Beşbin Yıllık Antik Kent Zeleia Kaderine Terkedildi

Balıkesir İli Gönen İlçesi sınırları içinde bulunan  Güney Marmara'nın  değerli antik kenti Zeleia  için yıllardır çalışma yapılmıyor.

Geçmişi kadim yıllara ait uzanan Güney Marmara'nın en önemli  antik yerleşim kalıntısı olarak bugüne kadar gelen  Zeleia kenti kalıntıları ilgisizlikten bakımsızlıktan ve tarihi eser yağmacılarından yok olmak üzere.  

Kuzeybatı Anadolu’da, Balıkesir’in Gönen ilçesinin 12 km. kuzeyinde kurulmuş antik kent olan Zeleia 'nın  bilinen tarihi Homeros 'un İlyada destanında yer almaktadır. Eserde Lykia olarak geçen ve Zeleia'lı Pandaros'un  savaşçılarıyla Akalara karşı Troia nın müttefiki  olarak  savaştığı söz edildiği kenti ,  Coğrafyacı ve ilk coğrafya kitabını yazan  Strabon kenti İda Dağı’nın eteklerinin en ucunda kurulmuştur” şeklinde tarif eder. Homeros ise kenti Apollon’la bağlantılı kutsal bir kent olarak anar.

Gönen'in Sarıköy Mahallesinde yöre halkınca ÜYÜCEK TEPE  olarak geçen ZELEİA 'nın çok katmanlı olduğu  alanında kurulu  ve  antik dönemde Attika-Delos Deniz Birliği üyesi olduğu bilinen  kent MÖ 334’deki Granikos Savaşı’nda Pers ordusunun karargâhı işlevini görürken Makedonyalı  Büyük İskender  Perslerle savaştığı Granikos zaferinden sonra  kent halkını bağışladığı kayıtlarda yer almaktadır. 

Zeleia kentinin ortaya çıkarılması konusunda 1800 lü yıllardan itibaren İngiliz ve Alman arkeologların çalışmaları  zaman içinde kısmen takip edilirken 1990 lı yıllarda Emre Kongar'ın Kültür Bakanı olduğu dönemde bölgemiz  antik tarih uzmanı Sedat Kutbek'in kişisel girişim ve önerileriyle   Zeleia 'da başlatılan çalışmalar ve kentin 1. derece sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmasıyla devam etti.    Balıkesir ve Gönen tarihi ve tarih turizmi  için çok önemli unsurlar ihtiva eden antik kent  Balıkesir İl Kültür Müdürlüğü kendi bünyesinde sondaj çalışmaları başlatılmış ancak son yıllarda ki ilgisizlikten sonra antik alan  kaderine terk edilmiş durumda.  Son izlenimlere göre sit alanı zaman içinde  çalışma yapılmaması nedeniyle yabani otlarla kaplanan merkez alan dışında tarihi eser kaçakçılarının müdahaleleri göze çarparken çevrede sit alanına yakınında yapılaşmalar  hayvan barınakları yer alıyor ve antik   tepe ve çevresinde yanlış uygulama ile yapılan ağaçlandırma çalışması zamanla  büyüyen çam ağaçları nedeniyle  kent kalıntılarının zarar gördüğü gözleniyor 

15-08-2020/EDİT. MEHMET LEVENTOĞLU- SEDAT KUTBEK-  OZAN OZANCA