Bandırma İl Olma Yolunda. 2.Toplantı BTO'da yapıldı

Bandırma'nın  yıllardan beri süregelen  il olma talebinin  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin 100.yılda 100 İl ,1000 İlçe açıklamasıyla ciddiyet kazanması üzerine ilçe bileşenlerince danışma toplantısı nın 2.si  gerçekleştirildi. 

Konuyla ilgili olarak Bandırma Ticaret Odası'nda yapılan toplantıda  İl olma süreci belirsizlikleri  masaya yatırılarak yapılması gerekenlerle ilgili yol haritasının belirlenmesi üzerine  konuşmacılar olarak siyasiler  STK temsilcileri ve vatandaşlar gazeteciler  görüş ve düşüncelerini paylaştılar.   Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, ,Bandırma Ticaret Odası Başkanı Âdem Yılmaz, Bandırma Ticaret Borsa Başkanı Can Ata Tan, Bandırma  Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Doğan, CHP İlçe Başkanı Mehmet Atak, İYİ Parti İlçe Başkanı Necmi Sert ,BANSİAD Başkanı Funda Dedeoğlu, Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat , Esnaf Sanatkarlar Oda Başkanı Niyazi Güler ,Bandırma Kültür Eğitim Vakfı Başkanı Yavuz Demiralay, Kasaplar Odası Başkanı Şerafettin Çıkar  ile  birlikte çok sayıda sivil toplum örgütü başkan ve yöneticileri katılım göstererek düşüncelerini ifade etti. 

Bandırma ile ilgili sinevizyon sunumundan sonra  konuşan Belediye Başkanı Tolga Tosun, Bandırma’nın il olmayı gerektirecek tüm kriterleri taşıdığının altını çizerken ,“Bandırma’nın bu gecikmiş hakkını almak için Bandırma’mızın bütün bileşenleri bir araya gelerek hareket etmeliyiz. Buluşma noktamız, ortak paydamız Bandırma. Bandırma coğrafi konumuyla, ulaşım koşullarıyla, sanayisi ve tarımıyla, üniversitesiyle, ki ülkemizde üniversitesi olan üç ilçeden biriyiz, sosyo-ekonomik yapısıyla, sportif anlamdaki başarısıyla, gayri safi milli hasılaya katkısıyla aslında il olmayı çoktan hakeden bir ilçe. Bandırma’nın il olması için üzerimize düşen ne varsa yerel yönetim olarak yapmaya hazırız.”dedi.
 Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz  konuşmasında Bandırma’nın  il olması konusunda bu güne kadar yaptıkları çalışmalara değinirken  “Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde milletvekili adaylarına taleplerimizi iletmek üzere Ankara’ya siyasi parti merkezlerine ziyaretler gerçekleştirdik. Bu ziyaretlerimizde Bandırma’nın mevcut durumu, sorunları ve beklentileri ile ilgili bir taslak hazırlayıp sonucunda da il olma isteğimizi ilettik. Her fırsatta bu talebimizi dile getirip, konunun sürekli gündem olmasına çaba gösterdik”ifadesini kullandı.
 Onyedi Eylül Üniversitesi’nin akademisyenleri ile Bandırma’nın potansiyeli üzerine  detaylı bir raporlama yapılması konusunda çalışma başlatıklarını söyleyen  Yılmaz ” Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 il” projesinde il olma şartları olarak basında yer aldığı şekliyle; nüfus, il merkezine uzaklık, şehirleşme, ulaşım durumu, hinterland, ekonomik çeşitlilik ve eğitim durumu gibi şartların aranacağı belirtilmektedir. Sayılan şartların hepsi ilçemizde fazlasıyla mevcuttur. Bu nedenle belki de il olmayı en çok hak eden ilçelerden olan şehrimizin; bu özleminin dinmesi için yapılacak her organizasyon ve atılacak her adımda Bandırma Ticaret Odası olarak bizler orada olacak ve şehrimizin gelişimi için ne gerekiyorsa elimizden geleni fazlasıyla yapacağız”ifadesini kullandı.

Toplantının devamında konuşulan  ortak görüşlerinde Bandırma coğrafi konumu itibariyle ticaret sanayi ve turizm kenti olmanın avantajıyla  ülkemizde il olma konusunda en güçlü adaylardan biri olarak  yıllardan bugüne süre gelen il olma hayalinin  gerçekleştirilmesi için izlenecek yol haritasından  çıkan ortak sonuç söz konusu 19 ilçe'nin içinde  il olma kriterleri en güçlü ilçe Bandırma ve mottosu " Bandırma İl Olsun" oldu. Toplantıların Bandırma'ya bağlanması beklenen İlçeler olarak Gönen ,Manyas, Erdek ve Adalar da devam ettirilmesi ve ilçelerin  siyasi temsilcileri ,sivil toplum örgütleri ile birlikte ortak hareket etmenin geliştirilmesi üzerinde mutabakata varıldı.

19-06-2023/ SEDAT KUTBEK