Yağmur ve fırtınaya rağmen sürekli yanan bir çöplük.
Tehlikeli gaz ve duman bulutu hakim rüzgarlar etkisiyle Bandırma kent merkezine geldiğinde her Bandırma’lı gibi beni de etkiliyor. Nefes almakta zorluk çekiyorum. Vatandaşlar rahatsız. Çöplük alana yakın mahalleler risk altında
Bu kış şartlarına rağmen sıkışan çöp(metan) gazı yüzünden yanan çöplük havaların ısınmasıyla daha da aktifleşecekmiş gibi duruyor.
Patlamaya hazır bekleyen bir yanardağı gibi.. Büyük trajediler yaşanmaması için acil önlemler lazım.
Hekimbaşı felaketinde 27 vatandaşımız öldü..1993 te.
Çöp depolama alanlarını biyoreaktörlere dönüştürmeyen belediyeler, hem küresel ısınmaya hem de yenilenebilir enerji kaybına neden olmakta. Yanan metan(çöp) gazı milli servet boşa yanıyor.
Nasıl oluşuyor bu çöp gazı ve nedir?
Çöplüğe atılan bin bir çeşit atıktan çoğu zamanla Metan gazı üretmektedir(evlerimizde kullandığımız doğalgazın büyük çoğunluğu metan gazıdır)Bu metan gazı çöp dağlarının arasında zamanla yoğunlaşır ve sıkışır. Böylece bu yoğun ve sıkışık gazlar bir sebeple çöplüğün alev alması sonucunda yanar veya patlama meydana gelir. Gaz kaçıran bir piknik tüpünün yanında ateş yakmak gibi.
Metan gazının küresel iklim değişikliği teorisinde karbondioksit gazında sonra ikinci etkili gazdır bu gazı kullanmak elektriğe çevirmek ülkemiz ve ekonomimiz ve çevrtemiz için mutlak gerekli….
Gerekse istihdam gerekse çevresel yönleriyle ekonomi üzerindeki etkisi atık yöntemini ve geri dönüşümü Türkiye ve Bandırma’mız için vazgeçilmez kılıyor . Vurgulamak gerekirse ekonomisi yoksa sürdürebilirliği de yoktur. Anlatmak istediğim Bandırma çöplüğüne kurulacak tesisle üretilen elektrikten para kazanılır ve niye bekleniliyor anlamış değilim?
Bandırma’mıza ve çevresine bir an önce yerel ve bölgesel faydaları olacak katı atık ayırma tesisi kurulması gerekiyor böyle bir tesis Bandırma’mıza çevresel gelişim, görüntü kirliliğini , yerel hava kalitesi yani daha az kötü koku, daha az haşere ve en önemlisi metan gazından elektrik üretimi imkanı verir ;hatta ayyıldız tepesin de bulunan çöplüğün rüzgarı da elverişli yanına rüzgar türibünü ve güneş panelleri konulursa kombine çevrim elektrik tesisi bile olur. Bu olmayacak bir proje değil yeter ki başlatılsın bu iş yöneticilerin işi unutmayalım ki Türkiye’nin enerji bağımlılığını azaltan her yatırım ülkeye katkıdır.
Enerji için ne bedeller ödediğimiz malumdur.
Ey seçilen ve atanan yöneticiler bu çözüm size ait .
Bakmayın görün!
Görmek, bakmaktan fazlasını gerektirir.