeki, bize öğreti yapanların eksikliği ve bizim de araştıramadan aynen aktarımımız yüzünden, ben dahi sebep olmuşumdur. Neden ? Çünkü, Susurluk Ortaokulu’nda Türkçe öğretmeniydim 1982/89 tarihlerinde ve her 18 MART Kutlamasındaki açılış konuşmalarımızda ve sunumlarda, ATATÜRK ü ÇANAKKALE SAVAŞLARI’nın başkomutanı gibi, yanlış takdim ediyorduk. Gerek mi vardı ey bugünün mimarları ? Atatürk’ün haksız bir ünvana, ihtiyacı mı vardı ? Yarbay Mustafa Kemal olarak girdiği savaşlardan, Conk Bayırı ve Anafartalar kahramanı MİRLİVA ( Tuğ ve Tüm arası ) GENERAL olarak çıktığını söyleseydik yetmez miydi ? 10 ayda aldığı bu rütbeler bile, bize yetmez miydi ?
Çanakkale yi SAVAŞ olarak değil, SAVAŞLARI olarak sunsaydık o tarihlerde, olmaz mıydı ? Çanakkale Savaşlarının Başkomutanının Liman Von SANDERS, ama yardımcılarının ESAT Paşa, VEHİP Paşa olduğunu söyleseydik, ne olurdu ? Veya, Genel Kurmay Kayıtlarımız, neden tarihçilerin ve araştırmacıların elinde değildi uzun zaman ? Neden Susurluk lular, şehitlerini şimdiye kadar öğrenemedi ? Gb. Gb… Böylesi onlarca soru… Vicdanımızı acıtıyor ve suçluluk hissi yaratıyor bizlerde, özür dileriz !
ŞEHİDİM..! Çanakkale de adınız yok ?
-Ey dönmeyen, Susurluk’lu ŞEHİT…
-Tabutunuz cihan, Kefeniniz VATAN !
-Hala KAN veriyorsunuz bize, KAN !
-İşte yaşıyor AD’INIZ, hatırlanacaksınız HER ZAMAN !
NOGAYTÜRK
SULTANÇAYIRI KÖYÜ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ :
1- Osman oğlu Abdülgaffur, 2- Mustafa oğlu Ahmet, 3-Molla Mustafa oğlu Ahmet, 4- Kokay oğlu Bekir, 5- Mehmet oğlu Davut, 6- Mehmet oğlu Harun, 7- Osman oğlu Hasan, 8- Osman oğlu Mecit, 9- Mahmut oğlu İsmail…
Genel Kurmay Kayıtlarında SUSURLUK adına 23 şehit kaydedilmiş. Ama bunların bazıları aslında köylere ait. O günkü şartlarda, kaydedilebilenler bunlar, kaydedilemeyenlerin yanında şanslı da sayılırlar. Susurluk Sultançayır Köyünün üstündeki komşu köy Söğütçayırdan ve Reşadiye Köyünden 5 er şehidimiz var. Annemin köyü Demirkapı Köyü, Alibeyköy ve Yaylaçayır Köylerimizden 3 er şehidimiz var.Ilıcaboğazı Köyü, Yıldız Köyü ve Yağcıköyden 2 şer şehidimiz var. Ama Yağcıköyün 2. Şehidi Kore şehidi.
Duman Köyü, Muradiye Köyü, Asmalıdere Köyü, Balıklıdere Köyü, İclaliye Köyümüzden ise, kayıtlara 1 er şehit geçmiş.
Çanakkale Savaşlarında savaşanlar bu ülkenin gerçek sahipleri ise, Susurluk ta, tıpkı Balıkesir ve Bandırma gibi, Anadolunun diğer şehirleri gibi bu ülkenin gerçek sahibidir arkadaş ! Susurluk savaşmıştır ve Susurlukta, savaşlardan kaçan asker olmamıştır.Kahramanlık, ileriye atılıp geri dönmemek ise, Balıkesir Necati Eğitimin öğrencileri gibi, Susurluk un çocukları da geri dönmemiştir. Çanakkale Savaşları bu anlamda, gidip te geri dönmeyenlerin destanıdır…!
18 MART 2021, Susurluk ve Susurluklular için tarihe geçecek ve unutulmayacak bir gün olacaktır, biliyorum. Susurluk lu olup, Çanakkalede Şehit Düşenler sayın Belediye Başkanımız Nurettin GÜNEY tarafından tek tek açıklanacaktır…Sadece Çanakkale Şehitlerimizin torunları değil, tüm şehitlerimizin yakınlarının orada olacağı bir gün, Susurluk günü olacaktır. Şehitlerimizin isimlerinin tek tek okunup, Susurluklu’ların BURDA ! diye haykırdıkları bir gün olacaktır. 105 yıl sonra Çanakkale Şehitlerinin, SUSURLUK ta tekrar olacakları ve tekrar dolaşacakları güne MERHABA ! 61 Şehidi 18 Mart Perşembe günü hem anacağız hem de tüm Susurluklular o gün (61) ismi öğrenecek ! Şehitlerimiz var diye, BİZ varız ! Biliyorsunuz değil mi ?
Bandırma’nın da Çanakkale Savaşlarında gidip-dönmeyen şehitleri 380 civarındadır ve Bandırma’nın da, Bandırma Belediyesinin de bu konuda, Susurluk gibi bir çalışma ve etkinlik yapmasını ister ve beklerim. Ne mutlu Türk’üm diyene !
02/03/2021 /RAMAZAN NARİN/NOGAYTÜRK