Thyssenkrupp ve BAGFAŞ Uluslararası Mahkemelik Oldu.

MEHMET LEVENTOĞLU

Thyssenkrupp'un Bandırma 'da Kurduğu Bagfaş yeni CAN Tesisinde eksik teslimat  talebi sorunu uluslararası tahkim mahkemesine taşındı.

Bagfaş Gübre Fabrikaları Genel kurulunda ortaya çıkan habere göre  Bagfaş Alman Sanayi Devi Thyssenkrupp'u kontrat koşullarının  eksik bırakılması  nedeniyle  Uluslararası Mahkemeye şikayet etti. Bağfaş daha önce yaptığı açıklama da  yatırımı tamamlanıp 2015 3. çeyrekte devreye giren CAN tesisinde garanti edilen bazı teknik verimliliğe ulaşılamadığı için son taksit ödemeyi yapmayarak (toplam yatırımın yüzde 7,5'i) tesisi teslim almadığını duyurmuştu.

Bu gelişmeler üzerine  üretici ThyssenKrupp Industrial Solutions AG firması Uluslararası Tahkim Mahkemesine başvurduğunu açıklamış ancak Bagfaş konuyu Uluslararası mahkemeye taşıyarak eksikliklerin giderilmesini talep etti..

Edinilen bilgiye göre Bagfaş, Thyssenkrupp'un iştiraki olan Uhde GmbH şirketine  2012 yılında yeni kimyasal gübre projesi için bakanlıklar ve çevre toplantıları ÇED aşaması  gibi uzun bir süreçten sonra Kalsiyum Aluminyum Nitrat -CAN-kompleksi kurulması için anlaşmış  ancak  fabrikanın  deneme üretiminde yaşanan sorunlar nedeniyle kontrattaki koşulların karşılanmadığı gerekçesiyle fabrikayı teslim almayı reddetmişti. Projede 0.000m3 çift cidarlı sıvı amonyak tank montajı ve izolasyonu, 3850m3 çift cidarlı süper dublex paslanmaz malzemeden nitrik asit tankı imalatından sonra  deneme üretimlerinde topaklaşma sorunu çıktığı iddia ediliyor.

 Bagfas Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gencer, şirketin, Alman sanayi çözümleri devi Thyssenkrupp'u 140 milyon dolarlık fabrika projesini baştan savma yapmakla suçladığını ve anlaşmadaki standartların karşılanmadığı için Alman şirketin ödemenin yapılmasıyla ilgili açtıkları davaya karşı Zürih'te bulunan Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde bir ay içinde savunmalarını vereceklerini belirtti.

Bagfaş  17 Mayıs 2016 tarihinde KAP 'a  yaptığı bildirimde "2015 yılının 3. çeyreğinden itibaren devreye alınmaya başlanarak üretime geçen CAN/AN kimyevi gübre üretim tesisimiz kurucu ThyssenKrupp Industrial Solutions AG firması tarafından garanti testleri mukavele şartları çerçevesinde yerine getirilmediğinden tesellüm edilememiştir" açıklamasını yapmıştı. 

Kemal Gencer, Thyssenkrupp'un kendilerinden şartnameyle ilgili bazı durumların yumuşutulmasını istediklerini, buna rağmen ödemenin tamamını talep ettiklerini belirtirken "Biz bunu reddettiğimizde, mahkemeye gittiler Thyssenkrupp'a tavsiyem çelik aşınmasını ve ürünlerin topaklaşmasını önlemeleri ve fabrikaya süreç mühendislerini getirmeleri" açıklamasını yaparken  yeni kurulan CAN  tesisinin yılda 600 bin ton gübre üreteceğini ve ilk yıl gerçekleşecek üretimin neredeyse yüzde 60'ının da ön kontratlı satışlarla satıldığı açıklamasını yapmıştı. 

BANDIRMA GERÇEK -MEHMET LEVENTOĞLU