Bandırma Çiftçisine Pancar Müjdesi Susurluk Şeker Açıldı

Milli Tarım Haber sitesine göre Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan'ın çabaları sonuç verdi Pancar üretimine yeniden başlanıyor.

Şubat ayı başında Karacabey’de; İnegöl, Yenişehir, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Susurluk, Manyas ve Bandırma’yı da içine alan Belediye başkanlarıyla ilçe başkanlarının bir araya geldiği toplantıda, İznik Gölü kıyısına kurulan Cargill fabrikası nedeniyle kapılarına kilit vurulan şeker fabrikalarından birisi olan Susurluk Şeker Fabrikası’nın açılması için çalışma başlatılması kararı alınmıştı.

Bu toplantının ardından bir ikinci toplantı daha gerçekleşti.

AK Partili, CHP’li bölge belediye başkanlarının Susurluk Şeker Fabrikası’nın açılması yönündeki duyarlılığı bölgede beklenen gelişmeye kapı araladı.

Uzun süre atıl kalması nedeniyle ciddi anlamda bir revizyona ihtiyaç duyduğu ifade edilen ve Yıllar önce kapısına kilit vurulan Susurluk Şeker Fabrikası kapılarını açtı.

 

Susurluk Şeker Fabrikası’nın açılması için gerçekleştirilen toplantılara ev sahipliği yapan Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, sonuç aldıkları için çok mutlu olduklarını dile getiriyor.

İznik Gölü kıyısına kurulan ve kuruluş aşamasında hukuk engellerine takılan ancak buna rağmen üretimini sürdüren Cargill’in ürettiği mısır şuruplarına boyun eğdirilen şeker fabrikalarının bir bir kapatılmasıyla bölgede şeker pancarı üreten çiftçiler de zor durumda kalmıştı.

Susurluk Şeker Fabrikası’nın yeniden açılması için mücadele eden ve açılmasını da sağlayan toplantılara ev sahipliği yapan Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, “Fabrika faaliyete geçti.

Bu kararla birlikte Yenişehir’den Karacabey’e Bursa ovasında 14 bin dönüm şeker pancarı ekimi yapıldı.

Susurluk Şeker Fabrikası uzun süre kapalı kaldığı için onarıma da ihtiyaç duyuyor.

Her iki iş birlikte yürüyor.

Alınan bu kararla şeker pancarı ekimi ovada yeniden başladı” bilgisini veriyor.

Özkan’ın aktardığı bir not da şu:

Şeker pancarıyla ilgili kotalara Şeker Kurulu karar veriyordu.

Artık veremeyecekler.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konuda yetkili olacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in bu konuda attığı adımların, şeker pancarı üretiminde yeni bir başlangıç olacağını ifade ediyor, Özkan.

Bilenler bilir

Bursa Ovası’nın önemli bir bölümünde şeker pancarı ekimi yapılırdı.

Zaman içinde önce göçler, ardından da bu göçlere bağlı olarak gelişen çarpık yapılaşma tarım alanlarını talan etti.

Kaçak konut ve kaçak sanayi yapılanmalarıyla heba edilen Bursa’nın verimli ovalarını bekleyen bir tehlike de küreselleşme sonucunda dünyaya hakimiyet kuran dev şirketler oldu.

O şirketlerden birisi de Cargill’di.

Cargill, İznik Gölü kıyısına kurduğu fabrika ile mısır şurubu üretmeye başladı.

Üretilen şurubun piyasa şartlarının ucuz olması ve değişen teknoloji ve siyasetin iş birliğiyle doğal şekerin deposu olan şeker pancarı üretimi ortadan kalktı.

Çünkü şeker fabrikaları zarar ettiği gerekçesiyle bir bir kapatıldı.

Doğal olarak bu sonuç çiftçiyi başka ürünlere yönlendirdi.

Çiftçi için önemli bir gelir kaynağı olan şeker pancarı ekimi konulan kotalarla Bursa ovasından sökülüp atıldı.

Geriye bizim doğamıza aykırı mısır şurubu ile kapılarına kilit vurulan şeker fabrikaları kaldı.

Karacabey’de gerçekleşen ve bölgedeki belediye başkanlarının (AK Partili/CHP’li) girişimiyle Susurluk Şeker Fabrikası’nın yeniden açılmış olması eğer sürdürülebilir olursa…

Belki bu süreç GDO’lu ürünlerin de önüne geçen bir bilincin hem çiftçimizi hem de tüketicimizi etkilemesini sağlar.

Kaynak: Yusuf Kayışoğlu/Yeni Dönem  <http://www.millitarim.com.tr/2017/5/susurluk-seker-fabrikasi-kapilarini-acti-t346.html>