Bandırma OSB Başkanı Hüseyin Yakar'dan Çarpıcı Açıklamalar

BANDIRMA OSB’DE YENİ  HEDEFLER

Kurulduğu yıl 1997 'den bu yana beklenen gelişmeyi sağlayamayan Bandırma Organize Sanayi Bölgesi Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar'ın başkanlığı ile  birlikte atağa geçti. 

"Ağırlıklı olarak gıda ve makine üretimi yapılan Bandırma OSB giderek büyüyor. 2. etap imar çalışmalarına başlayan OSB, demiryolu ile Bandırma Limanına bağlanarak firmalar için önemli bir lojistik güç sağlamayı hedefliyor. Bandırma OSB ayrıca Ar-Ge ve inovasyona yaptığı yatırımla da dikkat çekiyor.

Kuruluş: 1997
OSB yapısı: Karma
Büyüklük:  150 hektar
Firma sayısı:  40
Doluluk oranı: Yüzde 100
Yetkili: Bandırma OSB Başkanı Hüseyin Yakar

  
Ar-Ge merkezi yapılacak
Konumunun sağladığı avantajla önemini gün geçtikçe artıran Bandırma OSB, Ar-Ge ve inovasyona verdiği değerle de bir adım öne çıkıyor. Bandırma OSB Başkanı Hüseyin Yakar, OSB’lerinde yatırım yapmanın avantajlarını Sanayi Gazetesi’ne anlattı. Ar-Ge ve inovasyona yönelik atılan adımlar hakkında bilgi veren Yakar, bu kapsamda Bandırma 17 Eylül Üniversitesi ile görüşmelerinin sürdüğünü, ikinci etapta kendilerine ortak bir Ar-Ge merkezi kurmak üzere yer ayırmayı planladıklarını söyledi. Yakar, ayrıca Balıkesir Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan Teknoloji Geliştirme Merkezi’ne de ortak olduklarını kaydetti. Bandırma OSB Başkanı Hüseyin Yakar, şu bilgileri verdi:

40 firma üretimde
“Bandırma’ya 25 kilometre, Gönen’e 15 kilometre uzaklıkta olan Bandırma OSB, Gönen Taştepe Mevkiinde bin 500 dönüm arazi üzerine 51 adet sanayi parselinden oluşuyor. Bandırma OSB’de elektrik, su, doğalgaz telefon ve internet alt yapı çalışmaları tamamen bitirilmiş durumda. 51 adet sanayi parselinin tamamı tahsis edildi. 40 firma üretime geçti, 9 firma inşaat ve 2 firma da proje aşamasında bulunuyor. Sektörel olarak gıda, çeltik üretimi ağırlıklı olup, ardından metal ve makine üretimi, son olarak da kimya sektörüne hizmet eden firmalarımız mevcut. Geçen yıllarla birlikte Genel Kurul şartlarının oluşması üzerine 8 Eylül 2015 tarihinde Bandırma OSB’de yapılan seçimlerle Müteşebbis Heyet dönemi kapandı ve yeni bir dönem olan Genel Kurul dönemi başladı.”

2. etap geliyor
“OSB’miz yüzde 90’lık doluluk oranına 3 sene önce ulaştı. 2. etap olarak planlanan ilave 2 bin 50 dönüm daha arsayı Hazine’den aldık. 2. etap için önceden talepte bulunan firmaların istekleri doğrultusunda en uygun parselasyonu yapmak için imar çalışmalarına başlamış bulunuyoruz. 2. etap olarak belirlenen yeni parsellerimizin devreye girmesiyle çelik, enerji ve makine sanayinde önemli ölçüde söz sahibi olacağımızı düşünüyorum. Bandırma OSB’nin kurulduğu dönemin yönetmeliği gereği, OSB’deki sanayi parsellerinde inşaat yapma izni azami olarak parselin yüzde 50’si olarak belirlenmişti. Geçen sürede yapılan çalışmalarla emsal değerlerimiz mevcut yönetmeliğe uygun olarak yüzde 70’e çıkartıldı.”

Bireyselden ortak çözüme
“Bin 500 metreküp/gün kapasiteye sahip bölgemiz Atık su Arıtma Tesisi, 2011’in şubat ayında devreye alındı. Tesisin tamamlanması ile birlikte 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince hazırlanmış Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik kapsamında, 20 Şubat 2014 tarihinde atık su konulu çevre izni alındı. Katılımcıların atık su kirliliğinden kaynaklı bertaraf sorunu da bireysel çözümlerden ortak çözüme ulaştı. Fiziksel ve biyolojik arıtma sağlayan tesisimizde devreye alındığı günden itibaren gerekli bakım, tamir ve yenileme çalışmaları devam ediyor.”

Lojistik üstünlük
“Anadolu’nun çeşitli merkezlerinde ihracat için toplanan malların Bandırma Limanı üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması amacıyla faaliyete geçen Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonu (BALO) A.Ş ’ne ortak olundu. Bu kapsamda hedefimiz Bandırma OSB’yi demiryolu ile Bandırma Limanına bağlayarak katılımcılarımıza önemli bir lojistik güç daha sağlanmasıdır. Bununla beraber önümüzdeki sene başlayacak olan Çanakkale Boğaz Köprüsü ve Azerbaycan doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınma projesi olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP)’nin de bölgemizde yer alması, OSB’mizin önemini gün geçtikçe artırıyor.”

Pozitif ayrımcılık talebi
Bandırma OSB Başkanı Hüseyin Yakar:
OSB’lerde oluşturulan iş ağlarının sağladığı imkânlarla, uluslararası rekabet edebilirlik, bölgesel ağ, rekabetçi üstünlük elde edilmiş olur. İş ağlarının sağladığı imkânlarla kümelenme nitelikleri kazanan işletmelerin uluslararası başarısı artma eğilimindedir. Yeni yapılacak teşvik düzenlemelerinin temel hedeflerinden birinin OSB’lere yapılan kamulaştırma ve altyapı yatırımlarının boşa gitmesini önlemek, OSB'leri yatırım cazibe merkezleri haline getirmek, üretim ve ihracat üssüne dönüştürmek olmalıdır. Diğer önemli bir konu, Türkiye ekonomisinin en ciddi problemi olan cari açıktır. Cari işlemler açığının artmasında, dış ticaret açığındaki artış etkili oluyor. Önümüzdeki dönemde yapılacak teşvik düzenlemelerinin dış ticaret açığını ve ihracatın içindeki ithalat bileşeninin payını azaltmak gibi temel bir hedefi olmalıdır. İthalatta payı yüksek olan yatırım mallarının, ara mallarının ve hammaddelerin Türkiye'de üretimini artırılabilecek destek araçları geliştirilmelidir. Mevcut sanayi tesislerinin OSB'lere taşınması ve yeni yatırımların öncelikle OSB'lerde yapılması için yatırımcıda heyecan uyandıracak bir pozitif ayrımcılık getirilmesi büyük önem taşımaktadır."

GİZEM SAYAR HABERİDİR -http://www.sanayigazetesi.com.tr/osbler/bandirma-osbde-hedef-inovasyon-h...