Unicoin'u Açıklandı. IMF'den Evrensel Dijital Para Birimi Açıklaması

IMF  bu yılki Bahar Toplantılarında açıklanan duyuruya göre  kuruluşun Evrensel Para Birimi UMU, diğer adıyla Unicoin adlı kendi “uluslararası merkez bankası dijital para birimi”ni devreye sokulduğu açıklandı. 

IMF küresel ekonomide devrim yaratmayı amaçlayan "Evrensel Para Birimi" olarak bilinen yeni bir küresel para birimini açıkladı. Yeni bir küresel para birimi böylece beklendiği gibi piyasaya sürüldü. Unicoin olarak da bilinen Evrensel Para Birimi, mevcut tüm ulusal para birimleriyle çalışmak üzere tasarlanmış "uluslararası bir merkez bankası dijital para birimi olması beklenirken belirsizlikler sürüyor..

Uluslararası ekonomik haber kaynaklarından edinilen  bilgilere göre IMF yaptığı açıklamada, UMU'nun bir CBDC gibi çalıştığını ve yasal ve küresel bir para emtiası olduğunu söyledi ve  amacın, bankacılık düzenlemelerinin uygulandığından emin olmanın yanı sıra "uluslararası bankacılık sisteminin mali bütünlüğünü" korumak olduğu belirtildi

Bu para birimi, bankalar tarafından SWIFT kodları ve bir UMU dijital cüzdanına bağlı banka hesapları aracılığıyla kullanılacak.

Planın, SWIFT'ten sonra modellenen dijital sınır ötesi ödemelere izin vermesi bekleniyor ve "muhabir bankacılık sistemini atlayarak" en iyi toptan takas döviz kurları ve gerçek zamanlı takas vaat ediyor. Aynı zamanda, IMF yetkilileri mevcut sınır ötesi ödeme sistemini yavaş, pahalı ve riskli olarak tanımlarken, UMU'nun amacının - olduğu gibi - uluslararası para sistemini bozmak değil, daha çok "güçlendirmek" olduğunu beyan ediyor. " 

 IMF, normalde merkez bankalarını ve hükümetleri denklemin dışında bırakan merkezi olmayan dijital para birimleriyle ilişkilendirilen “kripto” terimini yeniden markalaştırmaya kararlı görünüyor. "Kripto 2.0", IMF'nin UMU'yu ve muhtemelen genel olarak CBCD'leri nasıl pazarlayacağıdır.

İlk eleştirilere göre uygulamanın kişisel özgürlükler açısından her devlet özelinde vatandaşlara yönelik baskıyı ve kontrolü arttıracağı  böylece bireylerin kendi varlıkları ve/veya harcadıkları miktar üzerindeki kontrolü tamamen hükümete bırakmasıyla ilgili  endişelere yer veriliyor ve bu anlamda nakit ve merkezi olmayan kripto para birimlerinin aksine, CBCD'lerin özel mali işlerin sonunu getirmesinden ve yetkililer tarafından daha da fazla gözetlemeye yol açmasından korkuluyor.

Unicorn'la devletlerin bakış açıcı ve entegrasyon süreci ilgili gelişmelerin nasıl olacağı merakla bekleniyor.

15-04-2023 / EDİT. MEHMET LEVENTOĞLU