Türkiye ‘de Gençler Ne Yapıyor ?/ 2025

Türkiye ‘de Gençler Ne Yapıyor ?/ 2025
upload.php?item=9762

2025 yılı itibarıyla Türkiye’de 17-25 yaş arası genç nüfus 12 milyon 719 bin kişi. – Ek bilgi: 2011 yılına kıyasla %4 artış.

Lise ve üzeri düzeyde eğitimli gençlerin oranı 2011 yılında %67’si iken günümüzde %84.

Gençlerde evlenme yaşı yükseldi. 2015 yılında bekar olanların oranı %81 iken bugün %90.Gençlerin yalnızca %10’unun çocukluğu köylerde geçti.

Kendini “dindar” olarak tanımlayanların oranı 2011 yılında %20 iken günümüzde %10.

Son 10 yılda eğitimde yer alan gençlerin oranı azalırken istihdama katılım oranı arttı.“

Sadece para kazanmak için değil kariyerim için de çalışırım” diyenlerin oranı %72 ile 10 yıl öncesine göre benzer bir eğilim gösteriyor.

Her 10 gençten 9’u ne bir kuruma üye oldu ne gönüllü faaliyetlere katıldı ne de bağış yaptı.

Sosyal medya kullanımı %83’ten %98’e yükseldi.WhatsApp kullanımı %56’dan %94’e çıktı.

Instagram kullananların oranı %39’dan %92’ye ulaştı.YouTube kullanımı %44’ten %84’e çıktı.Twitter (X) kullananların oranı %34’ten %56’ya yükseldi.

Facebook kullanımı %77’den %28’e geriledi.TikTok kullananların oranı %47 oldu.Telegram kullananların oranı %31’e ulaştı.Pinterest kullananların oranı %19 oldu.

Twitch kullanıcı oranı %14.LinkedIn kullanan gençlerin oranı %10 düzeyinde kaldı.

İnternetten alışveriş yapanların oranı 10 yıl önce %34 iken bugün %83.

Yaklaşık her 10 gençten 8’i internetten yemek siparişi veriyor.Her 10 gençten 6’sı internetten market alışverişi yapıyor.“

İnternetteki yorum ve değerlendirmelerden etkilenirim” diyenlerin oranı %37’den %60’a yükseldi.

Gençlerin üçte biri sık sık ya da her zaman ailesiyle dışarıda yemek yiyor. Ailesiyle hiçbir zaman dışarıda yemek yememiş olanların diyenlerin %21’den %6’ya düştü. Her 5 gençten biri her zaman fast food tükettiğini belirtiyor.Hiçbir zaman fast food tüketmediğini ifade edenlerin oranı %23’ten %9’a geriledi.

Arkadaşlarıyla dışarıda sık sık ya da her zaman yemek yiyenlerin oranı %49.Arkadaşlarıyla dışarıda hiçbir zaman yemek yememişlerin oranı %5.Pasaport sahipliği oran 2021’de %10 iken günümüzde %16.“Tatil dönemlerinde sık sık ya da her zaman memlekete, ailemin yanına giderim” diyenlerin oranı %40 ile yıllar içinde sabit bir düzeyde seyredeiyor.

10 gençten 8’i tatilde hiçbir zaman yurtdışına gitmedi.“Damadım veya gelinim farklı bir dinden olabilir” diyenlerin oranı %31 %58’e çıktı.“Damadım veya gelinim farklı etnik kökenden olabilir” diyenlerin oranı %50’den %70’e yükseldi.“Damadım veya gelinim farklı mezhepten olabilir” diyenlerin oranı %69 olarak ölçüldü.“

Kızımın veya oğlumun farklı bir cinsel yönelimi olabilir” diyenlerin oranı %11’den %21’e çıktı.“Kadın çalışmak için eşinden izin almalıdır” diyenlerin oranı %57’den %22’ye geriledi.“

Kadınlar isterse çocuk aldırabilir, kürtaj yaptırabilir” yargısını doğru bulanların oranı %30’dan %55’e yükseldi.Gençlerin sadece %1’i kendini zengin olarak tanımlarken %8’i yoksul olarak tanımlıyor.

2015 yılında “çok mutsuzum” veya “mutsuzum” diyenlerin oranı %9 iken bugün bu oran %22.17-25 yaş arası gençlerin yarısı için gelecek zaman algısı 5 yıldan daha kısa bir süreyle sınırlı kaldı.Eğitime erişim konusunda kaygılar arttı.

Gençlerin %70’i kendisinin, çocuğunun ya da aile bireylerinin eğitim alamamasından korktuğunu ifade ediyor. Özgürlüklerin kısıtlanmasına dair endişe yükseldi. Her 10 gençten 8’i özgürlükleri konusunda endişeli.

(10 yıl önce bu oran: %60)Her 10 gençten 8’i parasız kalıp muhtaç olmaktan korktuğunu belirtiyor.

Türkiye’de demokrasinin işleyişinden memnun olduğunu ifade eden gençlerin oranı %8.

08-06-2025

88
A+
A-
REKLAM ALANI