Yeni Parti Bandırma İlçe Teşkilatı, zeytinciliğin önemli merkezlerinden Balıkesir’in Bandırma ilçesine bağlı Edincik Mahallesi’nde zeytin üreticilerinin yaşadığı ekonomik sıkıntıları gündeme taşımak amacıyla geniş katılımlı bir basın toplantısı düzenledi. “Zeytin Dalda, Çiftçi Darda” sloganıyla gerçekleştirilen açıklamaya parti yöneticileri, meclis üyeleri ve çok sayıda Edincikli üretici katıldı.
Toplantıda konuşan Yeni Parti Bandırma İlçe Başkanı Mehmet Atak, ülkedeki genel ekonomik tabloya ve bütçe politikalarına dikkat çekti. Vatandaşın, işçinin ve köylünün sırtındaki ağır vergi yüküne vurgu yapan Atak; bütçeden toplanan trilyonlarca liralık kaynağın çiftçiye, emekliye ve gençlere hakkaniyetli bir şekilde yansıtılmadığını ifade etti. İktidarın ekonomi ve tarım politikalarını sert bir dille eleştiren Atak, üretim için bir yıl boyunca emek veren zeytin üreticisinin artan girdi maliyetleri karşısında yalnız bırakıldığını, çiftçinin hakkını alabilmesi için güçlü bir toplumsal dayanışmanın şart olduğunu belirtti.

“Maliyetler Katlandı, Üretici Bahçesini Terk Etme Noktasına Geldi”
Bandırma Belediyesi Yeni Parti Meclis Üyesi ve Ziraat Mühendisi Burak Uğur ise açıklamasında tarımsal veriler ve sahadaki gözlemleri üzerinden karar vericilere seslendi. Mazotun 2,5 kat, gübre ve işçilik maliyetlerinin ise en az iki kat arttığını kaydeden Uğur, üreticilerin artan maliyetler nedeniyle üretimden çekilme noktasına geldiğini söyledi:
“Karar vericilere ve fiyat belirleyicilere çağrıda bulunuyoruz; maliyet muhasebesi yapılmalı, çiftçinin gerçek girdi kalemleri masaya yatırılarak adil bir taban fiyat belirlenmelidir. Bu tarihi zeytin kültürünün ve mirasın devamı, üreticinin emeğinin karşılığını almasına bağlıdır.”
Türkiye genelinde mısırdan buğdaya, ayçiçeğinden pancara kadar pek çok üründe plansızlık nedeniyle çiftçinin para kazanamadığını savunan Uğur; kanuna göre tarımsal desteklemelere gayrisafi milli hasılanın en az yüzde 1’inin ayrılması gerekirken mevcut oranların binde seviyelerde kaldığını dile getirdi. Doğru bir üretim planlamasıyla üreticinin hasattan önce ürününü hangi fiyata satacağını bildiği sürdürülebilir bir sistem kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Üreticilerden Dayanışma ve Adil Fiyat Çağrısı
Toplantıda söz alan üreticiler ve Yeni Parti Edincik Mahalle Temsilcisi Kıvanç Borazan da küçük üreticinin korunması gerektiğinin altını çizdi. Aile mirası zeytinlikleri tek başına, büyük bir emek ve masrafla işlemeye çalışan üreticiler; gübre, ilaç ve akaryakıt zamları karşısında mevcut alım fiyatlarının masrafları dahi karşılamadığını dile getirdi. Ayrıcalık değil, sadece maliyetlerin dikkate alındığı adil ve sürdürülebilir bir fiyat politikası talep eden üreticiler, tarımın ve üretimin devamı için seslerinin duyulmasını istedi.
24-2026-BANDIRMA GERCEK-BERKAN KOZAN